Glavni sadržaj
Illustrative image
Stvaranje unije ravnopravnosti

Prema pravednijem društvu

Ostvarenje našeg punog potencijala

S obzirom na demografske izazove s kojima se danas suočavamo, moramo osnažiti i iskoristiti potencijal svih članova raznolikih društava. Svi koji dijele iste težnje moraju imati jednake mogućnosti – to je jedan od glavnih prioriteta Komisije Ursule von der Leyen. Izgradnja rodno ravnopravnog svijeta također je jedan od ključnih ciljeva integriranih u vanjsko djelovanje EU-a.

Ravnopravnost
je temeljna vrijednost svake demokracije
14 %
Razlika u plaćama na temelju spola
30 %
Razlika u mirovinama na temelju spola

Ususret rodnoj ravnopravnosti

Postizanje uključivog društva

Europska komisija predana je postizanju pluralističkog, rodno ravnopravnog i uključivog društva, u kojem se prema LGBTIQ+ osobama, manjinama i osobama s invaliditetom postupa jednako. Posebna radna skupina za ravnopravnost radi na uključivanju aspekata ravnopravnosti u sva područja politike. Komisija surađuje s državama članicama na izradi, donošenju i provedbi nacionalnih akcijskih planova za LGBTIQ+ osobe i za borbu protiv rasizma. Kao čuvarica Ugovorâ, Komisija spremno pokreće postupke zbog povrede kad je riječ o kršenju temeljnih prava, kao što je bio slučaj, na primjer, u vezi s kršenjima prava LGBTIQ+ zajednice u Mađarskoj i Poljskoj.

 1. Listopad 2021.
  Borba protiv antisemitizma

  Strategijom EU-a za borbu protiv antisemitizma i njegovanje židovske kulture utvrđuje se niz mjera za jačanje borbe protiv svih oblika antisemitizma, ali i, po prvi put, za promicanje židovske baštine i kulture te borbu protiv antisemitizma izvan EU-a. Države članice trenutačno izrađuju nacionalne akcijske planove, koji će biti spremni do kraja 2022.

 2. Prosinac 2021.
  Kriminalizacija govora mržnje i zločina iz mržnje

  Komisija je poduzela prve korake prema proširenju popisa kaznenih djela u EU-u na govor mržnje i zločin iz mržnje.

 3. Ožujak i travanj 2022.
  Provedba akcijskih planova za LGBTIQ+ osobe i za borbu protiv rasizma

  Komisija je izdala smjernice za izradu, donošenje i provedbu nacionalnih planova za borbu protiv rasizma i za LGBTIQ+ osobe.

Nema mjesta
diskriminaciji u EU-u
43 %
LGBTIQ+ osoba izjavilo je da je 2019. bilo izloženo diskriminaciji
Više od polovine
osoba s invaliditetom izjavilo je da je 2019. bilo izloženo diskriminaciji

Nitko ne smije biti zapostavljen

capitals of diversity

Nagrada za europske prijestolnice uključenosti i raznolikosti prvi je put dodijeljena u travnju 2022. kako bi se odalo priznanje radu gradova i regija u Europi na promicanju uključenosti i stvaranju društava bez diskriminacije i mržnje.

Blind woman crossing the street

Platforma za osobe s invaliditetom pruža još jedno okruženje koje relevantnim dionicima omogućuje da razmjenjuju iskustva i primjere dobre prakse, uče jedni od drugih i surađuju.

Potpora djeci u cijelom EU-u

Suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece

 • Komisija je u svibnju 2022. predložila novo zakonodavstvo EU-a za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu. Predloženim pravilima EU-a pružatelji usluga obvezat će se na otkrivanje, prijavljivanje i uklanjanje materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.
 • Novi EU-ov neovisni centar za suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece blisko će surađivati s nacionalnim tijelima kaznenog progona, Agencijom Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva te skupinama za potporu spašavanju i zaštiti preživjelih te privođenju počinitelja pravdi.

Bolji internet za djecu

 • Komisija je 2022. donijela i novu europsku strategiju za bolji internet za djecu.
 • Na snagu su stupila i pravila o uklanjanju terorističkih sadržaja s interneta.

Rješavanje problema nepovoljnog položaja i isključenosti

Izjava o ograničenju odgovornosti: podaci na ovoj stranici zadnji su put ažurirani 31. kolovoza 2022.

Napredak u drugim područjima

Footer banner SOTEU 2022
Postignuća

Komisije Ursule von der Leyen