Ugrás a fő tartalomra

Akadálymentesítési nyilatkozat

Az Unió helyzetét értékelő beszédeket ismertető webhely

Ez a nyilatkozat a következő tartománynéven közzétett tartalomra vonatkozik: https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_hu

A nyilatkozat nem vonatkozik más, az említett tartomány altartományain közzétett tartalmakra és weboldalakra. Ez utóbbi weboldalak és tartalmak saját akadálymentesítési nyilatkozattal rendelkeznek.

Ezt a honlapot az Európai Bizottság Kommunikációs Főigazgatósága gondozza. A honlapot úgy terveztük meg, hogy minél többen, köztük a fogyatékossággal élő felhasználók is hozzáférhessenek a tartalmához.

A honlapon:

 • probléma nélkül lehet akár 200%-ig is nagyítani;
 • a tartalmak zöme bejárható kizárólag billentyűzet használatával;
 • a tartalmak zöme bejárható korszerű képernyőolvasó és beszédfelismerő szoftver használatával (számítógépen és mobileszközön egyaránt).

Ezt a webhelyet úgy terveztük meg, hogy megfeleljen a honlapokra és mobilalkalmazásokra vonatkozó EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának, amely szorosan követi a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójának „AA” szintjét.

Megfelelőségi állapot

Ez a honlap részben megfelel az EN 301 549 műszaki szabvány 3.2.1-es verziójának és a Web Akadálymentesítési Útmutató (WCAG) 2.1-es verziójában meghatározott „AA” szintnek. A témáról bővebben a „Nem akadálymentes tartalom” című részben lehet tájékozódni.


A webhelyet legutóbb 2023. június 23-án teszteltük.

A nyilatkozat elkészítése

Ez a nyilatkozat 2023. július 31-én készült.

A nyilatkozat az érintett weboldalak reprezentatív mintájának felülvizsgálatán alapul, melyet (az Akadálymentességi Szakértők Nemzetközi Szövetsége által elismert) akadálymentesítési szakértő végzett, manuális és automatizált tesztelés kombinációját használva.

Visszajelzés

Örömmel fogadjuk az Európai Bizottság webhelyének akadálymentesítésével kapcsolatos visszajelzéseket. Ha akadálymentességi problémákba ütközik, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 • Telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11
 • Kapcsolatfelvételi űrlap: Írjon nekünk! (Kérjük, ne tüntessen fel az űrlapon érzékeny információkat, pl. személyes pénzügyi információkat, egészségével kapcsolatos információkat, illetve más érzékeny témával kapcsolatos adatokat.)

A Bizottság illetékes szervezeti egységéhez beérkezett visszajelzéseket igyekszünk 15 munkanapon belül megválaszolni.

Kompatibilitás böngészőkkel és támogató-segítő technológiákkal

Az Unió helyzetéről szóló webhelyet úgy terveztük meg, hogy kompatibilis legyen a leggyakoribb támogató-segítő technológiákkal, azaz:

 • a Google Chrome és az Apple Safari böngésző legfrissebb változatával, illetve
 • a JAWS, NVDA, VoiceOver és TalkBack legfrissebb változatával.

Műszaki előírások

Az Unió helyzetéről szóló webhely akadálymentessége a következő, az Ön számítógépére telepített webböngészők és támogató technológiák vagy beépülő modulok egyedi kombinációjával együttműködő technológiák segítségével valósul meg:

 • HTML
 • WAI-ARIA
 • CSS
 • JavaScript

Nem akadálymentes tartalom

Jóllehet igyekszünk minden megtenni azért, hogy az Unió helyzetéről szóló webhely akadálymentes legyen, tisztában vagyunk azzal, hogy vannak még hiányosságok, melyek felszámolásán folyamatosan dolgozunk. Az alábbiakban bemutatjuk az ismert hiányosságokat és a lehetséges megoldásokat. Kérjük, ha olyan problémával szembesül, amely nem szerepel a felsorolásban, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Az Unió helyzetéről szóló webhely ismert hiányosságai:

 1. Videolejátszó – billentyűzetes vezérlés: Tudatában vagyunk annak, hogy a videólejátszónk billentyűzetes vezérlése során bizonyos problémák jelentkeznek (amikor ki akarjuk választani a feliratozás nyelvét, csak a Tab billentyűvel lehet egyik nyelvről a másikra ugrani, a nyílbillentyűkkel nem).
 2. Videók: A videóknak nincs audio-narrációjuk.
 3. Grafikonok és ábrák – színhasználat: A honlapon egyes grafikonok és ábrák kizárólag színek segítségével közölnek információkat, ami zavaró lehet a színtévesztő felhasználók számára. Azokon az ábrákon, ahol a címkék nincsenek vizuálisan hozzárendelve egy-egy kiszínezett részhez, a jelmagyarázatokban lévő címkékre kattintva ki- vagy bekapcsolható a megfelelő sor, sáv vagy ábrarész. A felhasználók ebből tudhatják meg, hogy az adott címke az ábra melyik eleméhez tartozik. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. október végéig kijavítjuk.
 4. Visszajelzésre szolgáló űrlap: A visszajelzési űrlapon egyes választógombok nincsenek megfelelően csoportosítva, és a kontraszt nem mindenütt megfelelő. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. október végéig kijavítjuk.
 5. Visszajelzésre szolgáló űrlap – hibaüzenetek: Az űrlap hibaüzenetei nem a hibás mezőnél jelennek meg, ezért nem lehet tudni, hol van a hiba. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. október végéig kijavítjuk.
 6. Az átugrólink (skiplink) láthatósága: Az átugrólink az első link az oldalon, de billentyűfókuszra nem válik láthatóvá. Ezt a problémát a tervek szerint 2023. október végéig kijavítjuk.