Ugrás a fő tartalomra
SOTEU banner blue bg with dots
Az uniós értékek védelme

Demokrácia és alapvető szabadságok

Amint azt Oroszország Ukrajna elleni agressziója megmutatta, a demokrácia természetéből adódóan törékeny, és folyamatos táplálásra, védelemre szorul.

A jogállamiság védelme

A jogállamiság az Európai Unió összekötő ereje. Az EU-hoz való csatlakozással mind a 27 tagállam elkötelezte magát amellett, hogy megvédi a jogállamiságot, amely elengedhetetlen az EU alapját képező értékek – azaz a demokrácia, a szabadság, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása – védelméhez. 

Idén került közzétételre a harmadik éves jogállamisági jelentés, mely beszámol a tagállamokban négy kulcsfontosságú területen zajló aktuális fejleményekről:

  • Az igazságszolgáltatási rendszer
  • Korrupcióellenes keret
  • A médiapluralizmus
  • A fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatos egyéb intézményi kérdések

További eszközök a jogállamiság védelmére az EU-ban

Jogállamisági mechanizmus 

Előmozdítja a jogállamiságról szóló nyílt párbeszédet az uniós intézmények, a tagállamok és a civil társadalom között.

A feltételrendszerről szóló rendelet 

Rögzíti az EU pénzügyi érdekeit védő szabályokat, melyek akkor alkalmazandók, ha egy tagállam megsérti a jogállamiság elveit.

Nagyobb átláthatóság a politikai hirdetések terén 

Újságírás és szólásszabadság

A demokratikus fejlődés gyakran gyorsan terjed egy egész régión keresztül, ami megmutatja, hogy a demokrácia miként képes lendületet adni és fenntartani a pozitív változásba vetett hitet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Az ukrán független média és civil társadalom támogatása

150 000 euró
sürgősségi alap az ukrán média számára
Ezt az alapot különböző európai médiaszervezetek hozták létre ukrán kollégáik munkájának támogatására.
1,5 millió euró
gyűlt össze eddig
Az összegyűjtött pénz célja, hogy segítse az ukrán újságírókat a háborúról való tudósítás működési költségeinek fedezésében.
1,5 milliárd EUR
az alapvető szabadságok előmozdítására
Ebből a pénzalapból többek között az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság érvényre juttatását segítő tevékenységek és a civil társadalmi szervezetek részesülnek 2027-ig világszerte.

Az előttünk álló kihívások

Az elmúlt évek technológiai változásai és a kedvezőtlen társadalmi keretfeltételek miatt sok újságíró nem tudja megfelelően ellátni munkáját. A Bizottság három intézkedést hajtott végre vagy készített elő e tendencia visszafordítására.

  • Az újságírók biztonsága, offline és online – A legfontosabb kezdeményezések közé tartozik a független nemzeti támogató szolgálatok létrehozása, beleértve a segélyvonalakat, a jogi tanácsadást, a pszichológiai támogatást, az újságírók fokozott védelmét a demonstrációk során, valamint menedékhelyek biztosítását a fenyegetésekkel szembesülő újságírók és médiaszakemberek számára..
  • Jogszabály az újságírók és az emberijog-védők visszaélésszerű perekkel szembeni védelme érdekében – Az új intézkedések lehetővé teszik a bírák számára, hogy gyorsan megszüntessék a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket, és támogassák a köz érdekében felszólaló újságírókat és emberijog-védőket.  
  • A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabály – A jogi aktus első alkalommal fog az uniós jogban rögzíteni a médiapluralizmus és a média szerkesztői függetlenségének védelmét szolgáló közös biztosítékokat. A tömegtájékoztatás szabadságát, a médiapluralizmust és az újságírók biztonságát az éves jogállamisági jelentések is nyomon követik.

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információkat legutóbb 2022. augusztus 31-én frissítettük.

Egyéb területeken elért eredmények

soteu dark blue
Eredmények

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság tevékenységének gyümölcse