Direct la conținutul principal

Starea Uniunii 2021

În fiecare an, președintele Comisiei Europene rostește discursul privind starea Uniunii

Trasarea unei direcții pentru anul care vine

În discursul său privind starea Uniunii, din 15 septembrie 2021, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat inițiative emblematice pe care Comisia intenționează să le întreprindă în anul următor. Acestea vor include, printre altele:

  • Continuarea eforturilor de vaccinare în Europa și accelerarea vaccinării la nivel mondial, precum și consolidarea pregătirii în caz de pandemie
  • Derularea de eforturi pentru eliminarea deficitului de finanțare a combaterii schimbărilor climatice, împreună cu partenerii noștri mondiali
  • Ghidarea transformării digitale care va crea locuri de muncă și va stimula competitivitatea, garantând, în același timp, excelența tehnică și securitatea aprovizionării
  • Asigurarea unor condiții de muncă mai echitabile și a unei asistențe medicale mai bune, precum și crearea mai multor oportunități pentru ca tinerii europeni să beneficieze de economia socială de piață a Europei
  • Intensificarea cooperării noastre în materie de securitate și apărare și aprofundarea parteneriatului UE cu aliații cei mai apropiați
  • Apărarea valorilor și libertăților europene și protejarea statului de drept
14 SEPTEMBRIE 2022
Starea Uniunii 2021 – Discursul președintei von der Leyen
14 SEPTEMBRIE 2022
State of the Union 2021 - President von der Leyen's speech, multilingual version

 

Inițiative propuse

La data de 15 septembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis o scrisoare de intenție președintelui Parlamentului European, David Sassoli și primului ministru sloven, Janez Janša, a cărui țară asigură președinția Consiliului în această perioadă. Scrisoarea detaliază acțiunile pe care Comisia intenționează să le întreprindă în anul următor prin intermediul legislației și al altor inițiative.

 

15 SEPTEMBRIE 2021
Starea Uniunii 2021 – Scrisoarea de intenție a președintei von der Leyen

 

Comisia von der Leyen: realizări 2020-2021

După unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa, Europa se îndreaptă către viitor cu o speranță reînnoită.

Începând cu toamna anului 2020, pandemia ne-a lovit din nou, cu și mai multă violență. Ca răspuns, Uniunea Europeană și-a dublat eforturile – în special pentru a achiziționa vaccinuri pentru toți europenii, pentru a consolida cooperarea internațională împotriva pandemiei, pentru a scoate Europa din criză și pentru a facilita redresarea cu ajutorul instrumentului NextGenerationEU. 

Iată o retrospectivă a anului trecut, care include eforturile menite să pună capăt crizei provocate de pandemia de COVID-19 și activitățile desfășurate în cadrul tuturor priorităților politice, de la Pactul verde european și Deceniul digital al Europei până la acțiunile în materie de siguranță, democrație și sănătate pentru cetățenii UE.

10 SEPTEMBRIE 2021
Starea Uniunii 2021 – Realizări 2020-2021

 

Etape importante

  1. August 2021
    • Din decembrie 2020, în UE au fost administrate 522,4 milioane de doze de vaccin și peste 250 de milioane de cetățeni ai UE sunt complet vaccinați. (25 august)
  2. Iulie 2021
    • Combaterea criminalității financiare: Comisia revizuiește normele privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. (20 iulie)
    • Statul de drept în 2021: raportul UE evidențiază evoluții pozitive în statele membre, dar semnalează și îngrijorări majore. (20 iulie)
    • Noua strategie a UE privind pădurile prevede măsuri menite să asigure un ecosistem sănătos și rezilient, care să contribuie în mod semnificativ la obiectivele în materie de biodiversitate și climă. (16 iulie)
    • Comisia Europeană adoptă un pachet de propuneri în vederea pregătirii politicilor UE în domeniul climei, al energiei, al exploatării terenurilor, al transporturilor și al impozitării, astfel încât, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră ale Uniunii să scadă cu cel puțin 55 % comparativ cu nivelurile din 1990. (14 iulie)
    • Pentru a-și spori nivelul de ambiție în ceea ce privește finanțarea durabilă, Comisia adoptă propunerea de standard privind obligațiunile verzi europene, care creează un standard voluntar de înaltă calitate pentru obligațiunile care finanțează investiții durabile. (6 iulie)
  3. Iunie 2021
    • La summitul din Bruxelles, liderii UE și SUA se angajează să pună capăt pandemiei de COVID-19 și să impulsioneze redresarea globală. (15 iunie)
    • Comisia propune un cadru pentru o identitate digitală europeană sigură și de încredere, care să fie disponibilă pentru toți cetățenii, rezidenții și întreprinderile din UE. (3 iunie)
    • Comisia prezintă o nouă strategie pentru ca cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume, spațiul Schengen, să devină mai puternic și mai rezilient. (2 iunie)
    • Inaugurarea Parchetului European deschide o nouă etapă în combaterea criminalității transfrontaliere. (1 iunie)
  4. Mai 2021
    • Decizia privind resursele proprii este ratificată de toate statele membre, permițându-i Comisiei să facă împrumuturi pentru a finanța redresarea în cadrul NextGenerationEU. (31 mai)
    • UE prezintă un pachet de sprijin economic în valoare de 3 miliarde EUR, pentru un viitor Belarus democratic. (28 mai)
    • Comisia prezintă orientări pentru consolidarea codului de bune practici privind dezinformarea, primul instrument de acest tip existent la nivel mondial. (26 mai)
    • 14,1 miliarde EUR sunt vărsate unui număr de 12 state membre sub forma celei de-a șaptea tranșe a sprijinului financiar acordat în cadrul instrumentului SURE. Până în prezent, SURE a adus beneficii unui număr de până la 30 de milioane de lucrători și 2,5 milioane de întreprinderi. UE a furnizat deja un total de aproximativ 90 de miliarde EUR pentru 19 state membre. (25 mai)
    • La summitul mondial în domeniul sănătății, găzduit de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen și de prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, liderii G20 se angajează să întreprindă o serie de acțiuni menite să accelereze sfârșitul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și să faciliteze o mai bună pregătire pentru eventuale pandemii viitoare. (21 mai)
    • Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, anunță o inițiativă a Echipei Europa, în valoare de 1 miliard EUR, privind dezvoltarea de vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale și accesul la acestea în Africa. (21 mai)
    • Statele membre ale UE convin să își redeschidă granițele pentru cetățenii vaccinați din afara UE. (20 mai)
    • Comisia Europeană semnează un al treilea contract cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede rezervarea a 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin în numele tuturor statelor membre ale UE, de la sfârșitul lui 2021 până în 2023. (20 mai)
    • Este adoptată o comunicare privind o impozitare a întreprinderilor adaptată secolului al XXI-lea, pentru a promova un sistem solid, eficient și echitabil de impozitare a întreprinderilor în UE. (18 mai)
    • Pactul verde european: Comisia propune o economie albastră sustenabilă în UE pentru industriile și sectoarele axate pe oceane, mări și zonele de coastă. (17 mai)
    • La summitul privind finanțarea economiilor africane, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, anunță o inițiativă a Echipei Europa în sprijinul redresării Africii în urma pandemiei de COVID-19. (15 mai)
    • Pentru a direcționa UE către realizarea, până în 2050, a obiectivului privind o planetă sănătoasă pentru oameni sănătoși, Comisia adoptă planul de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării apei, aerului și solului. (12 mai)
    • Cu ocazia Zilei Europei din 2021, are loc la Strasbourg evenimentul inaugural al Conferinței privind viitorul Europei. (9 mai)
    • Cu ocazia reuniunii liderilor UE-India, desfășurată la Porto și prin videoconferință, părțile încheie un parteneriat cuprinzător pentru conectivitate, confirmându-și angajamentul de a colabora în vederea sprijinirii unei conectivități reziliente și durabile atât în India, cât și în alte țări și regiuni terțe. (8 mai)
    • Cu ocazia summitului social de la Porto, instituțiile UE, partenerii sociali europeni și organizațiile societății civile se angajează să facă tot posibilul pentru a construi o Europă mai incluzivă și mai socială. (7-8 mai)
    • Este actualizată strategia industrială a UE, pentru a se garanta că obiectivele ambițioase stabilite de Europa în acest domeniu sunt adaptate în întregime la noile circumstanțe determinate de criza provocată de pandemia de COVID-19 și contribuie la realizarea tranziției către o economie mai sustenabilă, digitală, rezilientă și competitivă la nivel mondial. (5 mai)
  5. Aprilie 2021
    • Finanțarea durabilă și taxonomia UE: Comisia adoptă măsuri suplimentare pentru a direcționa banii către activități durabile. (21 aprilie)
    • Comisia propune noi norme și acțiuni pentru promovarea excelenței și încrederii în domeniul inteligenței artificiale, astfel încât UE să devină centrul mondial al tehnologiilor de inteligență artificială de încredere. (21 aprilie)
    • Noul acord de parteneriat dintre UE și membrii Organizației statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific stabilește cadrul pentru cooperarea politică, economică și sectorială în următorii 20 de ani. (15 aprilie)
    • Pentru a perturba modelele transfrontaliere de afaceri ale organizațiilor infracționale, Comisia prezintă o strategie a UE de combatere a criminalității organizate, alături de o nouă strategie privind combaterea traficului de persoane, care să contribuie la prevenirea criminalității, la aducerea traficanților în fața justiției și la consolidarea capacității de acțiune a victimelor. (14 aprilie)
  6. Martie 2021
    • Pactul verde european: Comisia prezintă măsuri de stimulare a producției ecologice. (25 martie)
    • UE stabilește un nou cadru politic cuprinzător pentru a garanta protejarea drepturilor tuturor copiilor și propune instituirea unei garanții europene pentru copii. (24 martie)
    • Se lansează Consiliul European pentru Inovare pentru a contribui la transformarea ideilor științifice în inovații radicale. (18 martie)
    • Comisia propune crearea unui certificat digital pentru a facilita libera circulație în UE în timpul pandemiei de COVID-19. (17 martie)
    • Al patrulea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19 este autorizat pentru utilizare în UE. (11 martie)
    • Președintele Parlamentului European, David Sassoli, primul ministru al Portugaliei, António Costa, în numele Președinției Consiliului, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, semnează declarația comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei. (10 martie)
    • Deceniul digital al Europei: Comisia trasează calea către o Europă autonomă din punct de vedere digital până în 2030. (9 martie)
    • Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale stabilește obiective ambițioase pentru o Europă socială puternică. (4 martie)
    • Transparența salarială: Comisia prezintă o propunere privind transparența salarială pentru a se asigura că femeile și bărbații din UE sunt remunerați în mod egal pentru muncă egală. (4 martie)
    • O uniune a egalității: Comisia își prezintă strategia pentru perioada 2021-2030 privind drepturile persoanelor cu handicap, pentru a asigura participarea deplină a acestora în societate. (3 martie)
  7. Februarie 2021
    • La summitul G7, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, anunță dublarea contribuției UE la COVAX, mecanismul mondial de acces universal la vaccinuri, de la 500 de milioane EUR la 1 miliard EUR. (19 februarie)
    • Comisia definește o politică comercială a UE deschisă, durabilă și fermă pentru următorii ani. (18 februarie)
    • Este prezentată o nouă strategie pentru a consolida contribuția UE la multilateralismul bazat pe norme. (17 februarie)
    • În scopul de a pregăti Europa pentru amenințarea reprezentată de noile variante, Comisia propune un nou plan de pregătire în domeniul bioapărării, incubatorul HERA. (17 februarie)
    • Parlamentul European confirmă acordul politic la care s-a ajuns cu privire la Mecanismul de redresare și reziliență, instrumentul-cheie pe care se bazează NextGenerationEU. (10 februarie)
    • UE propune o nouă agendă pentru Mediterana, cu scopul de a consolida parteneriatul strategic cu partenerii săi din vecinătatea sudică. (9 februarie)
  8. Ianuarie 2021
    • Comisia Europeană autorizează al treilea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19. (29 ianuarie)
    • Comisia instituie un mecanism de transparență și autorizarepentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19. (29 ianuarie)
    • Comisia lansează faza de proiectare a inițiativei „noul Bauhaus european”, cu scopul de a combina proiectarea, durabilitatea și investițiile pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. (18 ianuarie)
  9. Decembrie 2020
    • Se administrează primele vaccinuri împotriva COVID-19. (27 decembrie)
    • În urma unor negocieri intense, Comisia ajunge la un acord cu Regatul Unit cu privire la termenii viitoarei sale relații cu UE. (24 decembrie)
    • Comisia autorizează primul vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19. (21 decembrie)
    • Consiliul adoptă bugetul pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, care se ridică la 1 211 miliarde EUR în prețuri curente. (17 decembrie)
    • Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețele digitale: se propune o reformă ambițioasă a spațiului digital, împreună cu un set cuprinzător de noi norme pentru toate serviciile digitale. (15 decembrie)
    • Pactul verde european: este elaborată o propunere de regulament privind dezvoltarea unor baterii durabile, pentru o economie circulară și neutră din punct de vedere climatic. (10 decembrie)
    • Comisia prezintă un plan de acțiune pentru democrația europeană, menit să le dea cetățenilor mai multă putere de acțiune și să construiască democrații mai reziliente peste tot în UE. (3 decembrie)
    • Relațiile UE-SUA: UE propune o nouă agendă transatlantică orientată spre viitor pentru cooperarea la nivel mondial. (2 decembrie)
  10. Noiembrie 2020
    • Este prezentat un plan de acțiune privind egalitatea de gen pentru a promova egalitatea de gen și emanciparea femeilor în toate componentele acțiunii externe a UE. (25 noiembrie)
    • Comisia a aprobat contractul cu compania farmaceutică Moderna, care prevede achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 80 de milioane de doze suplimentare. (25 noiembrie)
    • Comisia prezintă prima strategie a UE privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ din istorie. (12 noiembrie)
    • Comisia aprobă contractul cu companiile farmaceutice BioNTech și Pfizer, care prevede achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a solicita până la 100 de milioane de doze suplimentare. (11 noiembrie)
    • Se lansează noua agendă privind consumatorii pentru a le permite consumatorilor din UE să joace un rol activ în tranziția verde și în cea digitală. (11 noiembrie)
    • Se iau primele măsuri în vederea construirii uniunii europene a sănătății, pentru a asigura un grad de pregătire mai bun și un răspuns mai ferm la crizele sanitare, în prezent și în viitor. (11 noiembrie)
  11. Octombrie 2020
    • Comisia propune o directivă a UE cu scopul de a garanta că lucrătorii din Uniune sunt protejați prin existența unor salarii minime adecvate care să le permită să ducă un trai decent oriunde muncesc. (28 octombrie)
    • 17 miliarde EUR sunt transferate către Spania, Italia și Polonia ca primă tranșă de sprijin financiar pentru statele membre în baza instrumentului SURE. Până în prezent, SURE a adus beneficii unui număr de până la 30 de milioane de lucrători și 2,5 milioane de întreprinderi. UE a furnizat deja un total de aproximativ 90 de miliarde EUR pentru 19 state membre. (27 octombrie)
    • Comisia Europeană emite o obligațiune inaugurală cu impact social în valoare de 17 miliarde EUR, în cadrul instrumentului SURE al UE, pentru a contribui la protejarea locurilor de muncă și la menținerea nivelului de ocupare a forței de muncă. (21 octombrie)
    • Pactul verde european: Comisia adoptă o nouă strategie privind substanțele chimice pentru a acționa în direcția unui mediu fără toxine. (14 octombrie)
    • Comisia aprobă contractul cu compania farmaceutică Janssen Pharmaceutica NV, care le permite țărilor UE să achiziționeze vaccinuri pentru 200 de milioane de persoane și, eventual, pentru încă alte 200 de milioane. Comisia a ajuns deja la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca la 14 august. Acest acord permite achiziționarea, în numele statelor membre ale UE, a 300 de milioane de doze de vaccin, cu opțiunea de a achiziționa alte încă 100 de milioane de doze. (8 octombrie)
    • Comisia adoptă un nou plan pe 10 ani pentru a veni în sprijinul romilor din UE. (7 octombrie)
    • Este adoptat un plan economic și de investiții cuprinzător pentru a stimula redresarea pe termen lung a Balcanilor de Vest și pentru a promova integrarea regională. (6 octombrie)
  12. Septembrie 2020
    • Comisia Europeană adoptă un pachet privind finanțele digitale. Acesta include o strategie în domeniu și propuneri legislative referitoare la criptoactive și la reziliența digitală, pentru un sector financiar competitiv al UE care să le ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, garantându-le, în același timp, protecția și stabilitatea financiară. (24 septembrie)
    • Un nou pact privind migrația și azilul prevede proceduri îmbunătățite și mai rapide în întregul sistem de azil și migrație și stabilește un echilibru între principiile distribuirii echitabile a responsabilității și a solidarității. (23 septembrie)
    • O uniune a egalității: Comisia prezintă primul plan de acțiune al UE de combatere a rasismului. (18 septembrie)
21 IULIE 2022
Starea Uniunii 2021 – Cronologie

 

Documente

21 IULIE 2022
Starea Uniunii 2021 - broşură

 

Fișe informative