Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, että demokratia on haavoittuva ja että sitä on vaalittava ja suojeltava kaikkina aikoina.
Oikeusvaltioperiaatteen suojelu
Oikeusvaltioperiaate on Euroopan unionia koossapitävä voima. EU:hun liittyessään kaikki 27 jäsenvaltiota ovat sitoutuneet puolustamaan oikeusvaltioperiaatetta, joka on olennaisen tärkeässä asemassa EU:n perustana olevien arvojen suojelemisessa. Näitä arvoja ovat demokratia, vapaus, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.
Komissio on julkaissut kolme vuotuista oikeusvaltioraporttia, joissa käsitellään kehitystä jäsenvaltioissa neljällä keskeisellä alalla:
- Oikeuslaitos
- Korruptiontorjuntakehys
- Tiedotusvälineiden moniarvoisuus
- Muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset
Lisävälineet oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi EU:ssa
Oikeusvaltiomekanismi
Oikeusvaltiomekanismi edistää avointa vuoropuhelua oikeusvaltioperiaatteesta EU:n toimielinten, jäsenvaltioiden ja kansalaisyhteiskunnan keskuudessa.
Ehdollisuusasetus
Ehdollisuusasetuksen avulla valvotaan jäsenvaltioissa tapahtuvia oikeusvaltioperiaatteen rikkomisia, jotka voivat vaikuttaa EU:n taloudellisiin etuihin.
Komissio esitti marraskuussa 2021 poliittisen mainonnan läpinäkyvyyttä ja kohdentamista koskevan ehdotuksen osana toimenpiteitä, joilla pyritään suojelemaan vaalien luotettavuutta ja turvaamaan avoin demokraattinen keskustelu.
Demokratia voi toimia vain, jos kansalaisten saatavilla on helposti maksutonta ja laadukasta tietoa. Tästä syystä tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus ovat olennaisen tärkeitä asianmukaisesti toimivan demokraattisen järjestelmän kannalta, ja ne ovat Euroopan demokratiatoimintasuunnitelman painopistealue.
Komissio ilmoitti joulukuussa 2021 uudesta 1,5 miljardin euron arvoisesta Globaali Eurooppa -välineen ihmisoikeus- ja demokratiaohjelmasta, jolla lisätään EU:n tukea ihmisoikeuksien, perusvapauksien, demokratian, oikeusvaltion sekä kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeuksien puolustajien työn edistämiseen ja suojeluun kaikkialla maailmassa vuoteen 2027 saakka.
Komissio tukee aktiivisesti Ukrainan riippumattomia tiedotusvälineitä ja kansalaisyhteiskuntaa osana Ukrainalle annettavaa 335 miljoonan euron humanitaarista apua. Euroopan kansalaisyhteiskunta lisää myös tukeaan ukrainalaisille toimittajille.
Nadia Dobrianska muutti Kiovasta Corkiin erään irlantilaisen perheen tarjouduttua majoittamaan hänet ja hänen perheensä. Nadia dokumentoi Venäjän armeijan ihmisoikeusloukkauksia ja sotarikoksia. Hän myös soittaa irlantilaista huilua ja laulaa perinteisiä irlantilaisia lauluja.
Tulevat haasteet
Viime vuosien teknologiset muutokset ja yhteiskunnalliset levottomuudet ovat johtaneet siihen, että monet toimittajat eivät pysty hoitamaan työtään kunnolla. Komissio on toteuttanut tai valmistellut kolmea toimenpidettä tämän kehityksen kääntämiseksi:
- Toimittajien turvallisuuden parantaminen verkossa ja sen ulkopuolella – Keskeisiä aloitteita ovat riippumattomien kansallisten tukipalvelujen luominen, mukaan lukien tukipuhelimet, oikeudellinen neuvonta, psykologinen tuki, toimittajien suojelun parantaminen mielenosoitusten yhteydessä sekä uhkailujen kohteena olevien toimittajien ja media-alan ammattilaisten turvatalot.
- Lainsäädäntö toimittajien ja ihmisoikeuksien puolustajien suojelemiseksi perusteettomilta kanteilta – Uusien toimenpiteiden ansiosta tuomarit voivat nopeasti hylätä niin kutsutut SLAPP-kanteet (strategiset häirintätarkoituksessa nostetut kanteet) ja antaa toimittajille ja ihmisoikeuksien puolustajille mahdollisuuden toimia yleisen edun nimissä.
- Medianvapaussäädös – Sillä kirjataan ensimmäistä kertaa EU:n lainsäädäntöön yhteiset takeet tiedotusvälineiden moniarvoisuuden ja toimituksellisen riippumattomuuden suojelemiseksi. Tiedotusvälineiden vapautta, moniarvoisuutta ja toimittajien turvallisuutta seurataan myös vuotuisissa oikeusvaltiokertomuksissa.
Rohkeat toimittajat vaarantavat henkensä raportoidessaan Ukrainan sodan inhimillisistä seurauksista. Ranskalainen Frederic Leclerc-Imhoff oli vain 32-vuotias, kun hän menetti henkensä humanitaarista saattuetta vastaan tehdyssä Venäjän hyökkäyksessä Ukrainassa.