O nouă realitate
Pandemia de COVID-19, conflictele internaționale, exodul rural și schimbările demografice modifică structura societății UE. Este important să ne adaptăm la această nouă realitate și să luăm măsuri pentru a ne asigura că cetățenii și economia UE beneficiază în mod pozitiv de pe urma acesteia.
De aceea, adoptăm o abordare multidimensională. Pe de o parte, luăm măsuri pentru a face față îmbătrânirii populației și migrației. Pe de altă parte, în ceea ce privește elaborarea politicilor UE și conturarea viitorului Europei, colaborăm activ cu tinerii și cu publicul în ansamblu.
Adaptarea la îmbătrânirea populației
Europa s-a confruntat și continuă să se confrunte cu schimbări demografice profunde. În ultimele cinci decenii, speranța de viață la naștere a crescut în UE cu aproximativ 10 ani. Aceasta este o realizare remarcabilă, care demonstrează forța și valoarea economiei noastre sociale de piață. Totuși, îmbătrânirea populației are impact asupra modului în care trăim, iar modelul nostru social și politicile noastre trebuie adaptate la ritmul acestei noi realități.
Ce măsuri ia Comisia în acest sens
- La începutul mandatului său, a adoptat Cartea verde privind îmbătrânirea populației
- A lansat o amplă dezbatere publică privind provocările și oportunitățile legate de impactul pe termen lung al îmbătrânirii populației, care vizează toate generațiile. Rezultatul consultării publice se va reflecta în mare măsură în strategia europeană privind serviciile de îngrijire, care va fi prezentată în septembrie 2022.
Stimularea zonelor rurale
Zonele rurale sunt factori activi în tranziția verde și în cea digitală la nivelul UE. Libertatea de a lucra sau de a studia de la distanță devine rapid o realitate pentru mulți din cei care trăiesc în UE, oferind noi posibilități pentru familiile tinere, întreprinderi și comunitățile rurale. Inovațiile în agricultura durabilă sunt benefice nu numai pentru sănătatea oamenilor și pentru climă, ci și pentru securitatea alimentară a Europei.
Cum sprijină Comisia zonele rurale
- Iunie 2021Este lansată o viziune pe termen lung
Este trasată calea către zone rurale puternice, conectate și prospere
- Decembrie 2021Pactul rural
Va ține cont de opiniile comunităților rurale Un plan de acțiune rural creat în comun va contribui la concretizarea acestei viziuni pe termen lung.
- Iunie 2022Planurile de redresare și reziliență
Au fost adoptate 25 de planuri naționale de redresare și reziliență, pentru a sprijini zonele rurale și îndepărtate, cu o finanțare de aproximativ 14,6 miliarde EUR, inclusiv investiții și reforme pentru refacerea naturii, conectarea la internet de mare viteză și căi ferate locale.
Atragerea talentelor
Este necesară o politică ambițioasă și durabilă a UE în domeniul migrației legale, pentru a contribui la atragerea talentelor de care au nevoie întreprinderile noastre în zonele urbane și rurale. În aprilie 2022, Comisia a prezentat pachetul privind competențele și talentele. Acesta include propuneri legislative privind îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor migranți și facilitarea mobilității în interiorul UE a cetățenilor rezidenți pe termen lung. Comisia va lansa o rezervă de talente a UE pentru a facilita corelarea cererii și a ofertei pe piața muncii pentru resortisanții țărilor terțe. Este în curs de lansare un program-pilot axat pe refugiații ucraineni.
Progresele înregistrate în materie de migrație și azil
- Septembrie 2020Un nou pact privind migrația și azilul
Acest nou pact combină gestionarea robustă și echitabilă a frontierelor cu norme eficiente și umane în materie de azil și migrație.
- Iunie 2021O nouă strategie Schengen
Comisia a prezentat o nouă strategie privind consolidarea spațiului Schengen, pentru a asigura gestionarea eficace a frontierelor externe ale UE, pentru a spori cooperarea polițienească și judiciară, pentru a îmbunătăți gradul de pregătire și guvernanța și pentru a finaliza extinderea spațiului Schengen.
- Ianuarie 2022Agenția Uniunii Europene pentru Azil își începe activitatea
Agenția Uniunii Europene pentru Azil își începe activitatea de sprijinire a țărilor UE în aplicarea pachetului legislativ al UE care reglementează azilul, protecția internațională și condițiile de primire, cunoscut sub numele de sistemul european comun de azil (SECA).
Anastasiia Konovalova a părăsit Odesa și a venit la București, unde le predă copiilor ucraineni la o școală primară. Are 30 de ani.
Să le cerem mai des părerea tinerilor
În discursul său din 2021 privind starea Uniunii, președinta von der Leyen a propus ca anul 2022 să devină Anul european al tineretului. Această inițiativă îi permite Uniunii Europene să interacționeze mai mult cu tinerii, să afle ce așteptări au și ce își doresc de la Europa.. Europa are nevoie de un spirit tânăr pentru a depăși pandemia și pentru a deschide un nou capitol.
În ce măsură Comisia îi implică pe tineri
- O nouă inițiativă, intitulată ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve – Țintește, Învață, Stăpânește, Realizează) a fost lansată de Comisie în 2022 pentru a-i ajuta pe tinerii cei mai vulnerabili sau defavorizați să pătrundă pe piața muncii
- Garanția pentru tineret, lansată în 2020, este un angajament asumat de toate statele membre pentru ca toți tinerii cu vârsta sub 30 de ani să poată beneficia de o ofertă de angajare de calitate sau de o opțiune de continuare a studiilor, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, într-un interval de 4 luni de la momentul în care devin șomeri sau părăsesc băncile școlii
Inițiativa cetățenească europeană
În prezent, după 10 ani de la lansare, inițiativa cetățenească europeană este o modalitate inedită prin care cetățenii îi pot solicita Comisiei să propună noi legi. După strângerea unui număr de 1 milion de semnături în favoarea unei inițiative, Comisia decide ce măsuri să adopte. De la jumătatea lunii septembrie 2021, Comisia a înregistrat 10 noi inițiative cetățenești europene, prin care se solicită acțiuni la nivelul UE în diverse domenii, de la îmbunătățirea condițiilor de muncă în sectorul confecțiilor până la impozitarea produselor ecologice și mai multe drepturi în favoarea animalelor. De asemenea, de atunci, alte 3 inițiative privind biodiversitatea au colectat peste 1 milion de semnături care trebuie verificate de autoritățile naționale:
- Opriți practica de îndepărtare înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini
- Salvați albinele și fermierii Către o agricultură propice albinelor, pentru un mediu sănătos
- Cosmetice fără cruzime – Pentru o Europă fără testare pe animale
O mai largă implicare a publicului în procesul de elaborare a politicilor
Cum procedează Comisia în acest sens
- cetățenii și părțile interesate pot furniza informații online prin intermediul portalului Exprimați-vă părerea, pe parcursul întregului ciclu de elaborare a politicilor
- în noiembrie 2021, pentru a simplifica și mai mult procesul de consultare, Comisia a introdus cereri unice de contribuții, o abordare care combină două etape anterioare
- consultările au devenit mai accesibile pentru persoanele cu handicap
- comunitatea științifică este încurajată să prezinte informații relevante încă de la începutul consultărilor
Rezultatele implicării în procesul de elaborare a politicilor
În perioada 9 mai 2021-9 mai 2022, Uniunea Europeană a reușit să ajungă la sute de mii de europeni care nu s-au gândit niciodată să se implice în procesul decizional al Uniunii noastre. Conferința privind viitorul Europei a fost un exercițiu unic de democrație participativă, de o amploare fără precedent și care a acoperit un domeniu de aplicare extrem de vast.
Peste 750 000 de participanți au împărtășit și au dezbătut aproximativ 19 000 de idei pe platforma digitală multilingvă. Această platformă de democrație deliberativă, concepută special pentru conferință, a fost accesată de peste 5 milioane de persoane.
Leverne Nijman și Leah Corsmit au parcurs cu bicicleta un traseu din nordul Țărilor de Jos până la Bruxelles, beneficiind de un grant din partea Corpului european de solidaritate. Au ținut prelegeri despre UE și au discutat cu peste 800 de tineri pentru a colecta idei despre viitorul european.
Pașii următori
Comisia a stabilit patru direcții de lucru în răspuns la propunerile conferinței. Primul set de noi propuneri va fi anunțat în discursul președintei von der Leyen privind starea Uniunii, în septembrie 2022. Aceste propuneri vor face parte din cele care urmează să fie incluse în programul de lucru al Comisiei pentru 2023. Pentru a-i informa în continuare pe cetățenii care au participat la conferință și pentru a menține această dinamică, în toamna anului 2022 va fi organizat un eveniment în cadrul căruia vor fi împărtășite observațiile cu privire la conferință.
Declinarea responsabilității: informațiile de pe această pagină au fost actualizate ultima dată la 31 august 2022.