Preskoči na glavno vsebino
yellow circles on a green background
Napredek pri uresničevanju evropskega digitalnega desetletja

Evropska unija: pionirska vloga na poti k varnemu in zaupanja vrednemu digitalnemu svetu

Pionirski globalni pristop EU

250 milijard evrov
iz instrumenta NextGenerationEU za spodbujanje digitalizacije
127 milijard evrov
iz mehanizma za okrevanje in odpornost za digitalno področje
vsaj 80 %
prebivalstva EU naj bi do leta 2030 imelo osnovne digitalne spretnosti in znanja

Reguliranje umetne inteligence in varstvo podatkov

S predlogom Komisije za akt o upravljanju podatkov, o katerem sta se Evropski parlament in Svet dogovorila jeseni 2021, se povečuje zaupanje v souporabo podatkov. Februarja 2022 je bil ta akt dopolnjen s predlogom akta o podatkih, ki določa nova pravila o tem, kdo lahko podatke, ki se v EU ustvarijo v vseh gospodarskih sektorjih, uporablja in do njih dostopa. Komisija vzpostavlja tudi skupne evropske podatkovne prostore na strateških področjih, ki vključujejo zasebne in javne akterje. 

  • 1 milijarda evrov letno

    načrtovanih naložb Evropske komisije v umetno inteligenco

Oblikovanje močnejšega digitalnega trga

Aprila 2022 je bil dosežen še en prelomni dogovor o aktu o digitalnih storitvah, ki je na področju digitalne regulacije prvi tak akt na svetu. Ta akt sledi načelu, da bi moralo biti vse, kar je nezakonito zunaj spleta, nezakonito tudi na spletu: zelo velike spletne platforme in iskalniki bodo morali zaščititi svoje uporabnike pred nezakonitimi vsebinami, blagom in storitvami. Poleg tega bodo morali spletne platforme in iskalniki oceniti in ublažiti širšo škodo, ki jo njihove dejavnosti in algoritmi lahko pomenijo za temeljne pravice, dobrobit otrok in državljansko razpravo.

Akt o digitalnih trgih in akt o digitalnih storitvah bosta začela veljati letos in se začela uporabljati leta 2023.

Vodilna vloga na trgu čipov

Naložbe
v oblikovanje evropskega ekosistema čipov
43 milijard evrov
javnih naložb
EU in držav članic za napredek razvoja in proizvodnje čipov
19 milijard evrov
že vloženih v EU
s strani največjega ameriškega proizvajalca čipov

Dve novi področji digitalnega prehoda: finance in vesolje

Vesoljski program EU že zagotavlja dragocene podatke in storitve za najrazličnejše vsakodnevne uporabe, na primer za podporo pri navigaciji v komercialnem prevozu in za osebne potrebe, preciznem kmetovanju in rešitvah za podnebne spremembe. Evropska komisija je februarja 2022 predlagala tudi dve novi vodilni pobudi za spodbujanje satelitske varne povezljivosti in upravljanja vesoljskega prometa.

Sodelovanje s tretjimi državami na področju digitalne tehnologije

Evropska unija sodeluje tudi s podobno mislečimi partnerji po vsem svetu, da bi oblikovali globalna pravila na digitalnem področju. V okviru načrtovanja naših notranjih reform nadgrajujemo digitalne odnose s ključnimi partnerji, da bi določili pravila za digitalno trgovino. Na vrhu EU-Japonska maja 2022 je bilo sklenjeno digitalno partnerstvo z Japonsko, podobna pogajanja potekajo tudi s Singapurjem in Južno Korejo.

Vodilna vloga pri raziskavah in inovacijah

Od zasebnih institucionalnih vlagateljev bi lahko mobiliziral približno 45 milijard evrov za podporo podjetjem v razširitveni fazi. Poleg tega bo v njegovem okviru vzpostavljen program za usposabljanje milijona posameznic in posameznikov na področju inovacijsko intenzivnih znanj in spretnosti.

Komisija krepi tudi prizadevanja za pionirske projekte zelene tehnologije z vzpostavitvijo novega partnerstva med EU in programom Catalyst, namenjenega spodbujanju in povečanju naložb v evropske projekte z velikim učinkom na področju kritičnih podnebnih tehnologij (zeleni vodik, trajnostna letalska goriva, neposredno zajemanje ogljika iz zraka in dolgoročno shranjevanje energije). Partnerstvo je bilo sklenjeno na konferenci COP26 in bi lahko do leta 2026 mobiliziralo do 840 milijonov evrov sredstev.

  • icon with a robot and an arrow

    164 inovativnih zagonskih podjetij ter malih in srednjih podjetij

    je Evropski svet za inovacije izbral in bodo prejela 990 milijonov evrov sredstev za prodorne inovacije

Izjava o omejitvi odgovornosti: podatki na tej strani so bili nazadnje posodobljeni 31. avgusta 2022

Napredek na drugih področjih

State of the Union banner
Dosežki

Komisije Ursule von der Leyen