En ny verklighet
Coronapandemin, internationella konflikter, urbaniseringen och befolkningsförändringar gör att samhällsstrukturen i EU förändras. Vi måste anpassa oss till vår nya verklighet och se till att EU:s invånare och företag gynnas av förändringarna.
Vi tar därför ett brett grepp för att hantera konsekvenserna av den åldrande befolkningen och migrationen och engagera allmänheten, unga som gamla, i arbetet med att ta fram EU-initiativ och forma EU:s framtid.
En åldrande befolkning
EU har genomgått och står inför stora befolkningsförändringar. De senaste 50 åren har den förväntade livslängden vid födseln ökat med omkring tio år i EU. Det är en fantastisk förbättring som visar på styrkan i och värdet av vår sociala marknadsekonomi. Den åldrande befolkningen påverkar dock vårt levnadssätt, och vår sociala modell och politik måste anpassas till den nya verkligheten.
Vad har kommissionen gjort?
- I början av sin mandatperiod lade kommissionen fram en grönbok om åldrande.
- Kommissionen inledde också en bred offentlig debatt om åldrandets utmaningar och möjligheter på lång sikt, som påverkar alla generationer. Resultatet av samrådet kommer att bidra till EU:s omsorgsstrategi som kommissionen ska lägga fram i september 2022.
En levande landsbygd
Landsbygden spelar en aktiv roll i EU:s gröna och digitala omställning. Friheten att jobba eller studera på distans utnyttjas redan av många i EU och skapar nya möjligheter för unga familjer, företag och landsbygdssamhällen. Innovationer inom hållbart jordbruk är inte bara bra för människors hälsa och klimatet, utan också för livsmedelsförsörjningen.
Hur kommissionen stöder landsbygden
- Juni 2021Långsiktig vision
Beskriver vägen till starka, sammanlänkade och välmående landsbygdsområden.
- December 2021Landsbygdspakten
Landsbygden får komma till tals och dela sina åsikter. En gemensamt framtagen handlingsplan för landsbygden ska bidra till att förverkliga den långsiktiga visionen.
- Juni 2022Planer för återhämtning och resiliens
25 nationella återhämtnings- och resiliensplaner ska stödja lands- och glesbygd med omkring 14,6 miljarder euro till satsningar och reformer för bl.a. naturskydd, bredband och lokala järnvägar.
Locka talanger
Det behövs en långtgående och hållbar EU-politik för laglig migration för att vi ska kunna locka hit den kompetens som företagen i städerna och på landsbygden behöver. I april 2022 lade kommissionen fram ett paket om kompetenser och talanger med lagförslag för att stärka rättigheterna för migrerande arbetstagare och underlätta rörligheten inom EU för dem som bor här varaktigt. Kommissionen ska också skapa en EU-talangreserv för att matcha arbetsgivare med personer från länder utanför EU. Ett pilotprojekt för ukrainska flyktingar håller just på att starta.
Arbetet med migration och asyl
- September 2020Ny migrations- och asylpakt
Den nya pakten kombinerar en robust och rättvis gränsförvaltning med effektiva och humana asyl- och migrationsregler.
- Juni 2021Ny Schengenstrategi
Kommissionen har lagt fram en ny strategi för att stärka Schengenområdet och säkerställa en effektiv förvaltning av EU:s yttre gränser, öka det polisiära och rättsliga samarbetet, förbättra beredskapen och styrningen och fullborda utvidgningen av Schengenområdet.
- Januari 2022EU:s asylbyrå inleder sin verksamhet
EU:s asylbyrå inleder sitt arbete med att hjälpa EU-länderna att tillämpa EU:s gemensamma asylsystem (Ceas), det vill säga reglerna för asyl, internationellt skydd och mottagningsvillkor.
30-åriga Anastasiia Konovalova har flytt från Odessa till Bukarest, där hon nu undervisar ukrainska grundskoleelever.
Lyssna på de unga
I sitt tal om tillståndet i unionen 2021 föreslog kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att 2022 skulle bli Europaåret för ungdomar. Det är ett tillfälle för EU att diskutera mer med unga människor och höra vad de vill ha och drömmer om för Europa. Det behövs en ungdomsanda för att komma över pandemin och vända blad.
Hur engagerar kommissionen de unga?
- Under 2022 lanserade kommissionen det nya initiativet Alma (som står för aim, learn, master, achieve) för att hjälpa de mest utsatta eller missgynnade unga att få ett jobb.
- Ungdomsgarantin är ett åtagande från EU-länderna som innebär att alla under 30 år ska få ett seriöst erbjudande om jobb, vidareutbildning, lärlingsplats eller praktik senast fyra månader efter att de har blivit arbetslösa eller gått klart en utbildning.
Europeiska medborgarinitiativ
Det europeiska medborgarinitiativet som i år firar 10 år är ett unikt sätt för EU-medborgarna att uppmana kommissionen att föreslå nya lagar. När ett initiativ har fått en miljon underskrifter tar kommissionen ställning till det och beslutar hur man ska gå vidare. Sedan mitten av september 2021 har kommissionen registrerat tio nya europeiska medborgarinitiativ som efterlyser EU-åtgärder för bland annat bättre arbetsvillkor i klädindustrin, lägre skatter på miljövänliga produkter och bättre djurskydd. Samtidigt har tre initiativ om biologisk mångfald fått över en miljon underskrifter, som nu ska kontrolleras av ländernas myndigheter:
- Stoppa hajfensfiske – stoppa handeln
- Rädda bin och bönder! För ett bivänligt jordbruk och en sund miljö
- Rädda icke-djurtestade kosmetikaprodukter – stå upp för ett EU utan djurförsök
Allmänheten engagerar sig mer i EU-besluten
Hur går kommissionen tillväga?
- Allmänheten och intressenter kan lämna synpunkter på nätet via portalen Kom med synpunkter under hela beslutsprocessen.
- För att förenkla samråden har kommissionen kombinerat två steg och införde i november 2021 modellen med en enda uppmaning att inkomma med synpunkter.
- Samråden har gjorts mer tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.
- Forskarsamhället uppmuntras att lämna in relevant vetenskaplig forskning redan tidigt i samråden.
EU-samråden i siffror
Mellan den 9 maj 2021 och den 9 maj 2022 pågick konferensen om Europas framtid – en unik och omfattande satsning på deltagandedemokrati som nådde ut till hundratusentals européer som aldrig ens tänkt på att engagera sig i EU-politiken.
Mer än 750 000 deltagare delade och diskuterade närmare 19 000 idéer på den flerspråkiga plattformen för samtalsdemokrati, som tagits fram särskilt för konferensen. Plattformen finns på alla 24 officiella EU-språk och har haft över fem miljoner besökare.
Leverne Nijman och Leah Corsmit fick pengar från Europeiska solidaritetskåren och cyklade från norra Nederländerna till Bryssel. De höll gästföreläsningar om EU och talade med över 800 ungdomar för att samla in idéer om framtidens Europa.
Vad händer nu?
Kommissionen ska gå vidare med konferensens förslag inom fyra arbetsområden. Den första omgången förslag kommer att presenteras i Ursula von der Leyens tal om tillståndet i unionen i september 2022. Förslagen kommer att ingå i kommissionens arbetsprogram för 2023. För att hålla dem som deltagit i konferensen informerade och för att hålla tempot uppe kommer ett återkopplingsevenemang att anordnas hösten 2022.