Rysslands angrepp på Ukraina har visat hur sårbar demokratin är och att den alltid måste försvaras och skyddas.
Skydda rättsstatsprincipen
Rättsstatsprincipen är det kitt som håller samman EU. När de 27 medlemsländerna anslöt sig till EU lovade de att försvara rättsstatens principer, som är nödvändiga för att skydda de värden som EU bygger på: demokrati, frihet, jämlikhet och respekt för de mänskliga rättigheterna.
Tre årsrapporter om rättsstatsprincipen har nu publicerats om aktuella händelser i medlemsländerna på fyra områden:
- Domstolarna
- Regelverket för korruptionsbekämpning
- Mediepluralism
- Andra institutionella frågor som rör kontroller och motvikter
Fler verktyg för att skydda rättsstatens principer i EU
Rättsstatsmekanismen
Stimulerar en öppen dialog om rättsstatsprincipen mellan EU-institutionerna, medlemsländerna och civilsamhället.
Villkorlighetsförordningen
Bidrar till bättre övervakning av de överträdelser av rättsstatsprincipen i medlemsländerna som kan påverka EU:s ekonomiska intressen.
I november 2021 lade kommissionen fram ett förslag till förordning om transparens och inriktning när det gäller politisk reklam. Förslaget ingår bland de åtgärder som ska skydda valhemligheten och den öppna demokratiska debatten.
En demokrati kan bara fungera när det är lätt för invånarna att få tag på gratis information av hög kvalitet. Därför är mediefrihet och mediepluralism avgörande för ett välfungerande demokratiskt system och utgör ett prioriterat område i den europeiska handlingsplanen för demokrati.
I december 2021 aviserade kommissionen ett nytt program för mänskliga rättigheter och demokrati i världen med en budget på 1,5 miljarder euro. Programmet ska stärka EU:s stöd för att främja och skydda mänskliga rättigheter, grundläggande friheter, demokrati, rättsstatsprincipen och det arbete som civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare bedriver runt om i världen fram till 2027.
Kommissionen stöder aktivt Ukrainas oberoende medier och civilsamhälle, som en del av det humanitära bistånd på 335 miljoner euro som Ukraina har fått. Civilsamhället i EU har också ökat sitt stöd till ukrainska journalister.
Nadia Dobrianska flyttade från Kiev till Cork när en irländsk familj erbjöd sig att ta emot henne och hennes familj. Nadia dokumenterar människorättsbrott och krigsbrott som begås av den ryska militären. Hon spelar också irländsk flöjt och sjunger traditionella irländska sånger.
Framtida utmaningar
De senaste årens teknikskiften och sociala oro innebär att många journalister inte kan utföra sitt jobb ordentligt. Tre åtgärder för att vända denna utveckling har hittills genomförts eller håller på att förberedas av kommissionen:
- Journalisters säkerhet på nätet och i verkliga livet – Till viktiga initiativ hör bland annat inrättandet av oberoende nationella stödtjänster som hjälplinjer, juridisk rådgivning, psykologiskt stöd, ökat skydd för journalister under demonstrationer och skyddade boenden för hotade journalister och mediearbetare.
- Lagstiftning för att skydda journalister och människorättsförsvarare mot ogrundade rättsprocesser – Med de nya åtgärderna ska domare snabbt kunna avvisa så kallade SLAPP, strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt, och stärka journalister och människorättsförsvarare i deras arbete med att tala i allmänhetens intresse.
- En rättsakt om mediefrihet – Rättsakten ska för första gången i EU-rätten förankra gemensamma skyddsåtgärder för att skydda mediepluralism och mediernas redaktionella oberoende. Mediefrihet, mångfald och journalisters säkerhet övervakas också i de årliga rapporterna om rättsstatsprincipen.
Modiga journalister riskerar sina liv för att rapportera om de mänskliga konsekvenserna av kriget i Ukraina. Frederic Leclerc-Imhoff från Frankrike var bara 32 år när han dödades i ett ryskt angrepp på en humanitär konvoj i Ukraina.