Ugrás a fő tartalomra

Az Unió helyzete 2021-ben

Az Európai Bizottság elnöke minden évben értékelő beszédet tart az Unió helyzetéről.

Az útvonal kijelölése az előttünk álló évre

Az Unió helyzetéről szóló, 2021. szeptember 15-i beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke körvonalazta, hogy milyen kiemelt kezdeményezéseket tervez a Bizottság a következő évre. Ezek többek között a következők:

 • folytatni az európai lakosság átoltottságának növelését célzó erőfeszítéseket és világszerte felgyorsítani az oltási kampányokat, valamint megerősíteni a világjárványokra való felkészültséget;
 • globális partnereinkkel együtt munkálkodni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben fennálló finanszírozási hiány áthidalásán;
 • vezető szerepet vállalni a digitális átalakulásban, amely munkahelyeket teremt és javítja a versenyképességet, egyúttal gondoskodni a műszaki kiválóságról és az ellátásbiztonságról;
 • méltányosabb munkakörülményeket biztosítani, és javítani az egészségügyi ellátást, valamint több lehetőséget teremteni az európai fiataloknak ahhoz, hogy kiaknázhassák az európai szociális piacgazdaság előnyeit;
 • szorosabban együttműködni a biztonság és védelem terén, valamint elmélyíteni az EU partneri viszonyát legfontosabb szövetségeseivel;
 • védelmezni az európai értékeket és szabadságokat, valamint a jogállamiságot.
2022. SZEPTEMBER 14.
Az Unió helyzete 2021-ben – Ursula von der Leyen elnök beszéde
2022. SZEPTEMBER 14.
State of the Union 2021 - President von der Leyen's speech, multilingual version

 

Javasolt kezdeményezések

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 15-én szándéknyilatkozatot küldött David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének és Janez Janšának, a Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia kormányfőjének. Szándéknyilatkozatában Ursula von der Leyen részletesen ismertette, milyen intézkedéseket kíván hozni a Bizottság az elkövetkező évben, jogalkotási és egyéb kezdeményezések révén.

 

2021. SZEPTEMBER 15.
Az Unió helyzete 2021-ben – Ursula von der Leyen elnök szándéknyilatkozata

 

Von der Leyen-Bizottság: a 2020–2021. évi eredmények

Európa – történelmének egyik legnehezebb évét követően – most ismét reménnyel telve várja a jövőt.

2020 ősze óta a világjárvány újra, még erőteljesebben sújtott bennünket. Az Európai Unió ezért megkétszerezte erőfeszítéseit: oltóanyagokat szerez be, hogy mindenkinek jusson védőoltás Európában, arra törekszik, hogy megerősítse a világjárvánnyal szembeni nemzetközi együttműködést, valamint a Next Generation EU igénybevételével elősegíti, hogy Európa kilábaljon a gazdasági válságból. 

Az alábbiakban visszatekintünk az elmúlt évre, melyet egyrészt a Covid19-válság leküzdésére irányuló erőfeszítések, másrészt a politikai prioritásaink – az európai zöld megállapodás, Európa digitális évtizede, az európai demokrácia megerősítése, valamint az európai polgárok biztonsága és egészsége – terén hozott intézkedések fémjeleztek.

2021. SZEPTEMBER 10.
Az Unió helyzete 2021-ben – A 2020–2021. évi eredmények

 

Főbb intézkedések

 1. 2021. augusztus
  • 2020 decembere óta az EU-ban a beadott oltóanyagadagok száma elérte az 522,4 milliót, és több mint 250 millió uniós polgár kapta meg a védettség eléréséhez szükséges teljes mennyiséget. (augusztus 25.)
 2. 2021. július
  • A gazdasági bűnözés elleni küzdelem: a Bizottság felülvizsgálja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozását megakadályozni hivatott szabályokat. (július 20.)
  • Jogállamiság 2021-ben: az uniós jelentés általánosságban kedvező tagállami fejleményekről számol be, de rávilágít komoly problémákra is. (július 20.)
  • Az új uniós erdőgazdálkodási stratégia azt hivatott biztosítani, hogy az erdők az EU-ban egészségesek és ellenállóképesek legyenek, ami jelentős mértékben elősegíti a biológiai sokféleség és az éghajlat-változás terén kitűzött céljaink megvalósítását. (július 16.)
  • A Bizottság javaslatcsomagot fogad el annak érdekében, hogy az EU – éghajlat-, energia-, földhasználat-, közlekedés- és adópolitikája révén – 2030-ig legalább 55%-kal visszaszorítsa nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. (július 14.)
  • A Bizottság ambiciózusabb célokat akar kitűzni a fenntartható finanszírozás területén. E törekvése jegyében elfogadja az uniós zöldkötvénystandardra vonatkozó javaslatot, amely magas színvonalú, önkéntes standardot hoz létre a fenntartható beruházásokat finanszírozó kötvények számára. (július 6.)
 3. 2021. június
  • Brüsszeli csúcstalálkozójukon az EU és az USA vezetői elkötelezik magukat amellett, hogy véget vetnek a Covid19-világjárványnak, és előmozdítják világszerte a fellendülést. (június 15.)
  • A Bizottság javaslatot tesz az EU minden polgára, lakosa és vállalkozása számára elérhető, megbízható és biztonságos európai digitális személyazonosság bevezetésére. (június 3.)
  • A Bizottság új stratégiát terjeszt elő annak érdekében, hogy megerősítse és reziliensebbé tegye a schengeni térséget, a világ legnagyobb szabad utazást biztosító térségét. (június 2.)
  • Megkezdi működését az Európai Ügyészség, s ezzel új fejezet indul a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemben. (június 1.)
 4. 2021. május
  • Az összes tagállam megerősíti a saját forrásokról szóló határozatot, amely lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy a Next Generation EU keretében megkezdje a helyreállítás finanszírozásához szükséges hitelfelvételt. (május 31.)
  • Az EU körvonalazza annak a 3 milliárd euró összegű csomagnak a tervét, amellyel gazdaságilag támogatná Belaruszt, ha az a jövőben demokratikus országgá válik. (május 28.)
  • A Bizottság iránymutatást terjeszt elő a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex megerősítése céljából. Ez a maga nemében az első ilyen eszköz a világon. (május 26.)
  • A Bizottság 14,1 milliárd eurót folyósít 12 tagállam számára a SURE keretében nyújtott pénzügyi támogatás hetedik részleteként. A SURE-ból eddig mintegy 30 millió munkavállaló és 2,5 millió vállalkozás jutott segítséghez. Az EU eddig összesen hozzávetőleg 90 milliárd eurót bocsátott 19 tagállam rendelkezésére. (május 25.)
  • A Globális Egészségügyi Csúcstalálkozón, melynek Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke és Mario Draghi olasz miniszterelnök a házigazdája, a G20-ak vezetői elkötelezik magukat amellett, hogy intézkedések sorával mihamarabb világszerte véget vetnek a Covid19-válságnak, és jobban felkészülnek a jövőbeli világjárványokra. (május 21.)
  • Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke új, az „Európa együtt” égisze alatt megvalósuló, 1 milliárd euró összegű kezdeményezést jelent be, melynek célja, hogy előmozdítsa az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák előállítását, illetve az azokhoz való hozzáférést Afrikában. (május 21.)
  • Az uniós tagállamok megállapodnak arról, hogy újra megnyitják az utat az EU-ba a nem uniós országokból érkező, már beoltott utazók előtt. (május 20.)
  • A Bizottság aláírja a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalattal, és az összes uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra. (május 20.)
  • A Bizottság közleményt fogad el a vállalkozások 21. századi adózásáról, szilárd, hatékony és méltányos vállalkozási adórendszer bevezetését szorgalmazva az EU-ban. (május 18.)
  • Az európai zöld megállapodás: a Bizottság javaslatot terjeszt elő az ún. fenntartható kék gazdaságról, amely az óceánokhoz, tengerekhez és partvidékekhez kapcsolódó európai uniós iparágak és ágazatok fenntarthatóságát hivatott megalapozni. (május 17.)
  • Az afrikai gazdaságok finanszírozásáról szóló csúcstalálkozón Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke új kezdeményezést jelent be az „Európa együtt” keretében, amely a Covid19-világjárvány utáni helyreállítást fogja támogatni Afrikában. (május 15.)
  • A Bizottság elfogadja a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességi uniós cselekvési tervet, elindítva az EU-t azon az úton, amelyen haladva 2050-ig megvalósíthatja az „egészséges bolygó, egészséges emberek” célkitűzését. (május 12.)
  • A 2021. évi Európa-napon sor kerül az Európa jövőjéről szóló konferencia nyitórendezvényére Strasbourgban. (május 9.)
  • Az EU és India átfogó hálózati összekapcsoltsági partnerséget köt. A Portóban megrendezett EU–India vezetői találkozón, valamint videokonferencia keretében a két fél újólag megerősíti, hogy mind Indiában, mind harmadik országokban és régiókban együtt fognak működni a reziliens és tartós összeköttetések kiépítésének támogatása terén. (május 8.)
  • A portói szociális csúcstalálkozón az uniós intézmények, az európai szociális partnerek és a civil társadalmi szervezetek kötelezettséget vállalnak arra, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb és szociálisabb Európa kiépítése érdekében. (május 7–8.).
  • A Bizottság aktualizálja az uniós iparstratégiát annak érdekében, hogy az Európai Unió ipari célkitűzései teljes mértékben figyelembe vegyék a Covid19-válság kapcsán felmerült új körülményeket, és elősegítsék a fenntarthatóbb, digitális, reziliens és globálisan versenyképes gazdaságra való átállást. (május 5.)
 5. 2021. április
  • Fenntartható finanszírozás és uniós taxonómia: a Bizottság további lépéseket tesz a fenntartható tevékenységek finanszírozása felé. (április 21.)
  • A Bizottság új szabályokat és intézkedéseket javasol a kiválóságra és a bizalomra épülő mesterséges intelligencia terén annak érdekében, hogy az EU a megbízható mesterséges intelligencia globális központjává váljon. (április 21.)
  • Az EU, valamint az Afrikai, Karibi és Csendes-óceáni Államok Szervezetének tagjai közötti új partnerségi megállapodás meghatározza a politikai, gazdasági és ágazati együttműködés keretét a következő húsz évre. (április 15.)
  • A bűnszervezetek határokon átnyúló üzleti modelljeinek felszámolása érdekében a Bizottság előterjeszti a szervezett bűnözés elleni küzdelemre vonatkozó uniós stratégiát, valamint az emberkereskedelem elleni küzdelemre vonatkozó új stratégiát. A cél a bűnözés megelőzése, az emberkereskedők bíróság elé állítása és az áldozatok helyzetének megerősítése. (április 14.)
 6. 2021. március
  • Az európai zöld megállapodás: a Bizottság intézkedéseket terjeszt elő az ökológiai termelés fellendítésére. (március 25.)
  • Az EU új, átfogó szakpolitikai keretet határoz meg a gyermekek jogainak védelme érdekében, és európai gyermekgarancia létrehozására tesz javaslatot. (március 24.)
  • Megkezdi működését az Európai Innovációs Tanács. Az új szerv a tudományos ötletek áttörést jelentő innovációkként való hasznosítását hivatott segíteni. (március 18.)
  • A Bizottság digitális igazolvány létrehozását javasolja, amely megkönnyíti az EU-n belül a biztonságos és szabad mozgást a Covid19-világjárvány alatt. (március 17.)
  • Uniós engedélyt kap a negyedik biztonságos és hatékony oltóanyag a Covid19 ellen. (március 11.)
  • David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök a Tanács elnöksége nevében, valamint Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke aláírja az Európa jövőjéről szóló konferenciáról megfogalmazott együttes nyilatkozatot. (március 10.)
  • Európa digitális évtizede: a Bizottság kijelöli az utat, melyen haladva Európa 2030-ra digitálisan felkészült térséggé válhat. (március 9.)
  • A szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési terv körvonalazza a teendőket egy erős szociális Európa kialakítása érdekében. (március 4.)
  • A bérek átláthatósága: a Bizottság javaslatot terjeszt elő a bérek átláthatóságáról annak érdekében, hogy a nők és a férfiak egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak az EU-ban. (március 4.)
  • Egyenlőségközpontú Unió: a Bizottság előterjeszti a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló stratégiáját a 2021 és 2030 közötti időszakra. A stratégia célja, hogy a fogyatékos emberek teljeskörűen részt vehessenek a társadalomban. (március 3.)
 7. 2021. február
  • A G7-csúcstalálkozón Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke bejelenti, hogy az EU megkétszerezi – 500 millió euróról 1 milliárd euróra növeli – hozzájárulását a COVAX-hoz, az oltóanyagokhoz való egyetemes hozzáférését biztosító globális eszközhöz. (február 19.)
  • A Bizottság nyitott, fenntartható és határozott uniós kereskedelempolitikát körvonalaz az elkövetkező évekre. (február 18.)
  • A Bizottság új stratégiát terjeszt elő, hogy megerősítse az EU hozzájárulását a szabályokon alapuló multilateralizmushoz. (február 17.)
  • A Bizottság új biovédelmi felkészültségi tervet javasol, a HERA-inkubátort, amely segít felkészíteni Európát az új vírusvariánsok jelentette fenyegetésre. (február 17.)
  • Az Európai Parlament megerősíti a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről – a Next Generation EU központi eszközéről – elért politikai megállapodást. (február 10.)
  • Az EU új programot javasol a földközi-tengeri térség számára, hogy megerősítse stratégiai partnerségét a déli szomszédsághoz tartozó országokkal. (február 9.)
 8. 2021. január
  • A Bizottság engedélyezi a harmadik biztonságos és hatásos oltóanyagot a Covid19 ellen. (január 29.)
  • A Bizottság átláthatósági és engedélyezési mechanizmust vezet be a Covid19-oltóanyagok kivitelére vonatkozóan. (január 29.)
  • A Bizottság elindítja az „új európai Bauhaus” kezdeményezés tervezési szakaszát. A kezdeményezés célja, hogy a tervezés, a fenntarthatóság és a beruházások ötvözésével segítse az európai zöld megállapodás megvalósítását. (január 18.)
 9. 2020. december
  • Elindul Európában a Covid19 elleni oltási program. (december 27.)
  • Intenzív tárgyalásokat követően a Bizottság megállapodásra jut az Egyesült Királysággal az EU-val kialakítandó jövőbeli kapcsolatairól. (december 24.)
  • A Bizottság engedélyezi az első biztonságos és hatásos oltóanyagot a Covid19 ellen. (december 21.)
  • A Tanács elfogadja az EU 2021–2027-es időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetését, amely folyó árakon 1,211 billió eurót tesz ki. (december 17.)
  • A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály és a digitális piacokról szóló jogszabály: a Bizottság javaslatot nyújt be a digitális környezet ambiciózus reformjáról, valamint egy, az összes digitális szolgáltatásra vonatkozó átfogó új szabályrendszerről. (december 15.)
  • Az európai zöld megállapodás: a Bizottság a körforgásos és klímasemleges gazdaságra való átállást szem előtt tartva rendeletjavaslatot terjeszt elő a fenntartható akkumulátorokról. (december 10.)
  • A Bizottság előterjeszti az európai demokráciáról szóló cselekvési tervet, amelynek célja, hogy Unió-szerte megerősítse a polgárok szerepvállalását és reziliensebb demokráciákat építsen ki. (december 3.)
  • Az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok: az EU új, előretekintő EU–USA programot javasol a globális együttműködés terén. (december 2.)
 10. 2020. november
  • A Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő a nemek közötti egyenlőségre vonatkozóan. Célja, hogy az EU külső fellépéseinek valamennyi aspektusán keresztül előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséget és a nők társadalmi szerepvállalását. (november 25.)
  • A Bizottság jóváhagyja a szerződést a Moderna gyógyszeripari vállalattal. A szerződés értelmében a Bizottság az uniós tagállamok nevében először 80 millió adag, később pedig akár további 80 millió adag oltóanyagot vásárolhat a gyártótól. (november 25.)
  • A Bizottság előterjeszti az LMBTIQ-személyek egyenlőségére vonatkozó első uniós stratégiát. (november 12.)
  • A Bizottság jóváhagyja a szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalattal. A szerződés értelmében a Bizottság az uniós tagállamok nevében először 200 millió adag, később pedig akár további 100 millió adag oltóanyagot vásárolhat a gyártótól. (november 11.)
  • Életbe lép az új fogyasztóügyi stratégia, amelynek célja, hogy az uniós fogyasztók tevékenyebb szerepet játszhassanak a zöld és a digitális átállásban. (november 11.)
  • Az EU megteszi az első lépéseket az európai egészségügyi unió kiépítése felé. Az előirányzott intézkedések eredményeként az EU felkészültebbé válik, és jobban fog tudni reagálni a jelenlegi és jövőbeli egészségügyi válságokra. (november 11.)
 11. 2020. október
  • A Bizottság új uniós irányelvre tesz javaslatot, amely megfelelő minimálbért és tisztességes megélhetést hivatott biztosítani az uniós munkavállalóknak, bárhol dolgozzanak is. (október 28.)
  • Spanyolország, Olaszország és Lengyelország 17 milliárd eurót kap a SURE eszköz forrásaiból. Ez a művelet a tagállamoknak nyújtott pénzügyi támogatás első részlete. A SURE-ból eddig mintegy 30 millió munkavállaló és 2,5 millió vállalkozás jutott segítséghez. Az EU eddig összesen hozzávetőleg 90 milliárd eurót bocsátott 19 tagállam rendelkezésére. (október 27.)
  • A Bizottság 17 milliárd euró értékben kibocsátja az első szociális kötvényeket a SURE keretében, hogy segítséget nyújtson a munkahelyek megóvásához és a foglalkoztatás szintjének fenntartásához. (október 21.)
  • Az európai zöld megállapodás: a Bizottság új vegyianyag-stratégiát fogad el a toxikus anyagoktól mentes környezet kialakításáért. (október 14.)
  • A Bizottság jóváhagyja a szerződést a Janssen Pharmaceutica NV gyógyszeripari vállalattal. A szerződés értelmében a Bizottság az uniós tagállamok nevében először 200 millió adag, később pedig akár további 200 millió adag oltóanyagot vásárolhat a gyártótól. A Bizottság augusztus 14-én már megkötötte az első megállapodást az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal. E megállapodás 300 millió adag oltóanyag beszerzésére vonatkozik, és tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a Bizottság az uniós tagállamok nevében további 100 millió adagot vásároljon. (október 8.)
  • A Bizottság új tízéves tervet fogad el az EU-ban élő romák támogatására. (október 7.)
  • A Bizottság átfogó gazdaságélénkítési és beruházási tervet fogad el, mely a Nyugat-Balkán hosszú távú fellendülését és a regionális integrációt hivatott előmozdítani. (október 6.)
 12. 2020. szeptember
  • Az Európai Bizottság digitális pénzügyi csomagot fogad el, amely egy digitális pénzügyi szolgáltatási stratégiából, valamint a kriptoeszközök és a digitális reziliencia tárgyában benyújtott javaslatokból áll. A cél olyan versenyképes uniós pénzügyi ágazatot kialakítani, amely innovatív pénzügyi termékeket kínál a fogyasztóknak, ugyanakkor biztosítja a fogyasztóvédelmet és a pénzügyi stabilitást. (szeptember 24.)
  • Az új migrációs és menekültügyi paktum jobb és gyorsabb eljárásokat irányoz elő a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, valamint egyensúlyt teremt a szolidaritás és a tagállamok közötti igazságos felelősségmegosztás elve között. (szeptember 23.)
  • Egyenlőségközpontú Unió: a Bizottság előterjeszti a rasszizmus elleni első uniós cselekvési tervet. (szeptember 18.)
2022. JÚLIUS 21.
Az Unió helyzete 2021-ben – Időrendi áttekintés

 

Dokumentumok

2022. JÚLIUS 21.
Az Unió helyzete 2021-ben – Brosúra

 

Tájékoztatók