Ugrás a fő tartalomra

Az Unió helyzete 2020-ban

Az Európai Bizottság elnöke minden évben értékelő beszédet tart az Unió helyzetéről.

Az útvonal kijelölése az előttünk álló évre

Az Unió helyzetéről szóló, 2020. szeptember 16-i értékelő beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismertette elképzelését arról, hogyan kerülhet ki megerősödve Európa a koronavírus-válságból, és hogyan mutathat utat egy életerős új világ felé. A Next Generation EU egyedülálló alkalmat nyújt Európának arra, hogy jól átgondolt változtatásokat hajtson végre. Hiszen Európa rendelkezik az ehhez szükséges jövőképpel, tervvel és beruházási eszközökkel. Annak érdekében, hogy Európa környezetkímélővé, digitálissá és reziliensebbé váljon, az Európai Bizottság a következőkre fog összpontosítani:

  • az uniós polgárok életének, megélhetésének és egészségének, valamint a gazdaság stabilitásának védelme;
  • az európai zöld megállapodás alkotóelemeinek megerősítése és merészebb célok kitűzése;
  • vezető szerep vállalása a digitális átállásban, kiváltképp az adatgazdaság, a technológia és az infrastruktúra terén;
  • az EU egységes piacában rejlő előnyök kiaknázása;
  • a koronavírus-járvány elleni globális összefogás szervezésének folytatása, miközben a világ lakossága hozzáférhető, megfizethető és biztonságos védőoltásra vár;
  • határozottabb fellépés a világ eseményeire reagálva, és kapcsolataink elmélyítése legközelebbi szomszédainkkal és globális partnereinkkel;
  • új megközelítés a migrációval kapcsolatban, töretlen kiállás a jogállamiság mellett és olyan unió kiépítése, ahol nincs helye a rasszizmusnak és a megkülönböztetésnek.
2022. AUGUSZTUS 4.
Az Unió helyzetét értékelő beszéd (2020)
2022. AUGUSZTUS 4.
State of the Union 2020 - President von der Leyen's speech, multilingual version

A David Sassoli elnöknek és Angela Merkel kancellárnak címzett szándéknyilatkozatban javasolt kezdeményezések

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 16-án szándéknyilatkozatot küldött David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének és Angela Merkelnek, a Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfőjének, amelyben részletesen ismerteti, milyen intézkedéseket szándékozik hozni a Bizottság az elkövetkező évben, jogalkotási és egyéb kezdeményezések révén.

2020. SZEPTEMBER 16.
Az Unió helyzete 2020-ben – Ursula von der Leyen elnök szándéknyilatkozata

A von der Leyen-Bizottság: egy év távlatából

Egy évvel ezelőtt az Ursula von der Leyen vezette Bizottság ígéretet tett Európának:  „határozottan és bátran cselekszünk minden olyan esetben, amikor európai szintű fellépésre van szükség”. Az alábbi dokumentumban összefoglaltuk, milyen intézkedéseket hozott és milyen eredményeket ért el Ursula von der Leyen és csapata a biztosi testület hivatali idejének első évében.

2020. SZEPTEMBER 14.
Von der Leyen-Bizottság: visszatekintés az első évre

Dokumentumok

2020. SZEPTEMBER 24.
Az Unió helyzete 2020-ben – Brosúra
2020. SZEPTEMBER 15.
Az Unió helyzete 2020-ban – Fő kezdeményezések