Направо към основното съдържание
President Von der Leyen state of the union banner
Състояние на Съюза — 2022 г.

14 септември 2022 г.

Комисията „Фон дер Лайен“: 2021—2022 г.

През декември 2019 г. Комисията „Фон дер Лайен“ определи нов и амбициозен курс към по-екологичен, по-цифровизиран и по-справедлив Европейски съюз. Тя запази курса и постигна резултати по всичките шест основни амбициозни цели, като същевременно трябваше да се справя с две безпрецедентни кризи — пандемията от коронавирус и неоправданата и непровокирана война на Русия срещу Украйна.

Ето ретроспекция на изминалата година, включваща нашите действия за подкрепа на Украйна и намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, както и работата ни за постигане на резултати по всички политически приоритети. Всичко това, докато работихме за укрепване на устойчивостта на ЕС в полза на неговите граждани.

8 СЕПТЕМВРИ 2022 Г.
Състояние на съюза през 2022 г - Постижения

 

Списък на постиженията

Wind turbine
Сигурна и устойчива енергия на достъпни цени в Европа

Основни моменти

 1. 19 юли 2022 г.

  Европейският съюз започва преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония.

 2. 13 юли 2022 г.

  Доклад относно върховенството на закона за 2022 г.: Комисията отправя специфични препоръки към държавите членки.

 3. 5 юли 2022 г.

  Комисията приема нова европейска програма за иновации, за да постави Европа на челно място в новата вълна от дълбокотехнологични иновации и стартиращи предприятия.

 4. 1 юли 2022 г.

  Новите правила за роуминга влизат в сила навреме, за да се гарантират трайни ползи за гражданите от „роуминг като у дома“.

 5. 30 юни 2022 г.

  Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обявяват приключването на преговорите за всеобхватно търговско споразумение.

  Парламентът и държавите от ЕС постигат политическо споразумение по нов регламент за справяне с нарушенията, причинени от чуждестранни субсидии в рамките на единния пазар.

  Цифрово финансиране: Съзаконодателите постигат споразумение за европейски регламент относно пазарите на криптоактиви. С тази нова правна рамка ще се защитят потребителите, лоялните пазарни отношения и финансовата стабилност, като същевременно ще се даде възможност за продължаване на иновациите в сектора на криптоактивите.

 6. 24 юни 2022 г.

  ЕС представя обновената програма за международно управление на океаните.

 7. 23 юни 2022 г.

  Среща на лидерите от ЕС и Западните Балкани преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

  Лидерите от ЕС предоставят статут на страна кандидатка на Украйна и Молдова.

 8. 22 юни 2022 г.

  Комисията приема предложения за възстановяване на природата в Европа до 2050 г. и за намаляване наполовина на употребата на пестициди до 2030 г.

 9. 16 юни 2022 г.

  Въз основа на насоките на Комисията от май 2021 г. е договорен нов кодекс за поведение във връзка с дезинформацията.

 10. 7 юни 2022 г.

  Постигнато е политическо споразумение по предложение, свързано с баланса между половете в управителните съвети на дружествата.

 11. 3 юни 2022 г.

  ЕС постига съгласие по шести пакет от ограничителни мерки срещу Русия, включително забрана на по-голямата част от вноса на руски петрол.

 12. 25 май 2022 г.

  Комисията предлага правила относно инкриминирането на нарушаването на ограничителните мерки и относно замразяването и конфискацията на активи на лица, нарушаващи ограничителните мерки, и други престъпници.

 13. 23 май 2022 г.

  Комисията приема план за действие в извънредни ситуации в областта на транспорта, в който се определят конкретни мерки за защита на транспорта в ЕС по време на криза.

 14. 18 май 2022 г.

  Комисията представя планове за незабавен отговор на ЕС за преодоляване на недостига на финансиране за Украйна и за нейното възстановяване в по-дългосрочен план.

  ЕС разкрива стратегическо партньорство с държавите от Персийския залив, чиято цел е да разшири и задълбочи сътрудничеството си със Съвета за сътрудничество в Персийския залив и неговите държави членки.

  Комисията и върховният представител представят анализ на недостига на инвестиции в отбраната и предлагат допълнителни мерки и действия, необходими за укрепване на европейската отбранителна промишлена и технологична база.

  ЕС представя плана REPowerEU за бързо намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива и за ускоряване на екологичния преход.

 15. 13 май 2022 г.

  Постигнато е политическо споразумение за нови правила относно киберсигурността на мрежите и информационните системи, като се гарантира, че гражданите и предприятията са защитени и могат да имат доверие в основни услуги.

 16. 12 май 2022 г.

  Комисията предлага да създаде коридори на солидарността в помощ на износа на селскостопански стоки от Украйна.

  В Токио ЕС и Япония провеждат 28-ата си среща на върха. Те потвърждават отново тесните си и всеобхватни отношения и поставят началото на цифровото партньорство.

  На втората световна среща на върха във връзка с COVID-19 Комисията се ангажира да ускори въвеждането и използването на ваксини и други мерки във връзка с COVID-19 в Африка с допълнителна подкрепа в размер на 400 милиона евро.

 17. 11 май 2022 г.

  Комисията предлага ново законодателство на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца в интернет.

  Корпоративно данъчно облагане: Комисията предлага данъчно облекчение за капиталовото финансиране с цел подпомагане на растежа, укрепването и устойчивостта на компаниите.

 18. 10 май 2022 г.

  Постигнато е политическо споразумение по законодателния акт за оперативната устойчивост на цифровите технологии, който помага да се гарантира, че нашата финансова система е по-устойчива на кибератаки и други цифрови рискове.

 19. 9—10 май 2022 г.

  ЕС е домакин на 6-ата конференция в Брюксел на тема „Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона“, като мобилизира помощ за сирийците и приемащите общности в съседните държави чрез ангажименти на обща стойност 6,4 милиарда евро за 2022 г. и след това. От тази сума ЕС пое ангажимент да предостави над 4,8 милиарда евро, като над 3,1 милиарда евро ще бъдат предоставени от Комисията.

 20. 9 май 2022 г.

  Конференцията за бъдещето на Европа приключва работата си. Дългият ѝ път на дискусии, дебати и сътрудничество между гражданите и политиците кулминира с 49 предложения и над 320 мерки, по които институциите на ЕС да предприемат последващи действия.

 21. 3 май 2022 г.

  Комисията стартира европейското пространство за здравни данни. То ще даде възможност на хората да контролират и използват здравните си данни в собствената си държава или в други държави членки и ще насърчи истински единен пазар за цифрови здравни услуги и продукти.

 22. 28 април 2022 г.

  ЕС и международни партньори представят декларация за бъдещето на интернет.

 23. 27 април 2022 г.

  Комисията предлага политика за законна миграция, включително инициативи, които ще бъдат от полза за икономиката на ЕС, ще засилят сътрудничеството с държави извън ЕС и ще подобрят цялостното управление на миграцията в дългосрочен план.

  Комисията предлага законодателство на ЕС и препоръка за справяне със злоупотребите със съдебни производства срещу журналисти и защитници на правата на човека.

 24. 26 април 2022 г.

  „Екип Европа“ увеличава подкрепата си за засегнатите от суша държави в Африканския рог, като ЕС и неговите държави членки поемат ангажимент за общо 633 милиона евро за подобряване на продоволствената сигурност.

 25. 25 април 2022 г.

  Комисията предлага да се укрепи мандатът на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие за събиране и съхраняване на доказателства за военни престъпления и за сътрудничество с международните трибунали в това отношение.

  Председателят Фон дер Лайен и министър-председателят на Индия Нарендра Моди дават начало на Съвета по търговия и технологии ЕС—Индия.

 26. 23 април 2022 г.

  Парламентът и Съветът постигат политическо споразумение относно акта за цифровите услуги. С акта се определя безпрецедентен нов стандарт за отчетността на онлайн платформите, като се защитават по-добре потребителите на интернет и техните основни права.

 27. 20 април 2022 г.

  ЕС отбелязва 30 години операции за хуманитарна помощ и гражданска защита, които помагат на хората в извънредни ситуации по целия свят.

 28. 9 април 2022 г.

  Проявата и кампанията „Да се изправим в защита на Украйна“ набират 9,1 милиарда евро за хората, бягащи от руското нашествие в други части на Украйна и в чужбина, включително 1 милиард евро от Европейската комисия. Европейската банка за възстановяване и развитие поема ангажимент за допълнителни 1 милиард евро.

 29. 8 април 2022 г.

  Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и върховният представител Жозеп Борел посещават Украйна и се срещат с президента на Украйна Володимир Зеленски.

  ЕС приема пети пакет от ограничителни мерки срещу Русия в отговор на нейната брутална агресия срещу Украйна и нейния народ.

 30. 6 април 2022 г.

  В отговор на въздействието на руската агресия върху Украйна ЕС обявява пакет от мерки за подкрепа на стойност 225 милиона евро в подкрепа на продоволствената сигурност и устойчивостта в Близкия изток и Северна Африка.

  ЕС предприема действия в подкрепа на африканските региони на Сахел и езерото Чад с общо финансиране в размер на 554 милиона евро, което да се използва както за справяне с острата продоволствена несигурност, така и за повишаване на устойчивостта на продоволствените системи в дългосрочен план.

 31. 30 март 2022 г.

  В областта на кръговата икономика се предлагат нови правила, за да се превърнат устойчивите продукти в норма в ЕС, да се подобрят кръговите бизнес модели и да се овластят потребителите за екологичния преход.

 32. 28 март 2022 г.

  Комисията приема препоръка към държавите членки да предприемат незабавни стъпки по отношение на режимите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции в контекста на руското нашествие в Украйна.

 33. 25 март 2022 г.

  Комисията и Съединените щати обявяват, че са се споразумели по принцип за нова трансатлантическа рамка за защита на личните данни, която ще насърчи трансатлантическите потоци от данни.

 34. 24 март 2022 г.

  Парламентът и Съветът постигат политическо споразумение относно акта за цифровите пазари. Актът ще гарантира справедливи, отворени и конкурентни цифрови пазари, за да могат цифровите предприятия да се разрастват в рамките на единния пазар и да се конкурират в световен мащаб.

 35. 23 март 2022 г.

  Комисията приема временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи, която ще позволи на държавите членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавна помощ, за да подпомогнат икономиката в контекста на руското нашествие в Украйна.

  Комисията очертава възможностите за смекчаване на високите цени на енергията чрез съвместно закупуване на газ и задължения за минимално запълване на газохранилищата

  Комисията представя мерки за подобряване на продоволствената сигурност в световен мащаб и за подпомагане на земеделските стопани и потребителите в ЕС в контекста на нарастващите цени на храните и разходите за материали.

 36. 22 март 2022 г.

  Първи ден от прилагането на общоевропейския регламент за продуктите за лично пенсионно осигуряване, който проправя пътя за нова доброволна схема в целия ЕС, която да помогне на хората да спестяват за пенсионирането си.

  Комисията стартира обслужване на едно гише в подкрепа на украинските изследователи.

 37. 21 март 2022 г.

  ЕС постига съгласие по стратегически ориентир за укрепване на сигурността и отбраната на ЕС през следващото десетилетие.

 38. 16 март 2022 г.

  Комисията предлага промени в Регламента за централните депозитари на ценни книжа, за да се повиши ефективността на пазарите на сетълмент в ЕС, като същевременно се запази финансовата стабилност — ключов елемент от плана за действие за съюз на капиталовите пазари от 2020 г.

 39. 15 март 2022 г.

  ЕС налага четвърти пакет от икономически и индивидуални санкции във връзка с военната агресия на Русия срещу Украйна.

 40. 11 март 2022 г.

  Стартирана е работната група Freeze and Seize, създадена от Комисията, за да се гарантира ефективното прилагане на санкциите на ЕС срещу включени в списъка руски и беларуски олигарси на цялата територия на ЕС.

 41. 9 март 2022 г.

  Комисията създава механизъм за солидарност за медицински трансфери на бежанци в рамките на ЕС в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС.

  С оглед на положението в Украйна и в отговор на участието на Беларус в агресията ЕС налага допълнителни целеви санкции.

 42. 8 март 2022 г.

  Комисията предлага правила за целия ЕС за борба с насилието над жени и домашното насилие.

  Комисията предлага инициативата за действия по линия на сближаването за бежанците в Европа, която дава възможност на държавите членки и регионите да предоставят спешна подкрепа на хората, бягащи от руското нашествие в Украйна.

 43. 2 март 2022 г.

  Комисията предложи да се задейства Директивата за временната закрила с цел да се предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна.

 44. 28 февруари 2022 г.

  ЕС одобрява трети пакет от санкции срещу Русия.

 45. 25 февруари 2022 г.

  ЕС налага допълнителни индивидуални и икономически санкции в отговор на военната агресия на Русия. Този втори пакет от санкции обхваща финансовия, енергийния, транспортния и технологичния сектор, както и визовата политика.

 46. 23 февруари 2022 г.

  ЕС постига съгласие по пакет от санкции в отговор на признаването от страна на Русия на зоните от Донецка и Луганска област в Украйна, които не се контролират от правителството, като независими образувания, както и на решението за изпращане на руски войски в тези зони.

  Комисията предлага нова директива относно корпоративната надлежна проверка на устойчивостта, в която се определят правила за дружествата с цел зачитане на правата на човека и околната среда в световните вериги за създаване на стойност.

  Комисията предлага нов законодателен акт на ЕС за данните, съдържащ правила за това кой може да използва и да има достъп до генерираните в ЕС данни във всички икономически сектори, за да се гарантират справедливост в цифровата среда и отворени възможности за основани на данни иновации.

 47. 19 февруари 2022 г.

  След искане за помощ от страна на Украйна с оглед на ескалиращите заплахи от страна на Русия Европейският координационен център за реагиране задейства Механизма за гражданска защита на ЕС. До юни на Украйна са доставени над 35 000 тона помощ от всичките 27 държави от ЕС, Турция, Норвегия и Северна Македония.

 48. 17—18 февруари 2022 г.

  На срещата на върха между Африканския съюз и ЕС в Брюксел лидерите се споразумяват за съвместна визия за 2030 г. Това ще бъде подкрепено от инвестиционния пакет Африка-Европа с инвестиции, възлизащи на 150 милиарда евро.

 49. 15 февруари 2022 г.

  ЕС стартира спътникова система за свързаност и засилва действията за управление на космическия трафик с цел постигане на по-цифровизирана и устойчива Европа.

  Комисията представя мерки за принос към европейската отбрана, увеличаване на иновациите и справяне със стратегическите зависимости. Тези нови инициативи са конкретни стъпки към по-интегриран и конкурентоспособен европейски пазар в областта на отбраната, по-специално чрез засилване на сътрудничеството в рамките на ЕС.

 50. 8 февруари 2022 г.

  Комисията предлага всеобхватен набор от мерки за гарантиране на устойчивостта, технологичното лидерство и сигурността на доставките на ЕС в областта на полупроводниковите технологии и приложения.

 51. 2 февруари 2022 г.

  Комисията предлага стратегия за стандартизация, в която се излага нов подход, за да се даде възможност за глобално лидерство на стандартите на ЕС с цел насърчаване на ценностите и устойчив, екологосъобразен и цифров единен пазар.

  Комисията одобрява по принцип допълнителен делегиран акт в областта на климата, чрез който при строги условия определени дейности в сферата на ядрената и газовата енергетика се включват в списъка на икономическите дейности, обхванати от таксономията на ЕС. Това ще помогне за ускоряване на прехода от твърди или течни изкопаеми горива, включително въглища, към неутрално по отношение на климата бъдеще.

 52. 1 февруари 2022 г.

  Комисията предлага пакет за спешна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро.

 53. 27 януари 2022 г.

  Комисията приема нови насоки относно държавната помощ, свързана с климата, опазването на околната среда и енергетиката.

 54. 26 януари 2022 г.

  Комисията предлага декларация за цифровите права и принципи за всички в ЕС.

 55. 18 януари 2022 г.

  Комисията публикува набор от инструменти за смекчаване на чуждестранната намеса в научните изследвания и иновациите.

  В областта на висшето образование Комисията приема две нови инициативи, за да направи университетите в ЕС готови за бъдещето чрез по-задълбочено транснационално сътрудничество.

 56. 14 януари 2022 г.

  Комисията приема предложение за препоръка на Съвета относно обучението за екологична устойчивост.

 57. 1 януари 2022 г.

  Начало на Европейската година на младежта.

  20 години с еврото в джоба.

 58. 22 декември 2022 г.

  Справедливо данъчно облагане: Комисията предлага бързо транспониране на международното споразумение относно минималното данъчно облагане на мултинационалните компании.

 59. 21 декември 2021 г.

  Предлага се нова политика в подкрепа на разоръжаването, демобилизацията и реинтеграцията на бивши бойци като част от по-широкия принос на ЕС за изграждането на мира.

 60. 16 декември 2021 г.

  На срещата на върха на Източното партньорство се предлага обновена програма за реформа за възстановяване и устойчивост.

 61. 15 декември 2021 г.

  ЕС и Молдова подписват споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 60 милиона евро, които да помогнат на страната да се справи с настоящата тежка газова криза.

  Новата стратегия на Комисията за цифрово финансиране проправя пътя за модерно и рационализирано докладване на надзорни данни.

  Комисията предлага нова рамка на ЕС за декарбонизация на пазарите на газ, насърчаване на използването на водород и намаляване на емисиите на метан.

 62. 14 декември 2021 г.

  Комисията предлага нови правила за повишаване на устойчивостта на Шенгенското пространство без контрол по вътрешните граници.

  За да подкрепи прехода към по-чиста, по-екологична и по-интелигентна мобилност, Комисията предлага модернизиране на транспортната система на ЕС.

 63. 9 декември 2021 г.

  Комисията предлага да се подобрят условията на труд на хората, работещи чрез цифрови трудови платформи, и публикува проект на насоки относно прилагането на правилата за конкуренция към колективните трудови договори от самостоятелно заети лица.

  Комисията предлага списъкът на „престъпленията в ЕС“ да бъде разширен, за да бъдат включени речта на омразата и престъпленията от омраза.

  Комисията представя план за действие, за да помогне на европейската социална икономика да процъфтява, като се използва както нейният икономически потенциал, така и приносът ѝ за справедливо и приобщаващо възстановяване от пандемията от COVID-19.

 64. 8 декември 2021 г.

  Комисията предлага нов инструмент за противодействие на използването на умишлен икономически натиск от страна на държави извън ЕС.

  На срещата на върха „Изхранване за растеж“ Комисията се ангажира да подобри храненето чрез предоставянето на финансиране в размер на 2,5 милиарда евро между 2021 г. и 2024 г.

 65. 1 декември 2021 г.

  Комисията проправя пътя за по-нататъшна цифровизация на правосъдните системи на ЕС, като ги направи по-достъпни и ефективни.

  ЕС стартира Global Gateway — нова европейска стратегия за по-добри интелигентни, чисти и сигурни връзки в цифровия, енергийния и транспортния сектор и за укрепване на системите на здравеопазване, образование и научни изследвания в целия свят.

 66. 26 ноември 2021 г.

  На срещата на върха на АСЕМ ЕС и Азия потвърждават отново споделеното си партньорство и ангажимент за по-силно възстановяване от пандемията.

 67. 25 ноември 2021 г.

  Комисията предлага нови мерки за подобряване на способността на дружествата да набират капитал в целия ЕС и за гарантиране, че хората, живеещи в ЕС, получават най-добрите оферти за своите спестявания и инвестиции.

  Комисията изготвя ново законодателство за политическата реклама, избирателните права и финансирането на партиите, насочено към защита на почтеността на изборите и открит демократичен дебат.

 68. 19 ноември 2021 г.

  TAIEX (Инструмент на Комисията за техническа помощ и обмен на информация) отбелязва 25-ата си годишнина. През последните две десетилетия и половина той мобилизира над 40 000 пъти публични експерти от ЕС в рамките на повече от 26 000 прояви, като подпомага публични администрации в ЕС и в световен мащаб да се справят с предизвикателствата, свързани с цифровите технологии, околната среда и здравеопазването.

 69. 18 ноември 2021 г.

  Комисията приема съобщение относно политиката в областта на конкуренцията, съобразена с новите предизвикателства, в което е очертана важната роля на политиката в областта на конкуренцията за пътя на Европа към възстановяване, екологичен и цифров преход и издръжлив единен пазар.

 70. 17 ноември 2021 г.

  Комисията приема нови предложения за спиране на обезлесяването, за иновации в устойчивото управление на отпадъците и за подобряване на състоянието на почвите за хората, природата и климата

 71. 13 ноември 2021 г.

  Постигнато е политическо споразумение за укрепване на работата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, по-специално в областта на наблюдението, ранното предупреждение, подготвеността и реагирането.

 72. 2 ноември 2021 г.

  На 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата Комисията обявява поемането на ангажимент за 1 милиард евро за опазване на горите в световен мащаб .

 73. 28 октомври 2021 г.

  Засиленият мандат на Европейската агенция по лекарствата, предложен от Комисията, влиза в сила.

 74. 27 октомври 2021 г.

  Комисията приема преглед на банковите правила на ЕС с цел да се гарантира по-висока устойчивост на банките в ЕС на потенциални бъдещи икономически шокове и същевременно да се допринесе за възстановяването на Европа от пандемията от COVID-19 и за прехода към неутралност по отношение на климата.

 75. 13 октомври 2021 г.

  Комисията и върховният представител/заместник-председател Жозеп Борел предлагат подход за по-силен ангажимент на ЕС за мирна, устойчива и просперираща Арктика.

 76. 12 октомври 2021 г.

  Комисията емитира първата „зелена“ облигация за финансиране на устойчивото възстановяване.

 77. 5 октомври 2021 г.

  Комисията представя първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и подкрепа на еврейския живот.

 78. 29 септември 2021 г.

  Комисията приема съобщението относно европейските мисии, чиято цел е да се преодолеят значителните предизвикателства, свързани със здравето, климата и околната среда, и да се постигнат амбициозни и вдъхновяващи цели в тези области.

 79. 23 септември 2021 г.

  Комисията предлага общо зарядно устройство за електронните устройства — важна стъпка към намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване и неудобството за потребителите.

 80. 22 септември 2021 г.

  Комисията приема цялостен преглед на правилата на ЕС в областта на застраховането, който помага на застрахователните дружества да увеличат дългосрочните си инвестиции, като същевременно се стреми да направи застрахователния и презастрахователния сектор по-устойчив.

 81. 16 септември 2021 г.

  ЕС предлага засилено партньорство с Индийско-Тихоокеанския регион за постигане на напредък в търговията, инвестициите и свързаността.

  Комисията създава Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), който да предотвратява, открива и реагира бързо на извънредни ситуации, свързани със здравето

  Комисията предлага път към цифровото десетилетие с цел осъществяване на цифровата трансформация на ЕС до 2030 г.

  Комисията приема своята първа по рода си препоръка относно безопасността на журналистите.

 82. 15 септември 2021 г.

  Европейската комисия приема съобщението относно Новия европейски Баухаус, в което се определят рамката, основните принципи и ключовите мерки, които ще движат инициативата напред.

8 СЕПТЕМВРИ 2022 Г.
Състояние на съюза през 2022 г - Хронология

 

Следете речта за състоянието на Съюза в социалните медии

Актуални новини