Direct la conținutul principal
yellow circles on a green background
Impulsionarea deceniului digital al Europei

UE: deschiderea drumului către o lume digitală sigură și de încredere

Abordarea globală de pionierat a UE

250 de miliarde EUR
din programul NextGenerationEU pentru stimularea digitalizării
127 de miliarde EUR
din Mecanismul de redresare și reziliență dedicate domeniului digital
Minimum 80 %
din populația UE va avea competențe digitale de bază până în 2030

Reglementarea IA și protecția datelor

În toamna anului 2021, Comisia, împreună cu Parlamentul European și Consiliul, au convenit asupra Legii privind guvernanța datelor, care sporește încrederea în schimbul de date. Aceasta a fost completată în februarie 2022 de o propunere de act legislativ privind datele, care stabilește noi norme privind persoanele care pot utiliza și accesa datele generate în UE în toate sectoarele economice. De asemenea, Comisia creează spații europene comune ale datelor în domenii strategice, cu implicarea actorilor privați și publici. 

1 miliard EUR pe an

urmează să fie investiți în IA de Comisia Europeană

Construirea unei piețe digitale mai puternice

În aprilie 2022 a fost încheiat un alt acord important referitor la actul legislativ privind serviciile digitale, primul la nivel mondial în domeniul reglementării digitale. Acest act urmează principiul conform căruia ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal și online: platformele online și motoarele de căutare foarte mari vor trebui să își protejeze utilizatorii împotriva conținutului, bunurilor și serviciilor ilegale. În plus, platformele online și motoarele de căutare vor trebui să evalueze și să atenueze prejudiciile mai ample pe care activitățile și algoritmii lor le pot aduce drepturilor fundamentale, bunăstării copiilor și discursului civic.

Atât legea privind piețele digitale, cât și legea privind serviciile digitale vor intra în vigoare anul acesta și se vor aplica în 2023.

Lideri pe piața cipurilor

Investiții
pentru crearea unui ecosistem european de cipuri
43 de miliarde EUR
sub formă de investiții publice
propuse de UE și de statele membre pentru a promova dezvoltarea și fabricarea de cipuri
19 miliarde EUR
deja investite în UE
de cel mai mare producător de cipuri din SUA

Frontierele emergente ale tranziției digitale: finanțe și spațiu

Între timp, programul spațial al UE oferă deja date și servicii valoroase pentru o gamă largă de aplicații zilnice, de la sprijinirea transportului comercial și a navigației personale până la agricultura de precizie și furnizarea de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice. În februarie 2022, Comisia Europeană a propus două noi inițiative emblematice pentru a consolida conectivitatea sigură prin satelit și managementul traficului spațial.

Cooperarea cu țările terțe în domeniul tehnologiei digitale

Uniunea Europeană colaborează, de asemenea, cu alți parteneri din întreaga lume care împărtășesc aceeași viziune pentru a modela normele globale în domeniul digital. Actualizăm relațiile digitale cu parteneri-cheie pentru a elabora normele pentru comerțul digital, stabilind o legătură cu proiectarea reformelor noastre interne. Un parteneriat digital a fost încheiat cu Japonia în cadrul summitului UE-Japonia din mai 2022, iar negocieri similare sunt în curs de desfășurare cu Singapore și Coreea de Sud.

Lideri în domeniul cercetării și inovării

Agenda are potențialul de a mobiliza aproximativ 45 de miliarde EUR de la investitori instituționali privați pentru a sprijini întreprinderile în curs de extindere. În plus, agenda va institui un program de formare în cadrul căruia un milion de persoane vor dobândi competențe în domeniul tehnologiei profunde.

De asemenea, Comisia își intensifică eforturile pentru a realiza proiecte în sectorul tehnologiilor ecologice prin lansarea UE-Catalyst, un nou parteneriat menit să stimuleze și să intensifice investițiile în proiecte europene cu impact puternic în domeniul tehnologiilor climatice critice (hidrogen verde, combustibili de aviație durabili, captarea directă a aerului și stocarea energiei pe termen lung). Parteneriatul a fost lansat în cadrul COP26 și are potențialul de a mobiliza circa 840 de milioane EUR până în 2026.

icon with a robot and an arrow

164 de start-upuri și IMM-uri inovatoare

selectate de Consiliul European pentru Inovare vor primi finanțare în valoare de 990 de milioane EUR pentru inovații revoluționare

Declinare a responsabilității: Informațiile de pe această pagină au fost actualizate ultima dată la 31 august 2022

Progrese în alte domenii

State of the Union banner
Realizările

Comisiei von der Leyen