Ugrás a fő tartalomra
yellow circles on a green background
Európa digitális évtizedének megvalósítása

Az EU vezető szerepet tölt be a biztonságos és megbízható digitális világ kiépítése terén

Az EU úttörő globális megközelítése

250 milliárd euró
A Next Generation EU programból a digitalizáció fellendítésére fordítandó összeg
127 milliárd euró
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből a digitális szféra céljaira fordítandó összeg
Legalább 80%
Az alapvető digitális készségekkel rendelkezők aránya az EU-ban 2030-ra

A mesterséges intelligencia szabályozása és az adatok védelme

2021 őszén a Bizottság az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal együtt megállapodott az adatkormányzási rendeletről, amely növeli az adatmegosztásba vetett bizalmat. Ezt 2022 februárjában adatmegosztási rendeletre irányuló javaslat egészítette ki, amely új szabályokat határoz meg arra vonatkozóan, hogy EU-szerte, gazdasági ágazatokon átívelően ki férhet hozzá az EU-ban előállított adatokhoz, illetve ki használhatja fel azokat. A Bizottság emellett közös európai adattereket hoz létre stratégiai területeken, magán- és állami szereplők bevonásával. 

Egymilliárd euró évente

Az Európai Bizottság által a mesterséges intelligenciára fordítandó összeg

Erősebb digitális piac kiépítése

2022 áprilisában egy másik, mérföldkő fontosságú megállapodás is született, mégpedig a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról, amely világelső a digitális szabályozás területén. Ez a jogi aktus azt az elvet követi, hogy ami offline jogellenes, annak online is jogellenesnek kell lennie: a szabályok értelmében a nagyon nagy online platformoknak és keresőprogramoknak meg kell védeniük felhasználóikat a jogellenes tartalmaktól, áruktól és szolgáltatásoktól. Ezenkívül az online platformoknak és keresőprogramoknak fel kell mérniük és mérsékelniük kell azokat a károkat, amelyeket tevékenységeik és algoritmusaik okozhatnak az alapvető jogok érvényesülésében, a gyermekek jóllétében és a társadalmi közbeszédben.

Mind a digitális piacokról, mind a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály még idén hatályba lép, és 2023-ban válik alkalmazandóvá.

Vezető szerep a csipek piacán

Beruházás
az európai csipökoszisztéma létrehozásába
43 milliárd euró
közberuházások formájában
Ekkora összeget kíván biztosítani az EU a tagállamokkal együtt a csipfejlesztés és -gyártás előmozdítására
19 milliárd euró
összegű beruházás
Ennyi pénzt ruházott be a legnagyobb amerikai csipgyártó az EU-ban

A digitális átállás két új határterülete: a finanszírozás és az űrtechnika

Eközben az EU űrprogramja nagyon fontos adatokat és szolgáltatásokat biztosít a mindennapi alkalmazások széles köre számára, például a kereskedelmi szállítás, a személyi navigáció, a precíziós mezőgazdaság és az éghajlatügyi intézkedések terén. 2022 februárjában az Európai Bizottság két új kiemelt kezdeményezésre tett javaslatot – egyrészt a műhold alapú biztonságos konnektivitás, másrészt az űrforgalom-irányítás javítása érdekében.

Együttműködés harmadik országokkal a digitális technológia terén

Az Európai Unió együttműködik más, hasonló gondolkodású partnereivel is világszerte a digitális szférára vonatkozó globális szabályok kialakítása érdekében. Fejlesztjük a kulcsfontosságú partnereinkkel fenntartott digitális kapcsolatokat, hogy velük együtt meghatározzuk a digitális kereskedelem szabályait, összhangban a tervezett belső reformjainkkal. A 2022. májusi EU–Japán csúcstalálkozón digitális partnerség jött létre Japánnal, és hasonló tárgyalások folynak Szingapúrral és Dél-Koreával is.

A kutatás és az innováció élvonalában

Ez az öt program potenciálisan mintegy 45 milliárd eurót fog mozgósítani magánintézményi befektetők révén a növekvő innovatív vállalkozások támogatására. A menetrend emellett egy olyan programot is létrehoz, amely egymillió embert hivatott felvértezni a mélytechnológiákkal kapcsolatos készségekkel.

Ezen túlmenően a Bizottság az EU–Catalyst partnerség elindításával fokozottan támogatja a kulcsfontosságú éghajlat-technológiákkal (zöld hidrogén, fenntartható légijármű-üzemanyagok, a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása, hosszú távú energiatárolás) foglalkozó, nagy potenciállal rendelkező uniós projektekbe történő beruházások fellendítését. A COP26 konferencián elindított partnerség 2026-ig akár 840 millió eurót is mozgósíthat.

icon with a robot and an arrow

164 innovatív induló vállalkozás és kkv

Az Európai Innovációs Tanács által kiválasztott vállalkozások, melyek 990 millió euró finanszírozásban részesülnek áttörést jelentő innovatív megoldások kifejlesztéséhez

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információkat legutóbb 2022. augusztus 31-én frissítettük.

Egyéb területeken elért eredmények

State of the Union banner
Eredmények

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság tevékenységének gyümölcse