Ugrás a fő tartalomra
Illustrative image
A zöld átállás élén

Európa ütemterve, hogy 2050-re az első klímasemleges kontinenssé válhasson

Az első klímasemleges kontinens
2050-re
55%-kal kevesebb
nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2030-ra, az 1990-es szinthez képest
Nettó nulla
üvegházhatásúgáz-kibocsátás (azaz klímasemlegesség) 2050-re

Az európai zöld megállapodás

Az európai zöld megállapodás a világ legátfogóbb átalakítási terve. A klímarendeletnek köszönhetően pedig a 2050-re vonatkozó céljainkat már kötelező erejű uniós jogszabály rögzíti. A Bizottság 2021 nyarán előterjesztette az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagot, amelyben rögzítette a törekvéseink eléréséhez szükséges konkrét lépéseket. A szükséges beruházásokról a Next Generation EU gondoskodik. Most itt az idő, hogy felgyorsítsuk a végrehajtást – ehhez az alábbi eszközök hivatottak segíteni:

Visual overview of green transition

Az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag, ideértve a kibocsátáskereskedelmet, a vonatkozó előírásokat és célértékeket | Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus | Az alternatív üzemanyagok és infrastruktúra meghonosítása a közlekedésben | A fenntartható tevékenységek uniós taxonómiája | Épületkorszerűsítési program | Erdőgazdálkodási stratégia | „A termelőtől a fogyasztóig” stratégia | Szennyezőanyag-mentesség | Fenntartható és intelligens mobilitási stratégia | A körforgásos gazdaságról szóló csomag | Biodiverzitási stratégia |

Fenntartható termékek az EU piacán

2021
2021-ben
10%-kal csökkent
a fogyasztási cikkek, pl. a háztartási készülékek éves energiafogyasztása
120 milliárd eurót
takarítottak meg az uniós fogyasztók

A természet helyreállítása

2022 júniusában a Bizottság két új jogszabályjavaslatot terjesztett elő a természet helyreállítására az EU-ban. A javasolt természet-helyreállítási jogszabály kulcsfontosságú lépés az éghajlatváltozás és a biológiaisokféleség-csökkenés legsúlyosabb hatásainak megelőzésében. Az előterjesztetett új jogi keret az uniós vizes élőhelyek, folyók, erdők, gyepterületek, tengeri ökoszisztémák és városi környezetek, valamint az ott élő állat- és növényfajok állományának helyreállítására összpontosít.

Ezzel párhuzamosan a vegyi növényvédő szerekre vonatkozó, újonnan javasolt szabályok csökkentik a peszticid használatát, csökkentik az EU élelmiszerrendszerének környezeti lábnyomát, megóvják a polgárok és a mezőgazdasági dolgozók egészségét és jóllétét, valamint segítenek enyhíteni a talajegészség romlása és a peszticidek okozta beporzóhiány miatti gazdasági veszteségeket.

2050-re
a helyreállításra szoruló ökoszisztémákat jogszabály fogja védeni
50%-kal
csökken a peszticidhasználat 2030-ra
A szárazföldi és tengeri területek legalább 30%-át
jogi védelemben kell részesíteni 2030-ra

Az új európai Bauhaus

Az éghajlatváltozásra adott, alulról építkező, együttgondolkodáson alapuló kreatív megoldások szükségességére vezethető vissza az is, hogy Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló, 2020. évi beszédében elindította az új európai Bauhaus kezdeményezést. Ennek célja, hogy a zöld átállás a fenntarthatóság, a befogadó szellem és az esztétikusság terén kézzelfogható eredményeket hozzon a polgárok mindennapi életében. Az új európai Bauhaus megmutatja, hogy az európai zöld megállapodás nem csupán arra irányul, hogy hatékony megoldásokat találjon az éghajlatváltozásra; fontos célja az is, hogy javítsa az emberek életét azáltal, hogy tökéletesíti otthonaink, lakónegyedeink és városaink tervezését és megépítését.

Annak érdekében, hogy nyilvános teret biztosítson a kezdeményezés növekvő közössége számára, a Bizottság 2022 tavaszán elindította az új európai Bauhaus Laboratóriumát, nyáron pedig az új európai Bauhaus Fesztiválját. A laboratórium támogatja az új európai Bauhaus közösségét azoknak az eszközöknek, megoldásoknak és szakpolitikai intézkedéseknek a tesztelésében, amelyek megkönnyítik helyi szinten az átállást.

Az új európai Bauhaus-díjak
2022-ben
18
nyertes
4
különböző kategóriában*

*A természettel való kapcsolat helyreállítása | Az összetartozás érzésének újbóli megtalálása | Azon helyek és emberek előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van ránk | Körforgásos ipari ökoszisztéma kialakítása és az életciklus-szemlélet támogatása

Vezető szerep világviszonylatban

Az Európai Unió az ENSZ 2021 novemberében megrendezett éghajlatváltozási konferenciáján (COP26) jelentős előrelépést sürgetett a Párizsi Megállapodás végrehajtása terén annak érdekében, hogy a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására irányuló világszintű törekvés továbbra is megvalósítható legyen. Rendkívül innovatív és iparosodott gazdasági tömbként az EU e téren vezető szerepet tölt be, és a szomszédságában található más államokat is hasonló fellépésre inspirál.

  • A Bizottság egymilliárd eurót

    ajánlott fel a COP26 konferencián a világ erdőinek védelmére

  • Több mint száz ország csatlakozott a globális metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállaláshoz

    amelyet az EU az USA-val és más partnereivel a COP26 konferencián indított el

Ugyancsak júniusban, a Kereskedelmi Világszervezet 12. miniszteri konferenciáján az EU hozzájárult egy mérföldkő jelentőségű megállapodás létrejöttéhez, amely világszerte fellép a káros halászati támogatásokkal szemben. A megállapodás betiltja a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat, valamint a túlhalászott állományok halászatának támogatását. Ennek érdekében bemutattuk a nemzetközi óceánpolitikai irányítás megújított menetrendjét.

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információkat legutóbb 2022. augusztus 31-én frissítettük.

Egyéb területeken elért eredmények

SOTEU footer green
Eredményeink

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság eredményei