Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
President Von der Leyen state of the union banner
Κατάσταση της Ένωσης το 2022

14 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτροπή φον ντερ Λάιεν: 2021–2022

Τον Δεκέμβριο του 2019 η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν χάραξε μια νέα και φιλόδοξη πορεία προς μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Επιτροπή διατήρησε την πορεία αυτή, ανταποκρινόμενη και στις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες, και παράλληλα διαχειρίστηκε δύο πρωτοφανείς κρίσεις: την πανδημία του κορονοϊού και τον αδικαιολόγητο και απρόκλητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Εδώ παρουσιάζεται μια ανασκόπηση του έτους που πέρασε, όπου παρατίθενται οι δράσεις μας για τη στήριξη της Ουκρανίας και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, και το έργο μας για την υλοποίηση όλων των πολιτικών προτεραιοτήτων. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα ενισχύεται η ανθεκτικότητα της ΕΕ προς όφελος των πολιτών μας.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2022
Η κατάσταση της Ένωσης το 2022 - Επιτεύγματα

 

Κατάλογος επιτευγμάτων

Wind turbine
Οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη

Ορόσημα

 1. 19 Ιουλίου 2022

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

 2. 13 Ιουλίου 2022

  Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου: Η Επιτροπή εκδίδει ειδικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη.

 3. 5 Ιουλίου 2022

  Η Επιτροπή εγκρίνει ένα νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, που θα φέρει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της υπερπροηγμένης τεχνολογίας.

 4. 1 Ιουλίου 2022

  Οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή τίθενται σε ισχύ εγκαίρως, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν «περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού».

 5. 30 Ιουνίου 2022

  Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. φον ντερ Λάιεν και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κ. Τζασίντα Άρντερν ανακοινώνουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική εμπορική συμφωνία.

  Το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με νέο κανονισμό για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προκαλούνται από ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία αγορά.

  Ψηφιακός χρηματοοικονομικός τομέας: Οι συννομοθέτες καταλήγουν σε συμφωνία σχετικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία. Αυτό το νέο νομικό πλαίσιο θα προστατεύσει τους καταναλωτές, την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και παράλληλα θα προωθήσει περαιτέρω την καινοτομία στον τομέα των κρυπτοπεριουσιακών στοιχείων.

 6. 24 Ιουνίου 2022

  Η ΕΕ παρουσιάζει το ανανεωμένο θεματολόγιο για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών.

 7. 23 Ιουνίου 2022

  Σύνοδος των ηγετών ΕΕ–Δυτικών Βαλκανίων πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

  Οι ηγέτες της ΕΕ χορηγούν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

 8. 22 Ιουνίου 2022

  Η Επιτροπή εγκρίνει προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης έως το 2050 και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ έως το 2030.

 9. 16 Ιουνίου 2022

  Εγκρίνεται νέος κώδικας ορθής πρακτικής για την παραπληροφόρηση, με βάση το έγγραφο καθοδήγησης της Επιτροπής από τον Μάιο του 2021.

 10. 7 Ιουνίου 2022

  Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία για πρόταση σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

 11. 3 Ιουνίου 2022

  Η ΕΕ συμφωνεί ως προς μια έκτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

 12. 25 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει κανόνες για την ποινικοποίηση της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων και για τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που παραβιάζουν περιοριστικά μέτρα και άλλων εγκληματιών.

 13. 23 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή εγκρίνει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις μεταφορές, στο οποίο καθορίζονται συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των μεταφορών της ΕΕ σε περιόδους κρίσης.

 14. 18 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδια για την άμεση αντίδραση της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού της Ουκρανίας και την πιο μακροπρόθεσμη ανασυγκρότησή της.

  Η ΕΕ ανακοινώνει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τα κράτη του Κόλπου, με στόχο τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου και τις χώρες μέλη του.

  Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος παρουσιάζουν ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας και προτείνουν περαιτέρω μέτρα και δράσεις απαραίτητα για την ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας.

  Η ΕΕ παρουσιάζει το σχέδιο REPowerEU για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

 15. 13 Μαΐου 2022

  Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με νέους κανόνες για την κυβερνοασφάλεια των συστημάτων δικτύων και πληροφοριών, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις προστατεύονται και δέχονται αξιόπιστες βασικές υπηρεσίες.

 16. 12 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία λωρίδων αλληλεγγύης που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά προϊόντα.

  Στο Τόκιο, η ΕΕ και η Ιαπωνία διεξάγουν την 28η σύνοδο κορυφής τους. Επανεπιβεβαιώνουν τις στενές και εκτενείς σχέσεις τους και δρομολογούν την ψηφιακή εταιρική σχέση.

  Κατά τη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τη νόσο COVID-19, η Επιτροπή δεσμεύεται να επιταχύνει τη διάθεση εμβολίων και τον ρυθμό εμβολιασμού, καθώς και άλλα μέτρα κατά της νόσου COVID-19 στην Αφρική, με περαιτέρω στήριξη ύψους 400 εκατ. ευρώ.

 17. 11 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

  Εταιρική φορολόγηση: Η Επιτροπή προτείνει φορολογικά κίνητρα για τα ίδια κεφάλαια, που θα βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτυχθούν και να καταστούν ισχυρότερες και ανθεκτικότερες.

 18. 10 Μαΐου 2022

  Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και άλλους ψηφιακούς κινδύνους.

 19. 9 - 10 Μαΐου 2022

  Η ΕΕ φιλοξενεί την 6η Διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής», κινητοποιώντας βοήθεια προς τους Σύριους και τις κοινότητες υποδοχής σε γειτονικές χώρες μέσω δεσμεύσεων συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2022 και μετέπειτα. Από το ποσό αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει περισσότερα από 4,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 3,1 δισ. ευρώ από την Επιτροπή.

 20. 9 Μαΐου 2022

  Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώνει τις εργασίες της. Το ταξίδι διαλόγου, συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών, που κράτησε ένα ολόκληρο έτος, κορυφώνεται με 49 προτάσεις και περισσότερα από 320 μέτρα στα οποία θα δώσουν συνέχεια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

 21. 3 Μαΐου 2022

  Η Επιτροπή εγκαινιάζει τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία, ο οποίος θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγχουν και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα υγείας τους στη χώρα τους ή σε άλλα κράτη μέλη και θα προωθεί μια πραγματική ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων υγείας.

 22. 28 Απριλίου 2022

  Η ΕΕ και διεθνείς εταίροι διατυπώνουν δήλωση για το μέλλον του διαδικτύου.

 23. 27 Απριλίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει μια πολιτική νόμιμης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών που θα ωφελήσουν την οικονομία της ΕΕ, θα ενισχύσουν τη συνεργασία με τρίτες χώρες και θα βελτιώσουν τη συνολική διαχείριση της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα.

  Η Επιτροπή προτείνει νομοθεσία της ΕΕ και σύσταση για την αντιμετώπιση καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 24. 26 Απριλίου 2022

  Η «Ομάδα Ευρώπη» εντείνει τη στήριξη προς τις χώρες που πλήττονται από την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεσμεύονται να διαθέσουν συνολικά 633 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας.

 25. 25 Απριλίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει να ενισχυθεί η εντολή του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, ώστε να συλλέγει και να διατηρεί αποδεικτικά στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και να συνεργάζεται με διεθνή δικαστήρια στο πλαίσιο αυτό.

  Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν και ο κ. Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργός της Ινδίας, εγκαινιάζουν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ–Ινδίας.

 26. 23 Απριλίου 2022

  Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η πράξη καθορίζει ένα πρωτοποριακό νέο πρότυπο για τη λογοδοσία των επιγραμμικών πλατφορμών, το οποίο θα προστατεύει καλύτερα τους χρήστες του διαδικτύου και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.

 27. 20 Απριλίου 2022

  Η ΕΕ συμπληρώνει 30 χρόνια επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας, βοηθώντας ανθρώπους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον κόσμο.

 28. 9 Απριλίου 2022

  Η παγκόσμια εκδήλωση δωρητών και εκστρατεία «Stand Up for Ukraine» συγκεντρώνει 9,1 δισ. ευρώ για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή, εντός και εκτός Ουκρανίας, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ από την Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης δεσμεύεται να διαθέσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ.

 29. 8 Απριλίου 2022

  Η πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο ύπατος εκπρόσωπος, κ. Τζουζέπ Μπορέλ, επισκέπτονται την Ουκρανία και συναντώνται με τον Ουκρανό πρόεδρο, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  Η ΕΕ συμφωνεί σε πέμπτη δέσμη περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού.

 30. 6 Απριλίου 2022

  Ως απάντηση στις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ανακοινώνει δέσμη μέτρων ύψους 225 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επισιτιστικής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

  Η ΕΕ αναλαμβάνει δράση για τη στήριξη των αφρικανικών περιοχών του Σαχέλ και της λίμνης Τσαντ, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 554 εκατ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την αντιμετώπιση της οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας όσο και για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων μακροπρόθεσμα.

 31. 30 Μαρτίου 2022

  Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, προτείνονται νέοι κανόνες για να καταστούν τα βιώσιμα προϊόντα ο κανόνας στην ΕΕ, να βελτιωθούν τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα και να ενδυναμωθούν οι καταναλωτές για την πράσινη μετάβαση.

 32. 28 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή εκδίδει σύσταση προς τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα σχετικά με προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές και προγράμματα χορήγησης άδειας διαμονής σε επενδυτές στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

 33. 25 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι έχουν συμφωνήσει καταρχήν για ένα νέο διατλαντικό πλαίσιο προστασίας της ιδιωτικότητας των δεδομένων, το οποίο θα προωθήσει τις διατλαντικές ροές δεδομένων.

 34. 24 Μαρτίου 2022

  Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές αγορές. Η πράξη θα διασφαλίσει δίκαιες, ανοικτές και διεκδικήσιμες ψηφιακές αγορές, ώστε οι ψηφιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν εντός της ενιαίας αγοράς και να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

 35. 23 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή εγκρίνει προσωρινό πλαίσιο κρίσης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κάνουν χρήση της ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Η Επιτροπή παρουσιάζει επιλογές για τη μείωση των υψηλών τιμών ενέργειας με από κοινού αγορές φυσικού αερίου και ελάχιστες υποχρεώσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

  Η Επιτροπή παρουσιάζει μέτρα για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και τη στήριξη των γεωργών και των καταναλωτών στην ΕΕ υπό το πρίσμα της αύξησης των τιμών των τροφίμων και του κόστους των εισροών.

 36. 22 Μαρτίου 2022

  Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του κανονισμού για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, που ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο εθελοντικό σύστημα σε επίπεδο ΕΕ το οποίο θα βοηθήσει τους πολίτες να αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότησή τους.

  Η Επιτροπή εγκαινιάζει υπηρεσία μίας στάσης για τη στήριξη Ουκρανών ερευνητών.

 37. 21 Μαρτίου 2022

  Η ΕΕ συμφωνεί σε μια στρατηγική πυξίδα για ισχυρότερη ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ κατά την επόμενη δεκαετία.

 38. 16 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει αλλαγές στον κανονισμό για τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητας των αγορών διακανονισμού της ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα — βασική συνιστώσα του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών του 2020.

 39. 15 Μαρτίου 2022

  Η ΕΕ επιβάλλει τέταρτη δέσμη οικονομικών και ατομικών κυρώσεων ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 40. 11 Μαρτίου 2022

  Η ειδική ομάδα «Δέσμευση και κατάσχεση», που συστάθηκε από την Επιτροπή για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή, σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ, των κυρώσεων της ΕΕ κατά των Ρώσων και Λευκορώσων ολιγαρχών που περιλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο, αναλαμβάνει δράση.

 41. 9 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή θεσπίζει μηχανισμό αλληλεγγύης για τις ιατρικές μεταφορές προσφύγων εντός της ΕΕ στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

  Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και ως αντίδραση στην εμπλοκή της Λευκορωσίας στην επίθεση, η ΕΕ επιβάλλει περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις.

 42. 8 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει ενωσιακού επιπέδου κανόνες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας.

  Η Επιτροπή προτείνει την πρωτοβουλία για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες να παρέχουν στήριξη έκτακτης ανάγκης σε άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 43. 2 Μαρτίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει την ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, με σκοπό να προσφέρει ταχεία και αποτελεσματική βοήθεια στα άτομα που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 44. 28 Φεβρουαρίου 2022

  Η ΕΕ εγκρίνει τρίτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

 45. 25 Φεβρουαρίου 2022

  Η ΕΕ επιβάλλει περαιτέρω ατομικές και οικονομικές κυρώσεις ως αντίδραση στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Αυτή η δεύτερη δέσμη κυρώσεων καλύπτει τους τομείς των οικονομικών, της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας, καθώς και την πολιτική θεωρήσεων.

 46. 23 Φεβρουαρίου 2022

  Η ΕΕ συμφωνεί για μια δέσμη κυρώσεων ως απάντηση στην αναγνώριση, εκ μέρους της Ρωσίας, των μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ουκρανία ως ανεξάρτητων οντοτήτων, καθώς και στην απόφαση αποστολής ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

  Η Επιτροπή προτείνει μια νέα οδηγία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η οποία θεσπίζει κανόνες για τον σεβασμό, από τις εταιρείες, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες.

  Η Επιτροπή προτείνει μια νέα πράξη της ΕΕ για τα δεδομένα, η οποία περιέχει κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να χρησιμοποιεί και να έχει πρόσβαση σε δεδομένα που παράγονται στην ΕΕ σε όλους τους οικονομικούς τομείς, ώστε να διασφαλίζονται η δικαιοσύνη στο ψηφιακό περιβάλλον και οι ανοικτές ευκαιρίες για καινοτομία που βασίζεται στα δεδομένα.

 47. 19 Φεβρουαρίου 2022

  Κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας για παροχή βοήθειας ενόψει της κλιμάκωσης των απειλών από τη Ρωσία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποιεί τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Έως τον Ιούνιο, είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία πάνω από 35 000 τόνοι βοήθειας από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Τουρκία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Μακεδονία.

 48. 17 - 18 Φεβρουαρίου 2022

  Στη σύνοδο κορυφής Αφρικανικής Ένωσης-ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες συμφωνούν σε ένα κοινό όραμα για το 2030. Αυτό θα υποστηριχθεί από τη δέσμη επενδυτικών μέτρων Αφρικής-Ευρώπης με επενδύσεις ύψους 150 δισ. ευρώ.

 49. 15 Φεβρουαρίου 2022

  Η ΕΕ εγκαινιάζει δορυφορικό σύστημα συνδεσιμότητας και ενισχύει τη δράση για τη διαχείριση της διαστημικής κυκλοφορίας με στόχο μια πιο ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

  Η Επιτροπή παρουσιάζει μέτρα για τη συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα, την αύξηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση στρατηγικών εξαρτήσεων. Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες αποτελούν συγκεκριμένα βήματα προς μια πιο ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αγορά στον τομέα της άμυνας, ιδίως με την ενίσχυση της συνεργασίας εντός της ΕΕ.

 50. 8 Φεβρουαρίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας, της τεχνολογικής υπεροχής και της ασφάλειας του εφοδιασμού της ΕΕ στον τομέα των τεχνολογιών και εφαρμογών ημιαγωγών.

 51. 2 Φεβρουαρίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει μια στρατηγική τυποποίησης, η οποία συνίσταται σε μια νέα προσέγγιση που θα καταστήσει δυνατή την παγκόσμια ηγετική θέση των προτύπων της ΕΕ που προωθούν τις αξίες και σε μια ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή ενιαία αγορά.

  Η Επιτροπή εγκρίνει καταρχήν συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για το κλίμα, η οποία περιλαμβάνει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συγκεκριμένες ενεργειακές δραστηριότητες σχετικές με την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων που καλύπτονται από την ταξινομία της ΕΕ. Η πράξη αυτή θα συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης από τα στερεά ή υγρά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του γαιάνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον.

 52. 1 Φεβρουαρίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει δέσμη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής έκτακτης ανάγκης ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

 53. 27 Ιανουαρίου 2022

  Η Επιτροπή εκδίδει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορούν το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια.

 54. 26 Ιανουαρίου 2022

  Η Επιτροπή προτείνει διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και ψηφιακών αρχών για όλους τους κατοίκους της ΕΕ.

 55. 18 Ιανουαρίου 2022

  Η Επιτροπή δημοσιεύει εργαλειοθήκη για τον μετριασμό των ξένων παρεμβάσεων στην έρευνα και την καινοτομία.

  Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Επιτροπή εγκρίνει δύο νέες πρωτοβουλίες για να καταστήσει τα πανεπιστήμια της ΕΕ έτοιμα για το μέλλον μέσω βαθύτερης διακρατικής συνεργασίας.

 56. 14 Ιανουαρίου 2022

  Η Επιτροπή εγκρίνει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μάθηση για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 57. 1 Ιανουαρίου 2022

  Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας ξεκινά.

  Είκοσι χρόνια με το ευρώ στην τσέπη.

 58. 22 Δεκεμβρίου 2022

  Δίκαιη φορολόγηση: Η Επιτροπή προτείνει την ταχεία μεταφορά, στο εθνικό δίκαιο, της διεθνούς συμφωνίας για την ελάχιστη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών.

 59. 21 Δεκεμβρίου 2021

  Προτείνεται μια νέα πολιτική για τη στήριξη του αφοπλισμού, της αποστράτευσης και της επανένταξης πρώην μαχητών, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμβολής της ΕΕ στην οικοδόμηση της ειρήνης.

 60. 16 Δεκεμβρίου 2021

  Στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης προτείνεται ανανεωμένο θεματολόγιο για τη μεταρρύθμιση όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα.

 61. 15 Δεκεμβρίου 2021

  Η ΕΕ και η Μολδαβία υπογράφουν συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρέχουσα σοβαρή κρίση στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

  Μια νέα στρατηγική της Επιτροπής για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα ανοίγει τον δρόμο για σύγχρονη και εξορθολογισμένη υποβολή εποπτικών δεδομένων.

  Η Επιτροπή προτείνει νέο πλαίσιο της ΕΕ για την απανθρακοποίηση των αγορών αερίου, την προώθηση του υδρογόνου και τη μείωση των εκπομπών μεθανίου.

 62. 14 Δεκεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για να καταστεί ανθεκτικότερος ο χώρος Σένγκεν χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

  Η Επιτροπή προτείνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφορών της ΕΕ, για τη στήριξη της μετάβασης σε καθαρότερη, πιο πράσινη και εξυπνότερη κινητικότητα.

 63. 9 Δεκεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ατόμων που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας και δημοσιεύει σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στις συλλογικές συμβάσεις από μεμονωμένους αυτοαπασχολούμενους.

  Η Επιτροπή προτείνει την επέκταση του καταλόγου των «ευρωεγκλημάτων» ώστε να συμπεριληφθούν η ρητορική μίσους και τα εγκλήματα μίσους.

  Η Επιτροπή παρουσιάζει σχέδιο δράσης για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή κοινωνική οικονομία να ευδοκιμήσει, αξιοποιώντας τόσο το οικονομικό δυναμικό της όσο και τη συμβολή της σε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

 64. 8 Δεκεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προτείνει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της χρήσης εσκεμμένων οικονομικών πιέσεων από τρίτες χώρες.

  Στη σύνοδο κορυφής «Διατροφή για την ανάπτυξη», η Επιτροπή δεσμεύεται να βελτιώσει τη διατροφή παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 2,5 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2024.

 65. 1 Δεκεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω ψηφιοποίηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης της ΕΕ, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα και αποτελεσματικά.

  Η ΕΕ δρομολογεί την Global Gateway, μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βελτίωση των έξυπνων, καθαρών και ασφαλών συνδέσεων στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της ενέργειας και των μεταφορών και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, εκπαίδευσης και έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

 66. 26 Νοεμβρίου 2021

  Κατά τη σύνοδο κορυφής ASEM, η ΕΕ και η Ασία επανεπιβεβαιώνουν την κοινή τους εταιρική σχέση και τη δέσμευσή τους για ισχυρότερη ανάκαμψη από την πανδημία.

 67. 25 Νοεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για τη βελτίωση της ικανότητας των εταιρειών να αντλούν κεφάλαια σε ολόκληρη την ΕΕ και για τη διασφάλιση καλύτερων λύσεων για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις των κατοίκων της ΕΕ.

  Η Επιτροπή θεσπίζει νέους νόμους για την πολιτική διαφήμιση, τα εκλογικά δικαιώματα και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με στόχο την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών και τον ανοικτό δημοκρατικό διάλογο.

 68. 19 Νοεμβρίου 2021

  Το TAIEX (το μέσο τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών της Επιτροπής) εορτάζει την 25η επέτειό του. Τις τελευταίες δυόμισι δεκαετίες, έχει κινητοποιήσει εμπειρογνώμονες του δημόσιου τομέα της ΕΕ πάνω από 40 000 φορές σε περισσότερες από 26 000 εκδηλώσεις, βοηθώντας τις δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ και παγκοσμίως να αντιμετωπίσουν τις ψηφιακές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές προκλήσεις.

 69. 18 Νοεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με μια πολιτική ανταγωνισμού κατάλληλη για νέες προκλήσεις, στην οποία σκιαγραφείται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η πολιτική ανταγωνισμού στην πορεία της Ευρώπης προς την ανάκαμψη, την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αλλά και για μια ανθεκτική ενιαία αγορά.

 70. 17 Νοεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή εγκρίνει νέες προτάσεις για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, για καινοτομία στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και για υγιή εδάφη για τους ανθρώπους, τη φύση και το κλίμα.

 71. 13 Νοεμβρίου 2021

  Επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία για την ενίσχυση του έργου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ιδίως στους τομείς της επιτήρησης, της έγκαιρης προειδοποίησης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης.

 72. 2 Νοεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή ανακοινώνει δέσμευση ύψους 1 δισ. ευρώ για την προστασία των δασών του πλανήτη κατά τη διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή.

 73. 28 Οκτωβρίου 2021

  Τίθεται σε ισχύ η ενισχυμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που πρότεινε η Επιτροπή.

 74. 27 Οκτωβρίου 2021

  Η Επιτροπή εγκρίνει επανεξέταση των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες στην ΕΕ θα καταστούν πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους μελλοντικούς οικονομικούς κλυδωνισμούς, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία COVID-19 και στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

 75. 13 Οκτωβρίου 2021

  Η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος / αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ πρότειναν μια προσέγγιση για ισχυρότερη δέσμευση της ΕΕ για μια ειρηνική, βιώσιμη και ευημερούσα Αρκτική.

 76. 12 Οκτωβρίου 2021

  Η Επιτροπή εκδίδει το πρώτο πράσινο ομόλογο για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάκαμψης.

 77. 5 Οκτωβρίου 2021

  Η Επιτροπή παρουσιάζει για πρώτη φορά μια στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής.

 78. 29 Σεπτεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή εκδίδει την ανακοίνωση σχετικά με τις ευρωπαϊκές αποστολές, με στόχο, αφενός, την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων που σχετίζονται με την υγεία, το κλίμα και το περιβάλλον και, αφετέρου, την επίτευξη φιλόδοξων και εμπνευσμένων στόχων σε αυτούς τους τομείς.

 79. 23 Σεπτεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή προτείνει έναν φορτιστή κοινού τύπου για τις ηλεκτρονικές συσκευές — ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών.

 80. 22 Σεπτεμβρίου 2021

  Η Επιτροπή εγκρίνει συνολική επανεξέταση των κανόνων της ΕΕ για την ασφάλιση, βοηθώντας τις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις, ενώ παράλληλα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού τομέα.

 81. 16 Σεπτεμβρίου 2021

  Η ΕΕ προτείνει ενισχυμένη εταιρική σχέση με την περιοχή του Ινδοειρηνικού για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων και της συνδεσιμότητας.

  Η Επιτροπή συστήνει την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

  Η Επιτροπή προτείνει μια πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία για την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ έως το 2030.

  Η Επιτροπή εκδίδει την πρώτη της σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

 82. 15 Σεπτεμβρίου 2021

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει την ανακοίνωση για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, στην οποία καθορίζει το πλαίσιο, τις βασικές αρχές και τα κυριότερα μέτρα που θα προωθήσουν την πρωτοβουλία.

8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2022
Η κατάσταση της Ένωσης το 2022 - Xρονοδιαγραμμα

 

Ακολουθήστε την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τελευταία νέα