
De EU: baanbrekend werk voor een veilige en betrouwbare digitale wereld
De coronapandemie heeft aangetoond wat de voordelen van digitalisering zijn in ons dagelijks leven, en waarom de digitale transitie van Europa waarin de mens centraal staat, de juiste weg voorwaarts is. Deze transitie is de fundering waarop de vier pijlers van het Europees digitaal decennium staan:
- burgers mondiger maken met digitale vaardigheden
- digitalisering van bedrijven
- digitalisering van openbare diensten
- versterking van de digitale infrastructuur
De vrijheid om contact te houden met vrienden en familie over de grenzen heen is tenslotte een recht en geen voorrecht. Daarom heeft de Commissie In januari 2022 een ontwerpverklaring over Europese digitale rechten en beginselen voorgesteld. Dit voorstel volgt op een aantal belangrijke Europese wetteksten over een veiligere en vrijere digitale ruimte in Europa en daarbuiten die onze grondrechten en data beschermen.

De Commissie heeft in april 2021 haar langverwachte ontwerpwet over artificiële intelligentie (AI) gepubliceerd. Dat is de meest toekomstgerichte poging ter wereld om AI-technologie te reguleren, met risicogebaseerde, sectoroverschrijdende regelgeving voor het gebruik van AI-systemen in de EU en op haar interne markt.
Het is de bedoeling dat deze wet in de hele EU voor consistente AI-regels zorgt om rechtszekerheid te bieden, investeringen en innovatie in AI aan te moedigen en het publiek ervan te overtuigen dat AI-systemen worden gebruikt volgens de Europese waarden en grondrechten.

In het najaar van 2021 heeft de Commissie, samen met het Europees Parlement en de Raad, overeenstemming bereikt over een wet aangaande datagovernance, die het vertrouwen in het delen van data vergroot. De wet werd in februari 2022 aangevuld met een voorstel voor een besluit over data met nieuwe regels over wie in de EU in alle economische sectoren gegenereerde data mag gebruiken en raadplegen. De Commissie stelt op strategische gebieden gemeenschappelijke Europese dataruimten in, waar particuliere en publieke actoren bij worden betrokken.
In maart 2022 heeft de EU een mijlpaal bereikt over de wet digitale markten, die de activiteiten van grote digitale platforms of “poortwachters” reguleert om een open en eerlijke Europese digitale interne markt te garanderen.
Die poortwachters worden onderworpen aan een aantal duidelijk omschreven verplichtingen en verbodsbepalingen die grote digitale ondernemingen beletten misbruik te maken van hun marktmacht en nieuwe spelers in staat stellen om op de markt te komen. Met de wet digitale markten zal de Commissie de eerste handhavingsinstantie ter wereld zijn die talrijke praktijken en digitale diensten van grote technologiebedrijven reguleert.

In april 2022 is een nieuwe mijlpaal bereikt met de wet inzake digitale diensten, een wereldprimeur op het gebied van digitale regelgeving. Deze wet gaat uit van het principe dat wat offline illegaal is, ook online illegaal moet zijn: zeer grote onlineplatforms en zoekmachines moeten hun gebruikers beschermen tegen illegale content, goederen en diensten. Bovendien moeten onlineplatforms en zoekmachines nagaan of hun activiteiten en algoritmen de grondrechten, het welzijn van kinderen en de maatschappelijke dialoog kunnen schaden, en deze schade beperken.
De wet digitale markten en de wet digitale diensten zullen dit jaar in werking treden en in 2023 van toepassing worden.
Het voorstel voor een Europese chipverordening, waar de Commissie in februari 2022 mee is gekomen, is een vlaggenschipproject voor de digitale transformatie van de EU.
Er is geen digitale toekomst zonder chips. Ze zitten in onze telefoons, computers, auto’s, medische apparaten en alle geconnecteerde apparaten.
Door aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen als gevolg van de coronapandemie waren er meer investeringen nodig. Europa moet weer toonaangevend worden op het gebied van het ontwerpen en produceren van halfgeleiders.

In januari 2021 zijn de Commissie en de Europese Centrale Bank het eens geworden om samen te werken aan verschillende ontwerpopties en de daarmee samenhangende regelgevende implicaties van de digitale euro. Een digitale vorm van centralebankgeld zou consumenten en bedrijven meer keuze bieden in situaties waarin fysiek geld niet kan worden gebruikt. De digitale euro kan een aanvulling vormen op contant geld en inspelen op nieuwe betaalbehoeften wereldwijd.
De EU is ook de eerste regelgevende instantie ter wereld die haar burgers beschermt tegen een aantal risico’s die verbonden zijn aan beleggingen met cryptoactiva, om de financiële stabiliteit te behouden en tegelijkertijd innovatie in de sector mogelijk te maken. In juni 2022 hebben de medewetgevers van de EU een lakkoord bereikt over de door de Commissie voorgestelde wet inzake cryptoactiva.

Het ruimtevaartprogramma van de EU biedt al nuttige data en diensten voor een breed scala aan dagelijkse toepassingen, van de ondersteuning van commercieel transport en persoonlijke navigatie tot precisielandbouw en acties tegen klimaatverandering. In februari 2022 heeft de Europese Commissie twee nieuwe vlaggenschipinitiatieven voorgesteld om beveiligde satellietconnectiviteit en ruimteverkeersbeheer te stimuleren.
De in juni 2021 opgerichte Handels- en Technologieraad EU-VS is een doeltreffend platform om de aanpak van de EU en de VS op elkaar af te stemmen en meer samen te werken op het gebied van belangrijke digitale, technologische, economische en handelskwesties.
Er komen nieuwe initiatieven op het gebied van toeleveringsketens, voedselzekerheid, opkomende technologie, digitale infrastructuur en handel. Deze initiatieven:
- versterken onze gedeelde democratische waarden
- versterken het trans-Atlantische mondiale concurrentievermogen
- komen ten goede aan werknemers en gezinnen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan
- geven vorm aan de mondiale digitale en technologische transitie

De Europese Unie werkt ook samen met andere gelijkgestemde partners over de hele wereld om mondiale digitale regels vast te stellen. We verbeteren onze digitale relaties met belangrijke partners om regels voor de digitale handel vast te stellen, en gebruiken deze regels om onze interne hervormingen. te plannen De EU heeft een digitaal partnerschap met Japan gesloten op een top tussen de EU en Japan in mei 2022, en onderhandelt over soortgelijke partnerschappen met Singapore en Zuid-Korea.
Horizon Europa is het grootste transnationale onderzoeks- en innovatieprogramma ter wereld, met 95,5 miljard euro aan financiering voor de periode tot 2027.
In het kader van dit vlaggenschipprogramma heeft de Commissie de Europese Innovatieraad opgericht voor baanbrekende innovaties tijdens de hele levenscyclus.
De nieuwe Europese innovatieagenda werd in juli 2022 aangenomen. Deze omvat vijf belangrijke vlaggenschipprogramma’s waarmee de EU toonaangevend op het gebied van deeptech-innovatie moet worden.

Het programma kan ongeveer 45 miljard euro van particuliere institutionele beleggers mobiliseren om scale-ups te ondersteunen. Ook wordt een programma opgezet om 1 miljoen mensen deeptech-vaardigheden bij te brengen.
De Commissie schroeft ook haar inspanningen op voor baanbrekende groene technologieprojecten. Zo is EU-Catalyst opgestart: een partnerschip voor het bevorderen en opschalen van investeringen in EU-projecten met een grote impact op cruciale klimaattechnologieën (groene waterstof, duurzame luchtvaartbrandstoffen, rechtstreekse luchtafvang en langdurige energieopslag). Het partnerschap is op de COP26 van start gegaan en kan tegen 2026 tot 840 miljoen euro mobiliseren.