Η αντίδρασή μας στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι σαφής και πρέπει να είναι διαρκής.
Τι κάναμε για μια δίκαιη ειρήνη:
- Παροχή βοήθειας και στήριξης στον λαό της Ουκρανίας
- Συμβολή στη διατήρηση κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία
- Αλληλεγγύη στην Ουκρανία, με πλήρη αξιοποίηση της οικονομίας και των οικονομικών της ΕΕ
- Βοήθεια στην Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιώτών
- Απαίτηση λογοδοσίας από τη Ρωσία και επιβολή κυρώσεων για την αποδυνάμωση της ρωσικής πολεμικής μηχανής
- Ανασυγκρότηση και στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας
Παροχή βοήθειας και στήριξης στον λαό της Ουκρανίας
Για πρώτη φορά στα χρονικά, τέσσερις μόνο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 4 Μαρτίου 2022, η ΕΕ έθεσε σε ισχύ την οδηγία για την προσωρινή προστασία. Στους Ουκρανούς πρόσφυγες παραχωρήθηκαν δικαιώματα εντός της ΕΕ, μεταξύ άλλων άδειες διαμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, στέγαση, ιατρική περίθαλψη και, κυρίως, εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα παιδιά.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους σε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντας προσωρινή προστασία σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα.
- Πάνω από 5 εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ουκρανίας
- Το 20 % σχεδόν των παιδιών της Ουκρανίας βρήκαν ασφαλές καταφύγιο στην ΕΕ
Από τον Ιανουάριο του 2023:
- Έχει δοθεί χρηματική βοήθεια σε μετρητά σε 2,9 εκατομμύρια άτομα
- Πάνω από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει επισιτιστική βοήθεια
- Υπηρεσίες προστασίας ζωτικής σημασίας προσφέρθηκαν σε 1,1 εκατομμύρια άτομα
- 5,6 εκατομμύρια άτομα δέχθηκαν παρεμβάσεις ή υλικό υγειονομικού χαρακτήρα
- Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια άτομα έχουν ανακτήσει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε βασικές υπηρεσίες υγιεινής και αποχέτευσης
Στήριξη των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο
Οι πρωτοβουλίες CARE («Δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη» και «Ευέλικτη βοήθεια για εδάφη») έδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία στην πολιτική συνοχής, επιτρέποντας τον αναπρογραμματισμό έως και 17 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της περιόδου 2014-2020 που δεν είχαν διατεθεί, σκοπό τη στήριξη των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ
Μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, η ΕΕ διοχέτευσε με αποδοτικό τρόπο στην Ουκρανία βοήθεια και από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και από την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Τουρκία.
- Πάνω από 2 500 επιχειρήσεις απομάκρυνσης ασθενών πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς
- Πάνω από 94 000 τόνοι βοήθειας σε είδος παραδόθηκαν, ποσότητα που εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 760 εκατ. ευρώ
Πλήρης αξιοποίηση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ισχύος της ΕΕ
Οι λωρίδες αλληλεγγύης ΕΕ–Ουκρανίας έχουν διευκολύνει την εξαγωγή 49 εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Αυτοί οι διάδρομοι ζωτικής σημασίας διασφαλίζουν όχι μόνο την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων αλλά και την εισαγωγή αναγκαίων βασικών προϊόντων. Η συνολική εμπορική αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτού του διαδρόμου εκτιμάται σε περίπου 99 δισ. ευρώ.
Τον Φεβρουάριο του 2023 καταρτίστηκε σύμφωνο-ορόσημο μεταξύ της Επιτροπής και της Ουκρανίας, το οποίο συνδέει την Ουκρανία με το πρόγραμμα για την ενιαία αγορά. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά, να προωθήσει ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να τονώσει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη.
76 δισ. ευρώ κινητοποιήθηκαν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον λαό της
38,8 δισ. ευρώ προορίστηκαν για την ενίσχυση της συνολικής οικονομικής, κοινωνικής και χρηματοπιστωτικής ανθεκτικότητας της Ουκρανίας
20 δισ. ευρώ σε μέτρα στρατιωτικής βοήθειας ως συνδρομή στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
- 2023
Η ΕΕ προβλέπει δέσμη μέτρων στήριξης για την Ουκρανία που αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, με τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στην Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για τα μετεγκατασταθέντα άτομα. Επίσης, θα συμβάλουν στη διασφάλιση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών που έχουν καταστραφεί.
- 2022
Η ΕΕ διοχέτευσε μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 7,2 δισ. ευρώ για να διασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία της κυβέρνησης και των δημόσιων υπηρεσιών της Ουκρανίας.
Διατήρηση κρίσιμων υποδομών
Πυρηνική ασφάλεια
Δεδομένου ότι η Ρωσία εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο τις μη στρατιωτικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, η ΕΕ έχει παράσχει στην Ουκρανία υλική βοήθεια για την πυρηνική ασφάλεια ύψους άνω των 54,8 εκατ. ευρώ από το στρατηγικό απόθεμα rescEU, μεταξύ άλλων για την αποκατάσταση εξοπλισμού και για εργαστήρια.
Ενέργεια
Ως απάντηση στο ρωσικό σφυροκόπημα των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, ελήφθησαν άμεσα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Ήδη από τις αρχές του πολέμου, η ΕΕ κινήθηκε αποφασιστικά για τη σταθεροποίηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, συγχρονίζοντας τα δίκτυά τους ηλεκτρικής ενέργειας με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Τηλεπικοινωνίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε επιτυχώς με τους φορείς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ και της Ουκρανίας, ώστε να επιτρέψει στους Ουκρανούς πρόσφυγες να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με ελάχιστα ή μηδενικά τέλη περιαγωγής για περίοδο τριών μηνών. Εκτός από την οικονομικά προσιτή περιαγωγή, η ΕΕ διένειμε 2,5 εκατομμύρια κάρτες SIM σε Ουκρανούς που αναζητούσαν καταφύγιο και δημιούργησε σημεία ασύρματης πρόσβασης σε συνοριακά σημεία και καταφύγια.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, με χρηματοδότηση ύψους 5,6 δισ. ευρώ, κατέστησε δυνατή την παράδοση αρμάτων, ελικοπτέρων, συστημάτων αεράμυνας, πυραύλων και πυρομαχικών.
Η αποστολή για τη στρατιωτική συνδρομή της ΕΕ με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 25 000 Ουκρανούς στρατιώτες. Σημειώνουμε σταθερή πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας για πλήρη κατάρτιση 30 000 Ουκρανών στρατιωτών μέχρι το τέλος του έτους.
Τον Ιούλιο του 2023 τέθηκε σε ισχύ η πράξη για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP). Ο κανονισμός αυτός προβλέπει ειδικά, στοχευμένα μέτρα για την τόνωση της παραγωγής και την εγγύηση ασφαλούς εφοδιασμού με πυρομαχικά εντός της Ευρώπης.
Η ΕΕ ενίσχυσε την κυβερνοανθεκτικότητα της Ουκρανίας με επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό, λογισμικό και άλλη σχετική στήριξη.
Λογοδοσία της Ρωσίας
Επί του παρόντος, η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας διερευνά περισσότερες από 100 000 περιπτώσεις εικαζόμενων εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που θεωρούνται οι σοβαρότερες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη διερεύνηση και τη δίωξη των εγκλημάτων αυτών,Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου αποδεικτικών στοιχείων.
Η ΕΕ ενισχύει με 7,5 εκατ. ευρώ τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τη Ρωσία. Η Επιτροπή υποστήριξε επίσης τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. To Κέντρο, που άρχισε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2023, στηρίζει και ενισχύει τις εν εξελίξει και τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με το έγκλημα επίθεσης και συμβάλλει στην ανταλλαγή και την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων που έχουν συλλεγεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.
Ο εθελοντής Konstantin Gudauskas, με πατέρα Λιθουανό και μητέρα από το Καζακστάν, χρησιμοποίησε το διαβατήριό του από το Καζακστάν για να διασχίσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη και βοήθησε στη διάσωση περισσότερων από 200 ατόμων στην περιοχή του Κιέβου, ιδίως στην Μπούτσα. Οι Ουκρανοί τον ονόμασαν ο «άγγελος της Μπούτσα».
Επιβολή κυρώσεων και αποδυνάμωση της ρωσικής πολεμικής μηχανής
Η ΕΕ θέσπισε 11 ισχυρές δέσμες κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Οι κυρώσεις αυτές πλήττουν την καρδιά της ρωσικής οικονομίας, στερώντας της βασικές τεχνολογίες και αγορές και παρεμποδίζοντας σοβαρά την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί και να διεξάγει τον πόλεμο.
- Σε περίπου 1800 άτομα και οντότητες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ
- Πάνω από 24 δισ. ευρώ σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών στην ΕΕ
- Περίπου το 70 % των περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού τραπεζικού συστήματος υπόκεινται πλέον σε αυστηρές κυρώσεις
- Πάνω από 200 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ
Η ΕΕ έχει επίσης εγκρίνει ορισμένες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας ως απάντηση στη συμμετοχή της στην εισβολή στην Ουκρανία. Κυρώσεις έχουν επίσης επιβληθεί στο Ιράν για την κατασκευή και προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ έχει επίσης θεσπίσει αυστηρή «ρήτρα κατά της καταστρατήγησης», η οποία απαγορεύει στους πολίτες ή τις επιχειρήσεις της ΕΕ να καταστρατηγούν εν γνώσει τους και εσκεμμένα τις κυρώσεις.
Ανασυγκρότηση και ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας
Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δέσμευση αυτή επιβεβαιώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση μεταξύ του Σώματος των Επιτρόπων και της κυβέρνησης της Ουκρανίας και κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ–Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2023. Από τον Ιούνιο του 2022, η Ουκρανία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα αναγκαία μεταρρυθμιστικά μέτρα που περιγράφονται στη γνώμη της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, η ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να θέτει τα θεμέλια της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, ενώ έχουν ξεκινήσει και διεθνείς προσπάθειες.
- Περισσότερες από 2 800 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
- Ανάληψη υποχρέωσης 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των σχολείων που υπέστησαν ζημιές
- 14 εκατ. ευρώ και επιπλέον, χάρη στην εκστρατεία αλληλεγγύης «Σχολικά λεωφορεία για την Ουκρανία» από 11 κράτη μέλη της ΕΕ, δωρήθηκαν 300 λεωφορεία, απαραίτητα για να επιστρέψουν τα παιδιά της Ουκρανίας με ασφάλεια στο σχολείο τους
- Η επίθεση της Ρωσίας έχει επηρεάσει 5,7 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας.
- Ιούνιος 2023
Έχει προταθεί μηχανισμός για την Ουκρανία ύψους έως 50 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την αντιμετώπιση, εντός της περιόδου 2024-2027, τόσο των άμεσων αναγκών ανάκαμψης όσο και των μεσοπρόθεσμων προσπαθειών εκσυγχρονισμού ώστε να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ
- Ιανουάριος 2023
Εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα συντονισμού των δωρητών από πολλαπλές πηγές με σκοπό να διευκολυνθεί ο συντονισμός μεταξύ διεθνών χορηγών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η στήριξη παρέχεται με συνεκτικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο.
- Οκτώβριος 2022
Η Επιτροπή και η Γερμανία, η οποία τότε ασκούσε την προεδρία της G7, συνδιοργάνωσαν στο Βερολίνο τη διεθνή διάσκεψη εμπειρογνωμόνων για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας.
Τεχνικοί εκκαθάρισης ναρκοπεδίων από την Κροατία ανταλλάσσουν ήδη εμπειρογνωσία με ειδικούς από την Ουκρανία. Ως επακόλουθο του πολέμου της δεκαετίας του ’90, η Κροατία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να αποναρκοθετεί το έδαφός του, λαμβάνοντας ενωσιακή στήριξη ύψους 120 εκατ. ευρώ έως το 2027. Από αυτή την οδυνηρή εμπειρία της, η Κροατία απέκτησε ένα ανεκτίμητο σύνολο δεξιοτήτων που θα βοηθήσει την Ουκρανία στην ανάκαμψη και την ανοικοδόμησή της.]
Έναρξη νέας φάσης στην ενοποίηση της ηπείρου μας
Οι κλυδωνισμοί που προκλήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν έγιναν αμέσως αισθητοί στους έξι εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Προσφέραμε στα Δυτικά Βαλκάνια τα ίδια ακριβώς μέτρα αλληλεγγύης που λάβαμε εντός της Ένωσής μας. Τον Δεκέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε μια ιστορική σύνοδος κορυφής ΕΕ–Δυτικών Βαλκανίων, καθώς έγινε για πρώτη φορά σ’ αυτή την περιοχή. Τον Ιούνιο του 2023 η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν παρουσίασε ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Τον Ιούνιο του 2023, κατά τη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 300 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τη Μολδαβία να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός πολέμου στο κατώφλι της και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση.
Ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα
Λόγω της συνεχιζόμενης και απτής απειλής από τη Ρωσία, η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ–ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε νέα ύψη συνεργασίας με την υπογραφή της κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΕΕ–ΝΑΤΟ τον Ιανουάριο του 2023.
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων προσχώρησης, η Φινλανδία και η Σουηδία συνέταξαν τα πρωτόκολλα προσχώρησης στο ΝΑΤΟ στις 5 Ιουλίου 2022. Η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023.
Δόθηκε επίσης ώθηση στη συνεργασία της ΕΕ στον τομέα της άμυνας. Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, οι Δανοί ψηφοφόροι υποστήριξαν την ένταξη της Δανίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, θέτοντας τέλος στην 30ετή αυτοεξαίρεση της χώρας τους από την αμυντική συνεργασία της ΕΕ.
Από το 2021 η Επιτροπή έχει δημιουργήσει και εφαρμόσει με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Μέχρι στιγμής, τα έργα έχουν λάβει πάνω από 3 δισ. ευρώ —επένδυση σε αμυντικές τεχνολογίες και συστήματα του αύριο. Το 2023 το ΕΤΑ θα διαθέσει επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ σε έργα σε κρίσιμους τομείς της άμυνας, όπως η επίγνωση της κατάστασης στο διάστημα, η αναχαίτιση υπερηχητικών πυραύλων και η ανάπτυξη πρωτοτύπου για μια ευρωπαϊκή κορβέτα περιπολίας.
Πρόοδος σε άλλους τομείς
Οικοδόμηση μιας πράσινης, ψηφιακής και δίκαιης οικονομίας για όλους
Προστασία και ενίσχυση των δημοκρατικών μας αξιών και δικαιωμάτων για μια συμπεριληπτική κοινωνία