Uudet realiteetit
Koronaviruspandemia, kansainväliset konfliktit, kaupungistuminen ja väestörakenteen muutos muuttavat EU:n yhteiskuntaa. On tärkeää sopeutua uuteen todellisuuteen ja varmistaa, että EU:n kansalaiset ja talous voivat hyötyä muutoksista parhaalla mahdollisella tavalla.
Komissio on ryhtynyt toimiin monella rintamalla. Väestön ikääntymiseen ja muuttoliikkeeseen liittyviä toimenpiteitä on jo käynnistetty. Lisäksi EU:n poliittisessa päätöksentekoprosessissa ja tulevien linjausten laadinnassa komissio kuulee aktiivisesti nuoria ja muita kansalaisia.
Väestön ikääntymiseen sopeutuminen
Euroopassa on ollut ja on edelleen käynnissä perusteellinen väestörakenteen muutos. Syntymähetken elinajanodote on EU:ssa pidentynyt 10 vuodella viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Tämä on merkittävä saavutus ja osoittaa EU:n sosiaalisen markkinatalouden vahvuuden ja arvon. Väestön ikääntyminen vaikuttaa kuitenkin eurooppalaiseen elämänmuotoon, ja yhteiskuntamalli ja politiikka on mukautettava tähän uuteen todellisuuteen.
Komission toimet
- Komissio julkaisi toimikautensa alussa vihreän kirjan väestön ikääntymisestä.
- Komissio käynnisti laajan julkisen keskustelun väestön ikääntymisen pitkän aikavälin vaikutuksista, jotka koskevat kaikkia sukupolvia, ja niihin liittyvistä haasteista ja mahdollisuuksista. Julkisen kuulemisen tuloksia hyödynnetään eurooppalaisessa hoito- ja hoivastrategiassa, jonka komissio esittää syyskuussa 2022.
Uutta puhtia maaseudulle
Maaseutualueet vaikuttavat EU:ssa suuresti vihreään siirtymään ja digitaaliseen muutokseen. Yhä useammat EU:n asukkaat voivat nyt työskennellä tai opiskella etäyhteyksillä, ja tämä avaa uusia mahdollisuuksia nuorille perheille, yrityksille ja maaseutuyhteisöille. Kestävän maatalouden innovaatiot ovat hyödyksi paitsi ihmisten terveydelle ja ilmastolle myös EU:n ruokaturvalle.
Komission tuki maaseutualueille
- Kesäkuu 2021Pitkän aikavälin visio julkaistaan
Tavoitteena vahvat, verkottuneet ja vauraat maaseutualueet
- Joulukuu 2021Maaseutusopimus
Maaseutuyhteisön toimijoita kuunnellen laadittu maaseutusopimus luo kehyksen niiden yhteistyölle. Yhdessä laadittu maaseututoimintasuunnitelma tukee pitkän aikavälin vision toteuttamista.
- Kesäkuu 2022Elpymis- ja palautumissuunnitelmat
25 kansallisen elpymis- ja palautumissuunnitelman kautta tuetaan maaseutua ja syrjäisiä alueita noin 14,6 mrd eurolla. Investointi- ja uudistuskohteita ovat mm. luonnon ennallistaminen, nopeat internetyhteydet ja paikallisjunaradat.
Osaajia EU:n yrityksille
Laillista muuttoliikettä ohjaavan EU-politiikan on oltava tavoitteellista ja kestävää, jotta EU:hun saadaan osaajia, joita yritykset tarvitsevat niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Komissio esitteli huhtikuussa 2022 osaamispaketin, joka sisältää lakiehdotuksia siirtotyöläisten oikeuksien parantamiseksi ja EU:ssa pitkään oleskelleiden henkilöiden liikkuvuuden helpottamiseksi EU:n sisällä. Komissio aikoo perustaa EU:n osaajareservin helpottamaan työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamista EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta. Parhaillaan ollaan käynnistämässä pilottihanketta, jossa autetaan ukrainalaispakolaisia työmarkkinoille.
Toimet maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa
- Syyskuu 2020Uusi muuttoliike- ja turvapaikkasopimus
Muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksessa yhdistyvät vahva ja oikeudenmukainen rajavalvonta sekä tehokkaat ja inhimilliset turvapaikka- ja maahanmuuttosäännöt.
- Kesäkuu 2021Uusi Schengen-strategia
Esitetyllä Schengen-aluetta vahvistavalla strategialla varmistetaan EU:n ulkorajojen tehokas valvonta, lisätään poliisi- ja oikeusyhteistyötä, parannetaan varautumista ja hallintoa sekä saatetaan päätökseen Schengen-alueen laajentuminen.
- Tammikuu 2022EU:n turvapaikkavirasto aloittaa toimintansa
EU:n turvapaikkavirasto alkaa tukea EU-maita Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän toiminnassa eli turvapaikka-asioita, kansainvälistä suojelua ja vastaanottovalmiuksia koskevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanossa.
Ukrainalainen 30-vuotias Anastasiia Konovalova pakeni Odessasta Bukarestiin, jossa hän opettaa nyt ukrainalaislapsia alakoulussa.
Nuorten ääni kuuluviin
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdotti vuoden 2021 linjapuheessaan, että vuodesta 2022 tehtäisiin Euroopan nuorison teemavuosi. Sen yhteydessä on kuultu entistä enemmän nuoria ja heidän toiveitaan EU:n suhteen. Nuorten tuoreet ideat ovatkin tarpeen, jotta EU voi selättää pandemian ja kääntää uuden lehden.
Toimet nuorten tueksi
- Komissio käynnisti vuonna 2022 ALMA-aloitteen (Aim, Learn, Master, Achieve), jolla autetaan heikossa asemassa olevia tai epäsuotuisista oloista ponnistavia nuoria pääsemään työmarkkinoille.
- Vuonna 2020 vahvistettu nuorisotakuu, johon kaikki EU-maat ovat sitoutuneet, takaa kaikille alle 30-vuotiaille tarjouksen laadukkaasta työ-, jatkokoulutus-, oppisopimus- tai harjoittelupaikasta 4 kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta tai opintojen päättymisestä.
Eurooppalaiset kansalaisaloitteet
Eurooppalaisella kansalaisaloitteella tavalliset kansalaiset voivat pyytää komissiota tekemään lakiehdotuksia. Kun aloitteelle on kerätty miljoona allekirjoitusta, komissio päättää, mihin toimiin sen johdosta ryhdytään. Komissio on rekisteröinyt syyskuun 2021 puolivälin jälkeen 10 uutta kansalaisaloitetta, joissa vaaditaan EU:lta toimia muun muassa vaatetusalan työolojen parantamiseksi, ympäristöystävällisten tuotteiden verotuksen muuttamiseksi ja eläinten oikeuksien parantamiseksi. Näiden lisäksi on samana aikana seuraaville 3 aloitteelle kerätty yli miljoona allekirjoitusta:
- Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa
- Pelastakaa mehiläiset ja maanviljelijät! Maatalous mehiläisille suotuisaksi terveen ympäristön puolesta
- Pelastetaan eläinkokeeton kosmetiikka – ei eläinkokeille Euroopassa
Kansalaisille paremmat mahdollisuudet vaikuttaa EU:n politiikkaan
Komission toimet
- Yleisöä ja eturyhmiä varten on luotu Kerro mielipiteesi -portaali, jonka kautta voi antaa palautetta koko lainlaadintaprosessin ajan.
- Kuulemismenettelyä on yksinkertaistettu ottamalla marraskuusta 2021 alkaen käyttöön kannanottopyynnöt, jotka korvaavat kaksi aiemmin erillistä kuulemisvaihetta.
- Vammaisten mahdollisuuksia osallistua kuulemisiin on parannettu.
- Tiedeyhteisöä on kannustettu esittelemään relevantteja tutkimustuloksia kuulemismenettelyjen alusta alkaen.
Kuulemispanostuksen tuloksia
EU käynnisti 9.5.2021 vuoden mittaisen tapahtuman, jossa kuultiin satojatuhansia eurooppalaisia – tavallisia ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan ajatelleet osallistuvansa unionin päätöksentekoon. Euroopan tulevaisuuskonferenssi oli laajuudeltaan ja aihepiireiltään ainutlaatuinen osallistavan demokratian operaatio.
Yli 750 000 osallistujaa kertoi mielipiteensä ja keskusteli lähes 19 000 ideasta monikielisellä digitaalisella alustalla. Tällä konferenssisivustolla kävi yli 5 miljoonaa ihmistä.
Leverne Nijman ja Leah Corsmit pyöräilivät Alankomaiden pohjoisosasta Brysseliin Euroopan solidaarisuusjoukkojen rahallisella avustuksella. He pitivät luentoja, keskustelivat yli 800 nuoren kanssa EU:sta ja keräsivät ideoita Euroopan ja nuorten tulevaisuudesta.
Seuraavat vaiheet
Konferenssin ehdotusten käsittely etenee seuraavasti: Ensimmäiset uudet ehdotukset julkistetaan syyskuussa 2022 puheenjohtaja von der Leyenin Unionin tila -puheessa. Nämä ehdotukset otetaan mukaan myös komission vuoden 2023 työohjelmaan. Syksyllä 2022 järjestetään palautetapahtuma, jossa konferenssiin osallistuneille tiedotetaan jatkotoimista ja jolla varmistetaan työn jatkuvuus.