Ugrás a fő tartalomra
President Von der Leyen state of the union banner
Az Unió helyzete 2022-ben

2022. szeptember 14.

Von der Leyen-Bizottság: 2021–2022

2019 decemberében az Ursula von der Leyen vezette Bizottság új és ambiciózus célokat jelölt ki annak érdekében, hogy az Európai Unió zöldebbé, digitálisabbá és méltányosabbá váljon. A Bizottság e törekvést szem előtt tartva fontos eredményeket ért el mind a hat fő cél megvalósításában, és eközben két kiemelkedően súlyos válságot kezelt – a koronavírus-járványt és Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan és igazolhatatlan háborúját.

Az alábbiakban áttekintést adunk az elmúlt év eseményeiről, ismertetve az összes politikai prioritás megvalósítása érdekében végzett munkánk mellett az Ukrajna támogatását szolgáló, valamint az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentését célzó intézkedéseinket is. Mindeközben az EU rezilienciájának megerősítésén is dolgoztunk, az uniós polgárok javát szolgálva.

2022. SZEPTEMBER 8.
Az Unió helyzete 2022 - Eredményeink

 

Az eredmények listája

Ukrainian girl hugging her father
Az EU Ukrajnát támogató politikai, pénzügyi és humanitárius intézkedései és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók
Wind turbine
Megfizethető, biztonságos és fenntartható energia Európa számára

Legfontosabb pillanatok

 1. 2022. július 19.

  Az Európai Unió megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

 2. 2022. július 13.

  A 2022. évi jogállamisági jelentés: a Bizottság konkrét ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok számára.

 3. 2022. július 5.

  A Bizottság új európai innovációs menetrendet fogad el, hogy Európát a deep tech innováció és az induló innovatív vállalkozások új hullámának élvonalába juttassa.

 4. 2022. július 1.

  Életbe lépnek az új barangolási szabályok, amelyek lehetővé teszik, hogy a polgárok megszakítás nélkül, továbbra is élvezhessék a belföldi díjszabás szerinti barangolás előnyeit.

 5. 2022. június 30.

  Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke bejelenti az átfogó kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások lezárását.

  A Parlament és az uniós tagállamok politikai megállapodásra jutnak a külföldi támogatások által az egységes piacon okozott torzulások kezeléséről szóló új rendelet ügyében.

  Digitális pénzügyi szolgáltatások: a társjogalkotók megállapodásra jutnak az európai kriptoeszközökről szóló rendelet ügyében. Az új jogi szabályozás megvédi a fogyasztókat, a piac integritását és a pénzügyi stabilitást, miközben teret ad a további innovációnak a kriptoeszköz-ágazatban.

 6. 2022. június 24.

  Az EU ismerteti a nemzetközi óceánpolitikai irányítás új menetrendjét.

 7. 2022. június 23.

  Az Európai Tanács brüsszeli ülése előtt EU–Nyugat-Balkán vezetői találkozóra kerül sor.

  Az EU vezetői tagjelölti státuszt adnak Ukrajnának és Moldovának.

 8. 2022. június 22.

  A Bizottság javaslatokat fogad el azzal a céllal, hogy az EU 2030-ra felére csökkentse a növényvédő szerek használatát, 2050-re pedig helyreállítsa az európai természeti területek állapotát.

 9. 2022. június 16.

  Megállapodás születik a dezinformáció visszaszorítását célzó új gyakorlati kódexről, amely a Bizottság 2021. májusi iránymutatásán alapul.

 10. 2022. június 7.

  Politikai megállapodás születik arról a javaslatról, mely a nemek közötti egyensúlyt hivatott javítani a vállalati vezetőtestületekben.

 11. 2022. június 3.

  Az EU megállapodik az Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedések hatodik csomagjáról, és ennek keretében az orosz kőolajimport nagy részének betiltásáról is.

 12. 2022. május 25.

  A Bizottság szabályokat javasol a korlátozó intézkedések megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítására, valamint a korlátozó intézkedéseket megsértő személyek és más bűnözők vagyoni eszközeinek befagyasztására és elkobzására vonatkozóan.

 13. 2022. május 23.

  A Bizottság közlekedési vészhelyzeti tervet fogad el, konkrét intézkedésekkel, melyek az uniós közlekedést hivatottak védelmezni válság esetén.

 14. 2022. május 18.

  A Bizottság terveket terjeszt elő az EU azonnali intézkedéseihez, melyek Ukrajna finanszírozási hiányát hivatottak kezelni, illetve a hosszabb távú újjáépítést szolgálják.

  Az EU stratégiai partnerséget hoz létre az Öböl-menti államokkal azzal a céllal, hogy bővítse és mélyítse együttműködését az Öböl-menti Együttműködési Tanáccsal és annak tagállamaival.

  A Bizottság és a főképviselő elemzést nyújt be a védelmi beruházások terén mutatkozó hiányosságokról, és további intézkedéseket javasol az európai védelmi ipari és technológiai bázis megerősítésére.

  Az EU bemutatja a REPowerEU tervet, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függés gyors csökkentésére és a zöld átállás felgyorsítására irányul.

 15. 2022. május 13.

  Politikai megállapodás születik a hálózati és információs rendszerek kiberbiztonságára vonatkozó új szabályokról, amelyek biztosítják, hogy a polgárok és a vállalkozások védelmet élvezzenek és megbízhassanak az alapvető szolgáltatásokban.

 16. 2022. május 12.

  A Bizottság szolidaritási folyosók létrehozását javasolja, melyek segítségével Ukrajna exportálni tudja mezőgazdasági termékeit.

  Az EU és Japán 28. csúcstalálkozóját tartja Tokióban. A felek megerősítik szoros és átfogó kapcsolataikat, és elindítják a digitális partnerséget.

  A második globális Covid19-csúcstalálkozón a Bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy további 400 millió euró összegű támogatással felgyorsítja az oltóanyagok és a Covid19-járvány elleni egyéb intézkedések bevezetését és alkalmazását Afrikában.

 17. 2022. május 11.

  A Bizottság új uniós jogszabályra tesz javaslatot, mely a gyermekek online szexuális bántalmazását hivatott megelőzni, illetve leküzdeni.

  Társasági adózás: a Bizottság adóösztönzőt javasol a saját tőkére vonatkozóan, hogy a vállalkozások növekedjenek, erősödjenek és ellenállóbbá váljanak.

 18. 2022. május 10.

  Politikai megállapodás születik a digitális működési rezilienciáról szóló rendeletről, amely segíteni hivatott abban, hogy pénzügyi rendszerünk ellenállóbb legyen a kibertámadásokkal és más digitális kockázatokkal szemben.

 19. 2022. május 9–10.

  Az EU a házigazdája a „Szíria és a térség jövőjének támogatása” elnevezésű 6. brüsszeli konferenciának, melynek keretében összesen 6,4 milliárd euró összegű segélyt sikerül begyűjteni vállalások formájában a szíriaiak és a menekülteket a szomszédos országokban befogadó közösségek számára 2022-re és azt követő időszakra. Ebből az összegből több mint 4,8 milliárd eurót az EU ajánl fel, a Bizottság 3,1 milliárd eurós hozzájárulásával.

 20. 2022. május 9.

  Lezárul az Európa jövőjéről szóló konferencia. A polgárok és politikusok közötti, egy évig tartó együttműködés, eszmecsere- és vitasorozat eredményeként 49 javaslat és több mint 320 intézkedés született, melyek alapján az uniós intézmények tovább folytathatják majd a munkát.

 21. 2022. május 3.

  A Bizottság útjára indítja az európai egészségügyi adatteret. Ez az adattér lehetővé teszi az emberek számára, hogy rendelkezzenek saját egészségügyi adataik felett és felhasználják azokat akár a lakhelyük szerinti országban, akár más tagállamokban, és előmozdítja a digitális egészségügyi szolgáltatások és termékek valódi egységes piacának megvalósulását.

 22. 2022. április 28.

  Az EU és nemzetközi partnerei nyilatkozatot terjesztenek elő az internet jövőjéről.

 23. 2022. április 27.

  A Bizottság szakpolitikát javasol a legális migráció területén, és ezen belül olyan kezdeményezéseket terjeszt elő, amelyek hasznára válnak az uniós gazdaságnak, megerősítik a nem uniós országokkal folytatott együttműködést és hosszú távon a migráció általános kezelését is segítik.

  A Bizottság uniós jogszabályt és ajánlást javasol, hogy gátat vessen az újságírókkal és az emberijog-védőkkel szembeni visszaélésszerű pereknek.

 24. 2022. április 26.

  Az „Európa együtt” növeli az Afrika szarva aszály sújtotta országainak nyújtott támogatást: az EU és tagállamai összesen 633 millió eurót ajánlanak fel az élelmezésbiztonsági helyzet javítására.

 25. 2022. április 25.

  A Bizottság az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége megbízatásának megerősítését javasolja a háborús bűncselekmények bizonyítékainak gyűjtése és megőrzése, valamint a nemzetközi bíróságokkal e tekintetben való együttműködés tekintetében.

  Ursula von der Leyen elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök megalapítja az EU–India Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot.

 26. 2022. április 23.

  A Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jut a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály ügyében. A jogszabály új normát határoz meg, minden eddiginél magasabbra helyezve a mércét az online platformok elszámoltathatósága tekintetében. Ez javítja az internetfelhasználók és az őket megillető alapvető jogok védelmét.

 27. 2022. április 20.

  Az EU 30 éve folytat humanitárius segítségnyújtási és polgári védelmi műveleteket, világszerte segítséget nyújtva vészhelyzetekben a bajba jutott embereknek.

 28. 2022. április 9.

  A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány jóvoltából 9,1 milliárd euró gyűlik össze az orosz invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére. Az Európai Bizottság felajánlása 1 milliárd euró. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank további 1 milliárd eurót ajánl fel.

 29. 2022. április 8.

  Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Josep Borrell főképviselő Ukrajnába látogat, és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

  Az Ukrajna és népe elleni brutális orosz agresszióra válaszul az EU elfogadja az Oroszországgal szembeni korlátozó intézkedések ötödik csomagját.

 30. 2022. április 6.

  Az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek enyhítésére az EU 225 millió eurós támogatási csomagot jelent be a Közel-Kelet és Észak-Afrika számára, hogy javítsa a térség élelmezésbiztonsági helyzetét és rezilienciáját.

  Az EU segítséget nyújt a Száhel-övezet és a Csád-tó térségének. Az összesen 554 millió eurót kitevő támogatás egyrészt az akut élelmezésbiztonsági problémák kezelését, másrészt az élelmiszerrendszerek hosszú távú fenntarthatóságát fogja szolgálni.

 31. 2022. március 30.

  A Bizottság új szabályokat javasol a körforgásos gazdaság területén, hogy általánossá tegye a fenntartható termékeket az Unióban, javítsa a körforgásos üzleti modelleket, és felkészítse a fogyasztókat a zöld gazdaságra való átállásra.

 32. 2022. március 28.

  A Bizottság ajánlást fogad el, melyben felkéri a tagállamokat, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben tegyenek azonnali lépéseket a befektetői állampolgársági és befektetői letelepedési programokat illetően.

 33. 2022. március 25.

  A Bizottság és az Egyesült Államok bejelenti, hogy elvi megállapodásra jutottak egy új, a két kontinens közötti adatáramlást elősegítő transzatlanti adatvédelmi keretről.

 34. 2022. március 24.

  A Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jut a digitális piacokról szóló jogszabály ügyében. A jogszabály tisztességes, nyitott és versengő digitális piacokat biztosít, ami lehetővé teszi, hogy világszinten versenyképes digitális vállalkozások nőjenek ki az egységes piacon.

 35. 2022. március 23.

  A Bizottság ideiglenes válságkeretet fogad el, hogy a tagállamok az állami támogatásra vonatkozó szabályok nyújtotta rugalmassággal élve segíthessék az Ukrajna elleni orosz invázió következményeivel szembesülő gazdaságot.

  A Bizottság különböző lehetőségeket vázol fel arra vonatkozóan, hogy a magas energiaárakat hogyan lehet mérsékelni közös gázvásárlások és gáztárolási minimumkötelezettség útján.

  Az emelkedő élelmiszerárakat és a megnövekedett termelési költségeket figyelembe véve a Bizottság intézkedéseket terjeszt elő a globális élelmezésbiztonsági helyzet javítására, valamint az uniós mezőgazdasági termelők és fogyasztók támogatására.

 36. 2022. március 22.

  Életbe lép a páneurópai egyéni nyugdíjtermékről szóló rendelet. A jogszabály megnyitja az utat egy új, önkéntes, az egész EU-ra kiterjedő rendszer előtt, mely segíti majd az embereket abban, hogy pénzt takarítsanak meg nyugdíjas éveikre.

  A Bizottság információkhoz és támogatási szolgáltatásokhoz egy helyen hozzáférést adó rendszert hoz létre az ukrán kutatók számára.

 37. 2022. március 21.

  Az EU stratégiai iránytűről (közös stratégiai jövőképről) állapodik meg, hogy a következő évtizedben megerősítse az uniós képességeket a biztonság és védelem területén.

 38. 2022. március 16.

  A Bizottság javaslatot tesz a központi értéktárakról szóló rendelet módosítására, hogy a pénzügyi stabilitást megőrizve javítsa az uniós kiegyenlítési piacok hatékonyságát. Ez a törekvés a tőkepiaci unióra vonatkozó 2020. évi cselekvési terv kulcsfontosságú eleme.

 39. 2022. március 15.

  Az EU gazdasági és egyedi szankciókból álló negyedik szankciócsomaggal sújtja Oroszországot az Ukrajna elleni katonai agresszió miatt.

 40. 2022. március 11.

  Megkezdi működését a Bizottság által létrehozott „Freeze and Seize” („Befagyasztás és lefoglalás”) munkacsoport, melynek az a feladata, hogy EU-szerte gondoskodjon a jegyzékbe vett orosz és belarusz oligarchák elleni uniós szankciók eredményes végrehajtásáról.

 41. 2022. március 9.

  A Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében szolidaritási mechanizmust hoz létre a menekültek Unión belüli betegáthelyezésére vonatkozóan.

  Tekintettel az ukrajnai helyzetre és válaszul Belarusznak az agresszióban való részvételére, az EU további célzott szankciókat vezet be.

 42. 2022. március 8.

  A Bizottság uniós szintű szabályokat javasol a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak leküzdésére.

  A Bizottság javaslatot tesz az Európában lévő menekültekre irányuló kohéziós fellépésre. Ez a kezdeményezés lehetőséget teremt a tagállamoknak és a régióknak arra, hogy sürgősségi támogatást nyújtsanak az Oroszország Ukrajna elleni inváziója elől menekülő emberek részére.

 43. 2022. március 2.

  A Bizottság az átmeneti védelemről szóló irányelv életbe léptetését javasolja, hogy gyors és hatékony segítséget lehessen nyújtani az Ukrajnában dúló háború elől menekülő embereknek.

 44. 2022. február 28.

  Az EU jóváhagyja az Oroszországgal szembeni harmadik szankciócsomagot.

 45. 2022. február 25.

  Az EU Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára válaszul további egyedi és gazdasági szankciókat vezet be. Ez a második szankciócsomag a pénzügyi, az energia-, a közlekedési és a technológiai ágazatra, valamint a vízumpolitikára terjed ki.

 46. 2022. február 23.

  Az EU szankciócsomag bevezetéséről állapodik meg válaszul arra, hogy Oroszország független entitásokként ismerte el Ukrajna Doneck és Luhanszk régiójának (oblaszty) nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeit, valamint Oroszország azon döntésére, hogy csapatokat küld ezekre a területekre.

  A Bizottság új irányelvre tesz javaslatot a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati átvilágításról. A jogszabályjavaslat rögzíti azokat a szabályokat, amelyek értelmében a vállalatoknak tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat és a környezetet a globális értékláncokban.

  A Bizottság új uniós adatmegosztási jogszabályra tesz javaslatot, amely valamennyi gazdasági ágazatra kiterjedő szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az EU-ban előállított adatokat ki használhatja fel, illetve ki férhet hozzá azokhoz. A cél biztosítani a digitális környezet méltányosságát, és új utakat nyitni az adatvezérelt innováció előtt.

 47. 2022. február 19.

  Válaszul arra, hogy Ukrajna segítséget kért Oroszország egyre fokozódó fenyegetései miatt, az Európai Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ aktiválja az uniós polgári védelmi mechanizmust. Júniusig több mint 35 000 tonnányi adomány érkezik Ukrajnába a 27 uniós tagállamból, Törökországból, Norvégiából és Észak-Macedóniából.

 48. 2022. február 17–18.

  Az Afrikai Unió és az EU brüsszeli csúcstalálkozóján a vezetők közös jövőképről állapodnak meg a 2030-ig tartó időszakra vonatkozóan. A megvalósítást a 150 milliárd euró értékű Afrika–Európa beruházási csomag fogja elősegíteni.

 49. 2022. február 15.

  Az EU műholdas konnektivitási rendszert kezdeményez és fokozza űrforgalom-irányítási tevékenységét, hogy Európa digitálisabbá és reziliensebbé váljon.

  A Bizottság intézkedéseket terjeszt elő az európai védelemhez való hozzájárulás, az innováció fokozása és a stratégiai függőségek kezelése céljából. Ezek az új kezdeményezések konkrét lépések az integráltabb és versenyképesebb európai védelmi piac felé, különösen az EU-n belüli együttműködés fokozása révén.

 50. 2022. február 8.

  A Bizottság átfogó intézkedéscsomagra tesz javaslatot, hogy az EU reziliens legyen, technológiai vezető szerepet töltsön be és gondoskodni tudjon az ellátásbiztonságról a félvezető technológiák és alkalmazások terén.

 51. 2022. február 2.

  A Bizottság szabványosítási stratégiára tesz javaslatot, új megközelítést indítványozva annak elérésére, hogy az értékeket előmozdító uniós szabványok világszinten meghatározóak legyenek, és reziliens, zöld és digitális egységes piac alakuljon ki.

  A Bizottság elvben elfogad egy kiegészítő, éghajlatváltozással kapcsolatos felhatalmazáson alapuló jogszabályt, amely szigorú feltételekkel bizonyos nukleáris és gázipari tevékenységeket is belefoglal az uniós taxonómia által felölelt gazdasági tevékenységek jegyzékébe. Ez elő fogja segíteni a szilárd vagy folyékony fosszilis tüzelőanyagokról – többek között a szénről – a klímasemleges jövőre való átállás felgyorsítását.

 52. 2022. február 1.

  A Bizottság 1,2 milliárd euró összegű sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási csomagot javasol Ukrajnának.

 53. 2022. január 27.

  A Bizottság új iránymutatást fogad el az éghajlattal, a környezetvédelemmel és az energiával kapcsolatos állami támogatásokról.

 54. 2022. január 26.

  A Bizottság az EU-n belül mindenkire érvényes digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozatot terjeszt elő.

 55. 2022. január 18.

  A Bizottság eszköztárat tesz közzé annak érdekében, hogy segítse a kutatásba és az innovációba való külföldi beavatkozás visszaszorítását.

  A Bizottság két új kezdeményezést fogad el a felsőoktatás területén, hogy a mélyrehatóbb transznacionális együttműködés révén felkészítse az uniós egyetemeket a jövőre.

 56. 2022. január 14.

  A Bizottság tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot fogad el, amelynek témája a környezeti fenntarthatóságot szolgáló tanulás.

 57. 2022. január 1.

  Kezdődik az ifjúság európai éve.

  Húsz éve fizetünk euróval.

 58. 2022. december 22.

  Méltányos adózás: a Bizottság a multinacionális vállalatok minimumadójáról szóló nemzetközi megállapodás gyors átültetését javasolja.

 59. 2021. december 21.

  A Bizottság új szakpolitikát javasol a volt harcosok lefegyverzésének, leszerelésének és reintegrációjának támogatására, a békeépítéshez való szélesebb körű uniós hozzájárulás részeként.

 60. 2021. december 16.

  A keleti partnerség csúcstalálkozóján előterjesztik a helyreállítási és rezilienciaépítési reform megújított programját.

 61. 2021. december 15.

  Az EU 60 millió euró összegű támogatási finanszírozási megállapodást ír alá Moldovával, hogy segítsen az országnak megbirkózni a súlyos gázválsággal.

  A Bizottság új digitális pénzügyi szolgáltatási stratégiája megnyitja az utat a korszerű és egyszerűsített felügyeleti adatszolgáltatás előtt.

  A Bizottság új uniós keretet javasol a gázpiacok dekarbonizációjára, a hidrogén alkalmazásának előmozdítására és a metánkibocsátás csökkentésére.

 62. 2021. december 14.

  A Bizottság új szabályokat javasol, hogy reziliensebbé tegye a belső határellenőrzések nélküli schengeni térséget.

  A Bizottság – a tisztább, környezetkímélőbb és intelligensebb mobilitásra való átállást előmozdítandó – az uniós közlekedési rendszer korszerűsítésére tesz javaslatot.

 63. 2021. december 9.

  A Bizottság javaslatot tesz a digitális munkaplatformokon keresztül dolgozók munkafeltételeinek javítására, és iránymutatás-tervezetet tesz közzé a versenyszabályoknak az egyéni önfoglalkoztatók munkakörülményeire vonatkozó kollektív szerződésekre való alkalmazásáról.

  A Bizottság azt javasolja, hogy az EU vegye fel a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket az uniós bűncselekmények listájára.

  A Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő, hogy elősegítse az európai szociális gazdaság fellendülését, gazdasági potenciáljának, valamint a Covid19-világjárványt követő méltányos és inkluzív helyreállításhoz való hozzájárulásának kiaknázásával.

 64. 2021. december 8.

  A Bizottság új eszközt javasol a nem uniós országok gazdasági nyomásgyakorlásának ellensúlyozására.

  A „Táplálkozás a növekedésért” csúcstalálkozón a Bizottság ígéretet tesz arra, hogy 2021 és 2024 között 2,5 milliárd eurót fordít a táplálkozás javítására.

 65. 2021. december 1.

  A Bizottság utat nyit az uniós igazságszolgáltatási rendszerek további digitalizációjának, hogy azok hozzáférhetőbbek legyenek és eredményesebben működjenek.

  Az EU elindítja a Global Gateway elnevezésű új uniós stratégiát, mellyel a világon mindenütt elő kívánja mozdítani az intelligens, tiszta és biztonságos összeköttetéseket a digitális, az energetikai és a közlekedési ágazatban, valamint arra törekszik, hogy világszerte megerősítse az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszereket.

 66. 2021. november 26.

  Az ASEM-csúcstalálkozón az EU és Ázsia ismét megerősíti partnerségét és közös elkötelezettségét a világjárványból való erőteljesebb helyreállítás iránt.

 67. 2021. november 25.

  A Bizottság új intézkedéseket javasol, hogy javítsa a vállalatok tőkebevonási képességét az EU egészében, és biztosítsa, hogy az uniós lakosok a legjobb ajánlatokat kapják megtakarításaikért és befektetéseikért.

  A Bizottság új szabályozásra tesz javaslatot a politikai reklám, a választójog és a pártfinanszírozás területén a választási integritás és a nyílt demokratikus vita védelmében.

 68. 2021. november 19.

  A TAIEX (a Bizottság technikai segítségnyújtási és információcsere-eszköze) 25. évfordulóját ünnepli. Az eszköz az elmúlt két és fél évtizedben több mint 40 000 alkalommal, több mint 26 000 eseményhez mozgósította az uniós közszféra szakértőit, segítve a közigazgatási szerveket a digitális, környezeti és egészségügyi kihívások kezelésében – nemcsak az EU-ban, hanem világszerte.

 69. 2021. november 18.

  Az Európai Bizottság elfogadja az új kihívásokra felkészült versenypolitikáról szóló közleményt, amely meghatározza azt a fontos szerepet, melyet a versenypolitika játszik az európai gazdaság helyreállítása, a zöld és a digitális átállás, valamint a reziliens egységes piac felé vezető úton.

 70. 2021. november 17.

  A Bizottság új javaslatokat fogad el az erdőirtás megállítására, a fenntartható hulladékgazdálkodás megújítására és a talaj egészségesebbé tételére az ember, a természet és az éghajlat védelmében.

 71. 2021. november 13.

  Politikai megállapodás születik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ munkájának megerősítéséről, különösen a felügyelet, a korai előrejelzés, a felkészültség és a reagálás területén.

 72. 2021. november 2.

  A Bizottság az éghajlatváltozással foglalkozó COP26 konferencián 1 milliárd eurót ajánl fel a világ erdőinek védelmére.

 73. 2021. október 28.

  A Bizottság javaslata nyomán hatályba lép az Európai Gyógyszerügynökség megerősített megbízatása.

 74. 2021. október 27.

  A Bizottság elfogadja az uniós banki szabályok felülvizsgálatát, ezáltal gondoskodva arról, hogy az uniós bankok reziliensebbé váljanak a potenciális jövőbeli gazdasági sokkhatásokkal szemben, miközben továbbra is hozzájárulnak az Unió Covid19-világjárványból való kilábalásához és a klímasemlegességre való átálláshoz.

 75. 2021. október 13.

  A Bizottság és Josep Borrell főképviselő/alelnök a békés, fenntartható és prosperáló Északi-sarkvidék érdekében határozottabb uniós szerepvállalást szorgalmazó megközelítést terjeszt elő.

 76. 2021. október 12.

  A Bizottság kibocsátja az első zöldkötvényt a fenntartható helyreállítás finanszírozására.

 77. 2021. október 5.

  A Bizottság előterjeszti az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására irányuló első uniós stratégiát.

 78. 2021. szeptember 29.

  A Bizottság elfogadja az európai küldetésekről szóló közleményt. Az európai küldetések a jelentős egészségi, éghajlati és környezet kihívásokat hivatottak kezelni, továbbá ambiciózus és inspiráló célokat fognak megvalósítani ezeken a területeken.

 79. 2021. szeptember 23.

  A Bizottság az elektronikus készülékekhez szükséges töltők egységesítését javasolja. Az egységes töltő bevezetése fontos lépés az e-hulladék visszaszorításához, és a fogyasztóknak is könnyebbséget jelent.

 80. 2021. szeptember 22.

  A Bizottság elfogadja az uniós biztosítási szabályok átfogó felülvizsgálatát, segítve a biztosítókat a hosszú távú befektetések növelésében, egyszersmind a biztosítási és viszontbiztosítási ágazat ellenállóbbá tételét is célozza.

 81. 2021. szeptember 16.

  Az EU megerősített partnerséget javasol az indiai–csendes-óceáni térséggel a kereskedelem, a beruházások és a konnektivitás előmozdítása érdekében.

  Az Európai Bizottság létrehozza az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóságot (HERA). Az új szerv feladata az lesz, hogy megelőzze, észlelje és – gyors válaszintézkedéseket hozva – kezelje az egészségügyi vészhelyzeteket.

  A Bizottság javaslatot terjeszt elő „A digitális évtizedhez vezető út” címmel, megalapozva azt, hogy az EU digitális átalakulása 2030-ig megvalósuljon.

  A Bizottság elfogadja az újságírók biztonságára vonatkozó első ajánlását.

 82. 2021. szeptember 15.

  Az Európai Bizottság elfogadja az új európai Bauhausról szóló közleményt, amelyben meghatározza a kezdeményezést előmozdító keretet, alapelveket és kulcsfontosságú intézkedéseket.

2022. SZEPTEMBER 8.
Időrendi Áttekintésç

 

Kövesse az Unió helyzetéről szóló értékelő beszédet a közösségi média felületein