Een nieuwe realiteit
De coronapandemie, internationale conflicten, stedelijke migratie en demografische verschuivingen veranderen de structuur van de EU-samenleving. Het is belangrijk dat we ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit en ervoor zorgen dat de EU-burgers en de economie hiervan kunnen profiteren.
We hanteren een veelzijdige aanpak om dit te bereiken. We nemen enerzijds maatregelen om met de vergrijzing en de migratie om te gaan. Anderzijds werken we actief samen met jongeren en de hele bevolking als het gaat om de beleidsvorming van de EU en de vormgeving van de toekomst van Europa.
Aanpassing aan een vergrijzende bevolking
Europa heeft te maken gehad met ingrijpende demografische veranderingen en blijft daarmee geconfronteerd. In de EU is de levensverwachting bij de geboorte de afgelopen vijf decennia met tien jaar gestegen. Dat is een opmerkelijke prestatie, en een bewijs van de kracht en waarde van onze sociale markteconomie. Niettemin heeft de vergrijzing een effect op de manier waarop wij leven; ons sociaal model en sociale beleid moeten dan ook worden aangepast aan het tempo van deze nieuwe realiteit.
Hoe reageert de Commissie daarop?
- in een vroeg stadium van het mandaat met het Groenboek over vergrijzing.
- een breed publiek debat over de uitdagingen en kansen die verband houden met de langetermijneffecten van de vergrijzing, die alle generaties treffen. De resultaten van de openbare raadpleging worden meegenomen in de Europese zorgstrategie, die in september 2022 wordt gepresenteerd.
Plattelandsgebieden stimuleren
Plattelandsgebieden spelen een actieve rol in de groene en de digitale transitie van de EU. Op afstand werken of studeren is voor steeds meer EU-inwoners snel realiteit geworden, waardoor nieuwe mogelijkheden zijn gecreëerd voor jonge gezinnen, bedrijven en plattelandsgemeenschappen. Innovaties in duurzame landbouw zijn niet alleen goed voor de gezondheid van mensen en het klimaat, maar ook voor de voedselzekerheid van Europa.
Hoe de Commissie plattelandsgebieden ondersteunt
- Juni 2021Langetermijnvisie
Weg naar sterke, verbonden en welvarende plattelandsgebieden wordt uitgestippeld
- December 2021Plattelandspact
Stemmen en standpunten van plattelandsgemeenschappen worden gehoord Een gezamenlijk opgesteld actieplan voor het platteland zal helpen om de langetermijnvisie in de praktijk om te zetten.
- Juni 2022Plannen voor herstel en veerkracht
25 nationale plannen voor herstel en veerkracht ter ondersteuning van plattelands- en afgelegen gebieden worden gefinancierd met ongeveer 14,6 miljard euro, onder meer voor investeringen en hervormingen voor natuurherstel, hogesnelheidsinternetverbindingen en lokale spoorwegen
Talent aantrekken
Er is een ambitieus en duurzaam EU-beleid voor legale migratie nodig om het talent aan te trekken dat onze bedrijven in steden en plattelandsgebieden nodig hebben. In april 2022 heeft de Commissie het vaardigheden- en talentenpakket gepresenteerd. Dit omvat wetgevingsvoorstellen om de rechten van migrerende werknemers te verbeteren en de mobiliteit binnen de EU voor langdurig ingezetenen te vergemakkelijken. De Commissie zal een EU-talentenpool opzetten om het matchen van niet-EU-onderdanen aan vacatures te vergemakkelijken. Momenteel wordt er al een proefproject met Oekraïense vluchtelingen opgestart.
Vooruitgang op het gebied van migratie en asiel
- September 2020Nieuw migratie- en asielpact
Het nieuwe pact combineert robuust en fair grensbeheer met efficiënte en humane regels inzake asiel en migratie.
- Juni 2021Nieuwe Schengenstrategie
De Commissie heeft een nieuwe strategie gepresenteerd om het Schengengebied te versterken door te zorgen voor een doeltreffend beheer van de buitengrenzen van de EU, betere politiële en justitiële samenwerking, betere paraatheid en governance en afronding van de uitbreiding van het Schengengebied.
- Januari 2022Asielagentschap van de Europese Unie begint werkzaamheden
Het Asielagentschap van de Europese Unie begint de EU-landen te ondersteunen bij de toepassing van het pakket EU-wetgeving inzake asiel, internationale bescherming en opvangvoorzieningen, ook bekend als het gemeenschappelijk Europees asielstelsel (CEAS).
Anastasiia Konovalova vluchtte van Odessa naar Boekarest, waar ze nu basisonderwijs geeft aan Oekraïense kinderen. Ze is 30 jaar oud.
Meer luisteren naar jongeren
In de toespraak over de Staat van de Unie 2021 heeft voorzitter Von der Leyen voorgesteld 2022 uit te roepen tot het Europees Jaar van de jeugd. Het is een kans voor de Europese Unie om meer met jongeren in contact te komen, te horen wat zij willen en welke dromen zij voor Europa hebben. Europa heeft een jeugdige geest nodig om de pandemie te overwinnen en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.
Hoe de Commissie jongeren bereikt
- de Commissie heeft in 2022 het nieuwe initiatief ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve) gelanceerd, om de meest kwetsbare en kansarme jongeren aan werk te helpen.
- de jongerengarantie, die in 2020 van start is gegaan, is een belofte van alle lidstaten om ervoor te zorgen dat alle jongeren onder de 30 binnen vier maanden nadat zij werkloos zijn geworden of het onderwijs hebben verlaten, een kwalitatieve baan, vervolgonderwijs, een leerlingplaats of een stage aangeboden krijgen.
Europese burgerinitiatieven
Het Europees burgerinitiatief is 10 jaar geleden gelanceerd als een unieke manier waarop mensen de Commissie kunnen vragen nieuwe wetgeving voor te stellen. Zodra een initiatief één miljoen handtekeningen bereikt, beslist de Commissie welke actie moet worden ondernomen. De Commissie heeft sinds medio september 2021 tien nieuwe Europese burgerinitiatieven geregistreerd, waarin EU-burgers oproepen tot EU-maatregelen op gebieden die uiteenlopen van betere arbeidsomstandigheden in de kledingsector tot minder belasting op groene producten en meer dierenrechten. Bovendien hebben 3 andere initiatieven op het gebied van biodiversiteit meer dan 1 miljoen handtekeningen verzameld die door de nationale autoriteiten moeten worden geverifieerd:
- Stop het ontvinnen van haaien – Stop de handel
- Red de bijen en de boeren! Naar een bijvriendelijke landbouw voor een gezond milieu
- Voor cosmetica zonder dierenleed – maak Europa dierproefvrij
Grotere betrokkenheid van het publiek bij de beleidsvorming
Hoe doet de Commissie dat?
- het grote publiek en belanghebbenden kunnen via het portaal Geef uw mening online input leveren gedurende de hele beleidsvormingscyclus.
- om het raadplegingsproces verder te vereenvoudigen, komt de Commissie sinds november 2021 per onderwerp nog met maar één verzoek om input, een aanpak waarbij twee eerdere stappen worden gecombineerd.
- raadplegingen werden toegankelijker voor mensen met een handicap.
- de gemeenschap van wetenschappelijke onderzoekers wordt aangemoedigd om vanaf het begin van de raadplegingen desbetreffend wetenschappelijk onderzoek in te dienen.
Resultaten van de betrokkenheid bij beleidsvorming
Tussen 9 mei 2021 en 9 mei 2022 heeft de Europese Unie honderdduizenden Europeanen bereikt die er vroeger nooit aan hadden gedacht zich te bemoeien met de besluitvorming van onze Unie. De Conferentie over de toekomst van Europa was een unieke oefening in de participatieve democratie, van ongekende omvang en reikwijdte.
Meer dan 750 000 deelnemers deelden en bespraken bijna 19 000 ideeën op het meertalige digitale platform. Dit platform voor overlegdemocratie, speciaal ontworpen voor de conferentie, werd door meer dan 5 miljoen mensen bezocht.
Leverne Nijman en Leah Corsmit fietsten vanuit het noorden van Nederland naar Brussel, met subsidie van het Europees Solidariteitskorps. Ze gaven gastcolleges over de EU en spraken met meer dan 800 jongeren om ideeën te verzamelen over de toekomst van Europa.
Volgende stappen
Om te reageren op de voorstellen van de conferentie heeft de Commissie vier werkstromen geschetst: De eerste reeks nieuwe voorstellen wordt in september 2022 aangekondigd in de toespraak van president Von der Leyen over de Staat van de Unie. Deze voorstellen zullen ook terugkomen in het werkprogramma van de Commissie 2023. Om de burgers die aan de conferentie hebben deelgenomen op de hoogte te houden en het momentum vast te houden, zal in het najaar van 2022 een feedback-evenement worden georganiseerd.