Ugrás a fő tartalomra
Illustrative image
Az egyenlőségközpontú Unió kiépítése

Egy igazságosabb társadalom felé

Teljes potenciálunk kibontakoztatása

Az előttünk álló demográfiai kihívások miatt meg kell erősítenünk és ki kell használnunk a sokszínű társadalmak tagjaiban rejlő lehetőségeket. Azonos lehetőségeket kell biztosítani mindenki számára, akiket azonos törekvések vezérelnek, és ez az Ursula von der Leyen vezette Bizottság egyik fő prioritása. A nemek közötti egyenlőség megteremtése az EU külső tevékenységeinek egyik kulcsfontosságú célkitűzése is.

Egyenlőség
Minden demokrácia alapértéke
14%
A nemek közötti bérkülönbség
30%
A nemek közötti nyugdíjkülönbség

A nemek közötti egyenlőség felé

Egy befogadó társadalom kialakítása

Az Európai Bizottság elkötelezett a pluralista, nemek közötti egyenlőségre épülő társadalom mellett, amelyben az LMBTIQ+ személyek, a kisebbségek és a fogyatékossággal élő személyek egyenlő bánásmódban részesülnek. Az Esélyegyenlőségi Munkacsoport arra törekszik, hogy az egyenlőséget valamennyi szakpolitikai területen érvényesítse. A Bizottság együttműködik a tagállamokkal a rasszizmus elleni és az LMBTIQ+ nemzeti cselekvési tervek kidolgozása, elfogadása és végrehajtása érdekében. A Szerződések őreként a Bizottság nem habozik kötelezettségszegési eljárást indítani az alapvető jogok megsértése miatt, ahogy az például az LMBTIQ+ közösség ellen Magyarországon és Lengyelországban elkövetett jogsértések esetén történt.

 1. 2021. október
  Az antiszemitizmus elleni küzdelem

  Az antiszemitizmus elleni küzdelemre és a zsidó élet előmozdítására vonatkozó uniós stratégia egy sor intézkedést határoz meg az antiszemitizmus valamennyi formája elleni küzdelem fokozása érdekében, első alkalommal helyezve hangsúlyt a zsidó örökség és kultúra promóciójára és az antiszemitizmus elleni küzdelemre az EU határain kívül. A tagállamok jelenleg nemzeti cselekvési terveket dolgoznak ki, amelyek 2022 végére készülnek el.

 2. 2021. december
  A gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények uniós szintű bűncselekménnyé nyilvánítása

  A Bizottság megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy az uniós bűncselekmények listáját kiterjessze a gyűlöletbeszédre és a gyűlölet-bűncselekményre is.

 3. 2022. március és április
  Az LMBTIQ+-tervek és a rasszizmus elleni tervek végrehajtása

  A Bizottság iránymutatásokat adott ki a rasszizmus elleni nemzeti tervek, illetve az LMBTIQ+-tervek kidolgozására, elfogadására és végrehajtására vonatkozóan.

Nincs helye
a hátrányos megkülönböztetésnek az EU-ban
43%
Az LMBTIQ+ személyek aránya, akik úgy érezték, hogy 2019-ben hátrányos megkülönböztetés érte őket
A megkérdezettek több mint fele
A fogyatékossággal élő személyek aránya, akik 2019-ben személy szerint hátrányos megkülönböztetést tapasztaltak

Senkit nem hagyunk hátra

 • capitals of diversity

  2022 áprilisában első alkalommal osztották ki „A befogadás és a sokszínűség európai fővárosai” díjat, amely elismeri az európai kisvárosok, nagyvárosok és régiók által a befogadás előmozdítása, valamint a megkülönböztetéstől és gyűlölettől mentes társadalmak létrehozása érdekében végzett munkát.

 • Blind woman crossing the street

  A fogyatékosságügyi platform egy másik olyan keretet biztosít, amely lehetővé teszi az érdekelt felek számára a tapasztalatok és a bevált gyakorlatok megosztását, az egymástól való tanulást és az egymással való együttműködést.

A gyermekek támogatása Unió-szerte

A gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelem

 • A Bizottság 2022. májusban új uniós jogszabályra tett javaslatot a gyermekek online szexuális bántalmazásának megelőzése és az ellene folytatott küzdelem érdekében. A javasolt uniós szabályok kötelezni fogják a szolgáltatókat arra, hogy a gyermekek szexuális bántalmazását ábrázoló anyagokat felderítsék, bejelentsék és eltávolítsák.
 • A gyermekek szexuális bántalmazása elleni új, független uniós központ szorosan együtt fog működni a nemzeti bűnüldöző hatóságokkal, a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynökségével, valamint segítséget nyújt a csoportoknak a túlélők megmentéséhez és támogatásához, valamint az elkövetők bíróság elé állításához.

Gyermekbarát internet

 • 2022-ben a Bizottság elfogadta a gyermekbarát internetre vonatkozó új, európai stratégiát.
 • Ezenkívül hatályba léptek az online terrorista tartalmak eltávolítására vonatkozó szabályok is.

A hátrányos helyzet és a kirekesztettség elleni küzdelem

 • Az ukrajnai háború kezdete óta több mint 2 millió ukrán gyermek kapott menedéket az Európai Unióban. Ezeknek a gyermekeknek ugyanolyan jogokat és védelmet biztosítunk, mint azoknak a gyermekeknek, akik uniós polgárok. Szívet melengető volt látni, milyen jó fogadtatásban részesültek az iskolákban szerte a tagállamokban. 

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információkat legutóbb 2022. augusztus 31-én frissítettük.

Egyéb területeken elért eredmények

Footer banner SOTEU 2022
Eredmények

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság tevékenységének gyümölcse