Direct la conținutul principal
Ursula von der Leyen and President Volodymyr Zelenskyy
Apărarea păcii europene

Uniți pentru a sprijini Ucraina

Ajutor și sprijin pentru poporul ucrainean

La numai câteva zile după începerea invaziei ruse, la 4 martie 2022, pentru prima dată UE a pus în aplicare directiva privind protecția temporară. Refugiaților ucraineni li s-au acordat drepturi în UE, inclusiv permise de ședere, acces la piața muncii, locuințe, asistență medicală și oportunități educaționale pentru copii. 

Statele membre ale UE și-au deschis casele și inimile pentru milioane de refugiați ucraineni care fug din calea războiului, oferind protecție temporară pentru aproximativ patru milioane de persoane. 

5.4 million Individuals internally displaced within Ukraine, 20% Ukraine's children have found a safe haven in the EU

În cifre

Mulțumită UE și altor donatori

Infographic showing EU support to Ukraine in figures

Majoritatea refugiaților ucraineni din UE s-au integrat bine

Acest lucru este valabil în special în Estonia, unde aproape jumătate din cetățenii ucraineni care lucrează au deja un contract de muncă.

Sprijinirea refugiaților care fug din calea războiului

Inițiativele CARE (acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa și asistența flexibilă pentru teritorii) au introdus o flexibilitate extinsă în cadrul politicii de coeziune, permițând reprogramarea unei sume de până la 17 miliarde EUR din fondurile nealocate pentru perioada 2014–2020, în scopul sprijinirii persoanelor care fug din calea invaziei rusești.

Mecanismul de protecție civilă al UE

Prin activarea mecanismului de protecție civilă al UE, UE a direcționat în mod eficient către Ucraina ajutorul oferit de toate cele 27 de state membre, alături de Islanda, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. 

Infographic showing EU civil protection support to Ukraine

 

Valorificarea pe deplin a puterii economice și financiare a UE

Culoarele de solidaritate UE-Ucraina au facilitat exportul uriașei cantități de 49 de milioane de tone de produse agricole ucrainene. Aceste culoare esențiale asigură nu numai exportul de produse agricole, ci și importul de produse de bază. Valoarea comercială totală a schimburilor realizate prin acest culoar este estimată la aproximativ 99 de miliarde EUR. 

În februarie 2023, Comisia și Ucraina au încheiat un acord de referință, prin care Ucraina va participa la programul privind piața unică, un efort menit să faciliteze accesul pe piață, să promoveze un mediu de afaceri favorabil și să stimuleze creșterea durabilă pe termen lung.

Infographic showing EU support to Ukraine's economy and finance

 1. 2023

  UE îi oferă Ucrainei un pachet de sprijin în valoare de până la 18 miliarde EUR, sub forma unor împrumuturi foarte avantajoase. Acest sprijin va ajuta Ucraina să continue să plătească salarii și pensii și să-și mențină funcționarea serviciilor publice esențiale (spitale, școli, locuințe pentru persoane strămutate etc.). De asemenea, contribuie la asigurarea stabilității macroeconomice și la refacerea infrastructurii critice distruse.

 2. 2022

  UE a canalizat 7,2 miliarde EUR sub formă de asistență macrofinanciară, pentru a asigura funcționarea continuă a administrației guvernamentale și a serviciilor publice din Ucraina.

Menținerea infrastructurilor critice

Siguranță nucleară

Întrucât Rusia continuă să pună în pericol instalațiile nucleare civile, UE i-a furnizat Ucrainei, din rezerva strategică rescEU, peste 54,8 de milioane EUR sub formă de asistență materială legată de securitatea nucleară, de exemplu pentru refacerea echipamentelor și a laboratoarelor.

Energie

Ca răspuns la atacurile virulente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, au fost luate rapid măsuri de urgență. Încă de la începutul războiului, UE a făcut un pas decisiv în direcția stabilizării sistemelor de energie electrică din Ucraina și Moldova, sincronizând rețelele lor electrice cu rețeaua continentală europeană.

Infographic showing EU support to Ukraine's energy infrastructure

Telecomunicații

Comisia Europeană a purtat negocieri cu operatorii de telecomunicații din UE și din Ucraina, pentru a le permite refugiaților ucraineni să își utilizeze telefoanele mobile la tarife de roaming minime sau zero pe o perioadă de trei luni. Pe lângă faptul că a asigurat servicii de roaming la prețuri accesibile, UE a distribuit 2,5 milioane de cartele SIM ucrainenilor care căutau un refugiu, a creat puncte de acces Wi-Fi la punctele de frontieră și a construit adăposturi.

Ajutăm Ucraina să se apere

20 de miliarde EUR sub formă de sprijin militar pentru Ucraina (UE + statele membre)

Instrumentul european pentru pace, care dispune de o finanțare de 5,6 miliarde EUR, a permis livrarea de tancuri, elicoptere, sisteme de apărare aeriană, rachete și muniție.

Misiunea de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei a instruit peste 25 000 de soldați ucraineni. Ne aflăm pe o traiectorie constantă în direcția obiectivului nostru de formare completă a 30 000 de soldați ucraineni până la sfârșitul anului.

În iulie 2023, a intrat în vigoare regulamentul privind sprijinirea producției de muniții (ASPM). Acesta include măsuri specifice și clar orientate de stimulare a producției și de asigurare a unei aprovizionări sigure cu muniție în Europa.

UE a consolidat reziliența cibernetică a Ucrainei printr-o investiție de 10 milioane EUR în echipamente, software și alt tip de sprijin.

Tragerea la răspundere a Rusiei

În prezent, Parchetul General al Ucrainei investighează peste100 000 de cazuri de presupuse crime de război și crime împotriva umanității, care sunt considerate a fi cele mai grave încălcări ale dreptului internațional. Având în vedere numărul tot mai mare de probe, UE oferă sprijin pentru anchetarea și urmărirea penală a acestor infracțiuni.

UE alocă 7,5 milioane EUR pentru a sprijini anchetele Curții Penale Internaționale privind crimele de război comise de Rusia. Comisia a sprijinit, de asemenea, crearea Centrului internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei. Acest centru, care și-a început activitatea în luna iulie 2023, sprijină și consolidează anchetele în curs și viitoare privind crima de agresiune și contribuie la schimbul și analiza probelor colectate de la începutul agresiunii ruse.

Impunerea de sancțiuni și slăbirea mașinii de război a Rusiei

UE a adoptat 11 pachete de sancțiuni puternice împotriva Rusiei

Aceste sancțiuni lovesc în inima economiei ruse, privând-o de tehnologiile și piețele esențiale și afectând grav capacitatea Kremlinului de a finanța și de a continua războiul. 

Infographic showing EU sanctions on Russia in response to the war on Ukraine

De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invadarea Ucrainei. Iranul a făcut, de asemenea, obiectul unor sancțiuni în legătură cu fabricarea și furnizarea de drone utilizate pentru atacarea Ucrainei. UE a adoptat, de asemenea, o clauză împotriva eludării care le interzice cetățenilor sau întreprinderilor din UE să eludeze în mod voluntar și intenționat sancțiunile.

Reconstrucția Ucrainei și drumul său către Europa

Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Acest angajament a fost confirmat în cadrul primei reuniuni a colegiilor de guvernare și al summitului UE-Ucraina din februarie 2023. Din iunie 2022, Ucraina are statut de țară candidată, cu condiția să întreprindă o serie de reforme esențiale. Ucraina a înregistrat progrese în ceea ce privește măsurile de reformă necesare prezentate în avizul Comisiei privind cererea Ucrainei de aderare la UE. 

În pofida războiului în curs, UE pune deja bazele reconstrucției Ucrainei și au fost inițiate eforturi internaționale. 

Infographic showing EU support to Ukraine's reconstruction

 1. Iunie 2023

  Se propune crearea unui mecanism pentru Ucraina, în valoare de până la 50 de miliarde EUR în cadrul bugetului UE, prevăzut pentru perioada 2024-2027, pentru a răspunde atât la nevoile imediate de redresare, cât și la eforturile de modernizare pe termen mediu în vederea punerii în aplicare a unor reforme-cheie pe drumul către aderarea la UE

 2. Ianuarie 2023

  Platforma multiinstituțională de coordonare a donatorilor a fost lansată pentru a facilita coordonarea între donatorii internaționali și organizațiile financiare pentru a se garanta că sprijinul este furnizat într-un mod coerent, transparent și responsabil

 3. Octombrie 2022

  Comisia Europeană și Germania, în calitate de președintă a G7, au găzduit în comun, la Berlin, Conferința internațională la nivel de experți privind redresarea, reconstruirea și modernizarea Ucrainei

Deschiderea unei noi etape în ceea ce privește unificarea continentului nostru

Valurile de șoc provocate de războiul de agresiune al lui Putin au fost resimțite de cele șase țări partenere ale noastre din Balcanii de Vest. Am extins la Balcanii de Vest aceleași măsuri de solidaritate pe care le-am luat în cadrul Uniunii noastre. În decembrie 2022, am asistat la un summit istoric UE-Balcanii de Vest, reuniunea având loc pentru prima dată în această regiune. În iunie 2023, președinta von der Leyen a prezentat un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest. 

În iunie 2023, în cadrul celei de-a doua reuniuni a comunității politice europene, președinta von der Leyen a anunțat un nou pachet de sprijin în valoare de 300 de milioane EUR pentru a ajuta Republica Moldova să facă față provocării războiului aflat la granițele sale și pentru a accelera integrarea europeană a acestei țări. 

Consolidarea apărării europene

S-a înregistrat, de asemenea, un impuls în ceea ce privește cooperarea UE în domeniul apărării. În cadrul unui referendum care a avut loc la 1 iunie 2022, alegătorii danezi au sprijinit aderarea Danemarcei la politica de securitate și apărare comună a UE, punând capăt clauzei de neparticipare a acestei țări, care durează de 30 de ani, cu privire la cooperarea UE în domeniul apărării

Începând din 2021, Comisia a inițiat și a pus în aplicare Fondul european de apărare (FEA). Până în prezent, proiectele au primit peste 3 miliarde EUR – o investiție în tehnologiile și sistemele de apărare de mâine. În 2023, FEA va injecta încă 1,2 miliarde EUR în proiecte din domenii esențiale ale apărării, cum ar fi cunoașterea situației spațiale, combaterea rachetelor hipersonice și dezvoltarea unui prototip de corvetă europeană de patrulare. 

Documente

 

Declinarea responsabilității: informațiile de pe această pagină au fost actualizate ultima dată la 8 septembrie 2023.

Progrese în alte domenii