Kaikkien väestöryhmien koko potentiaali käyttöön
Edessä olevien väestöhaasteiden vuoksi on tärkeää voimaannuttaa EU:n erilaisten yhteiskuntien kaikkia jäseniä ja hyödyntää heidän potentiaaliaan. Kaikilla, joilla on samat tavoitteet, on oltava samat mahdollisuudet. Tämä on ollut yksi von der Leyenin komission tärkeimmistä painopisteistä. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on keskeinen tavoite, joka on sisällytetty EU:n ulkoisiin toimiin.
Naisten ja miesten välinen tasa-arvo on yksi EU:n perusarvoista. Kymmenen vuotta sen jälkeen, kun komissio ehdotti ensi kertaa direktiiviä sukupuolten tasapuolisen edustuksen parantamiseksi yhtiöiden hallintoelimissä, lainsäätäjät pääsivät siitä sopimukseen von der Leyenin komission uusien ponnistelujen ansiosta. Lisäksi Horisontti Eurooppa -puiteohjelmassa käynnistettiin Women TechEU -pilottihanke, jolla edistetään naisten menestymistä syväteknologian aloilla.
Sama palkka samasta työstä
Palkkasyrjintä on edelleen ongelma. Sen vuoksi komissio esitti maaliskuussa 2021 direktiiviehdotuksen, jolla edistetään ”sama palkka samasta työstä” -periaatteen toteutumista palkkauksen läpinäkyvyyden ja täytäntöönpanon valvontamekanismien avulla.

Liian monet naiset joutuvat EU:ssa edelleen kokemaan väkivaltaa pelkästään sukupuolensa perusteella. Komissio ehdotti maaliskuussa 2022 koko EU:n kattavia sääntöjä naisiin kohdistuvan sukupuolistuneen väkivallan ja perheväkivallan lopettamiseksi. Ehdotetussa direktiivissä määritellään raiskausrikos suostumuksen puutteen perusteella ja kriminalisoidaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen. Siinä kriminalisoidaan myös sukupuoleen perustuva verkkoväkivalta.

Kohti osallistavaa yhteiskuntaa
Euroopan komissio on sitoutunut moniarvoiseen, sukupuolten tasa-arvoon perustuvaan ja osallistavaan yhteiskuntaan, jossa hlbtiq+ -henkilöitä, vähemmistöjä ja vammaisia kohdellaan yhdenvertaisesti. Se on koonnut tasa-arvotyöryhmän, joka edistää tasa-arvon ottamista huomioon kaikilla politiikan aloilla. Komissio tekee yhteistyötä EU-maiden kanssa kansallisten rasisminvastaisten ja hlbtiq+ -toimintasuunnitelmien laadinnassa ja toteutuksessa. Koska komissio valvoo perussopimusten täytäntöönpanoa, se voi käynnistää EU-maita vastaan rikkomusmenettelyjä, jos ne loukkaavat perusoikeuksia. Näin on tehty esimerkiksi hlbtiq+ -yhteisön oikeuksien loukkauksista Unkarissa ja Puolassa.
- Lokakuu 2021Antisemitismin torjunta
Antisemitismin torjuntaa ja juutalaisen elämäntavan vaalimista edistävässä EU:n strategiassa esitetään toimenpiteitä, joilla tehostetaan kaikenlaisen antisemitismin torjuntaa. Lisäksi strategia sisältää ensi kertaa toimia, joilla edistetään juutalaista kulttuuria ja kulttuuriperintöä ja torjutaan antisemitismiä EU:n ulkopuolella. EU-maat laativat parhaillaan kansallisia toimintasuunnitelmia, jotka valmistuvat vuoden 2022 loppuun mennessä.
- Joulukuu 2021Vihapuheen ja viharikosten kriminalisointi
Komissio ryhtyi joulukuussa 2021 toimiin vihapuheen ja -rikosten lisäämiseksi ns. EU-rikosten luetteloon, johon kuuluvia vakavia rikoksia voidaan torjua yhteisin perustein.
- Maalis- ja huhtikuu 2022Rasisminvastaisten ja hlbtiq+ -toimintasuunnitelmien täytäntöönpano
Komissio antoi ohjeet kansallisten rasisminvastaisten ja hlbtiq+ -henkilöiden tasa-arvoa ajavien toimintasuunnitelmien laadintaa, hyväksymistä ja täytäntöönpanoa varten.
Euroopan osallisuuden ja monimuotoisuuden pääkaupunkien palkinnot jaettiin ensi kertaa huhtikuussa 2022. Palkinto on tunnustus kaupunkien ja alueiden työstä, joka edistää osallisuutta ja kitkee syrjintää ja vihaa yhteiskunnasta.
Komission aloitteesta perustettu vammaisfoorumi on elin, jossa alan sidosryhmät voivat jakaa kokemuksia ja hyviä käytäntöjä, oppia toisiltaan ja tehdä yhteistyötä.
Anna Ohnweiler on yksi antisemitismiä, rasismia ja naisvihaa torjuvan ”Omas gegen Rechts” -liikkeen (mummot äärioikeistoa vastaan) perustajista.

Tukea lapsille kaikkialla EU:ssa
Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunta
- Komissio ehdotti toukokuussa 2022 uutta EU-lainsäädäntöä, jolla torjutaan lapsiin verkossa kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Se velvoittaa palveluntarjoajat kartoittamaan, ilmiantamaan ja poistamaan tällaista seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin.
- Uusi riippumaton lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan EU-torjuntakeskus tekee tiivistä yhteistyötä kansallisten lainvalvontaviranomaisten, EU:n lainvalvontayhteistyöviraston ja tukiryhmien kanssa väkivallan uhrien auttamiseksi ja syyllisten saattamiseksi edesvastuuseen.
Parempi internet lapsille
- Vuonna 2022 komissio hyväksyi uuden Parempi internet lapsille -strategian.
- Terroristisen verkkosisällön poistamista koskevat säännöt tulivat voimaan.
- Eurooppalainen lapsitakuu tarjoaa EU-maille ohjeita ja keinoja huono-osaisten lasten tukemiseen. Se takaa heille pääsyn koulutukseen, harrastustoimintaan, terveellisen kouluruoan piiriin ja terveydenhuoltoon.
- Vuonna 2022 komissio auttoi kymmentä EU-maata parantamaan koulutusjärjestelmiensä inklusiivisuutta tukemalla vammaisten, maahanmuuttajataustaisten tai muutoin muita heikommassa asemassa olevien lasten koulunkäyntimahdollisuuksia.

- Ukrainan sodan alettua yli 2 miljoonaa ukrainalaislasta on hakenut turvaa EU:sta. Heillä on samat oikeudet ja suoja kuin lapsilla, jotka ovat EU:n kansalaisia. Heidät on toivotettu tervetulleiksi kouluihin kaikissa EU-maissa.
Kuuromykkä Kiril Slavov, Tukholmassa kasvanut bulgarialaisnuori, auttaa kuuromykkiä ukrainalaisia pakenemaan sotaa ja aloittamaan uuden elämän Sofiassa. Kiril tulkkaa kansainväliselle viittomakielelle ja auttaa ukrainalaisia työnhaussa.
