Direct la conținutul principal
SOTEU banner blue bg with dots
Apărarea valorilor UE

Democrația și libertățile fundamentale

După cum s-a văzut în cazul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, democrația este un concept fragil, care trebuie cultivat și protejat în orice moment.

Protejarea statului de drept

Statul de drept este liantul care unește țările Uniunii Europene. Prin aderarea la UE, toate cele 27 de state membre s-au angajat să apere statul de drept, care este esențial pentru protejarea valorilor pe care se bazează UE: democrație, libertate, egalitate și respectarea drepturilor omului. 

Până acum au fost publicate trei rapoarte anuale privind statul de drept referitoare la evoluțiile actuale din statele membre în patru domenii-cheie:

  • Sistemul judiciar
  • Cadrul anticorupție
  • Pluralismul mass-mediei
  • Alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru

Instrumente suplimentare pentru protejarea statului de drept în UE

Mecanismul privind statul de drept 

Promovează dialogul deschis privind statul de drept între instituțiile UE, statele membre și societatea civilă.

Regulamentul privind condiționalitatea 

Monitorizează încălcările statului de drept în țările membre care ar putea afecta interesele financiare ale UE.

O mai mare transparență în publicitatea politică 

Jurnalismul și libertatea de exprimare

Progresul democratic se răspândește adesea rapid într-o regiune întreagă...ceea ce demonstrează că democrația are puterea de a da un impuls și de a crea convingerea că o schimbare pozitivă este posibilă

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Sprijin pentru mass-media independentă și societatea civilă din Ucraina

150 000 EUR
pentru un fond de urgență pentru mass-media din Ucraina
înființat de diferite organizații mass-media europene pentru a-i sprijini pe omologii lor ucraineni.
1,5 milioane EUR
colectate până în prezent
pentru a-i ajuta pe jurnaliștii ucraineni să acopere costurile operaționale ale relatărilor de război.
1,5 miliarde EUR
pentru promovarea libertăților fundamentale
inclusiv drepturile omului, democrația, statul de drept și activitatea organizațiilor societății civile din întreaga lume până în 2027.

Provocări viitoare

Ca urmare a schimbărilor tehnologice și a tulburărilor sociale din ultimii ani, mulți jurnaliști nu sunt acum în măsură să își facă meseria în mod corespunzător. Trei măsuri de inversare a acestor tendințe au fost puse în aplicare sau sunt în curs de pregătire de către Comisie:

  • Siguranța jurnaliștilor – offline și online – inițiativele-cheie includ crearea unor servicii naționale independente de asistență, cum ar fi linii de asistență telefonică, sprijin psihologic, consiliere juridică, protecție sporită a jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor și adăposturi pentru jurnaliști și profesioniștii din mass-media care se confruntă cu amenințări.
  • Legislație pentru protejarea jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva proceselor abuzive noile măsuri le vor permite judecătorilor să revoce rapid așa-numitele SLAPP (acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice) și le vor oferi jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului mijloacele de acțiune de care au nevoie pentru a se exprima în interes public.  
  • O lege privind libertatea mass-mediei actul va consacra, pentru prima dată în legislația UE, garanții comune pentru protejarea pluralismului mass-mediei și a independenței editoriale. Libertatea mass-mediei, pluralismul și siguranța jurnaliștilor sunt, de asemenea, monitorizate în rapoartele anuale privind statul de drept.

Declinare a responsabilității: Informațiile de pe această pagină au fost actualizate ultima dată la 31 august 2022

Progrese în alte domenii

soteu dark blue
Realizările

Comisiei von der Leyen