Udnyttelse af vores fulde potentiale
Med de demografiske udfordringer, vi står over for i dag, er vi nødt til at styrke og udnytte potentialet hos alle medlemmer af vores mangfoldige samfund. Der skal være de samme muligheder for alle, der deler de samme ambitioner, og dette har været en af von der Leyen-Kommissionens hovedprioriteter. At skabe en verden med ligestilling mellem kønnene er et centralt mål, der er integreret i EU's optræden udadtil.
Ligestilling mellem kvinder og mænd er en af EU's grundlæggende værdier. Ti år efter, at Kommissionen for første gang fremsatte et forslag til direktiv med henblik på at forbedre kønsbalancen i selskabsbestyrelser, er Europa-Parlamentet og Rådet nået frem til en aftale takket være von der Leyen-Kommissionens fornyede indsats. Derudover er der inden for rammerne af Horisont Europa-programmet blevet iværksat et pilotprojekt med titlen "Women TechEU" for at få kvinder frem i forreste linje inden for deep tech.
Lige løn for samme arbejde
Lønmæssig forskelsbehandling på arbejdspladsen. Kommissionen fremsatte derfor i marts 2021 et forslag til direktiv om styrkelse af anvendelsen af princippet om lige løn for samme arbejde ved hjælp af løngennemsigtighed og håndhævelsesmekanismer.
Kønsbestemt vold er fortsat en frygtelig realitet for alt for mange kvinder i EU. I marts 2022 fremsatte Kommissionen forslag til regler på EU-plan med henblik på at bringe kønsbestemt vold mod kvinder og vold i hjemmet til ophør. Med forslaget til direktiv vil både sex uden samtykke og kvindelig kønslemlæstelse blive kriminaliseret. Også cybervold på grund af køn vil blive gjort strafbart.
Skabelse af et inklusivt samfund
Europa-Kommissionen lægger stor vægt på at sikre et pluralistisk og inklusivt samfund med ligestilling mellem kønnene, hvor LGBTIQ+-personer, minoriteter og mennesker med handicap behandles lige. En særlig ligestillingstaskforce arbejder på at integrere ligestilling på alle politikområder. Kommissionen arbejder sammen med medlemsstaterne om at udarbejde, vedtage og gennemføre nationale LGBTIQ+- og antiracismehandlingsplaner. Som traktaternes vogter tøver Kommissionen ikke med at indlede traktatbrudsprocedurer i tilfælde af overtrædelser af de grundlæggende rettigheder, således som det f.eks. er sket i forbindelse med krænkelser af LGBTIQ+-samfundet i Ungarn og Polen.
- Oktober 2021Bekæmpelse af antisemitisme
EU-strategien for bekæmpelse af antisemitisme og fremme af jødisk liv omfatter en række foranstaltninger for at optrappe indsatsen mod alle former for antisemitisme — men også for for første gang nogensinde at fremme jødisk kulturarv og bekæmpe antisemitisme uden for EU. Medlemsstaterne er nu ved at udarbejde nationale handlingsplaner, som vil være klar inden udgangen af 2022.
- December 2021Kriminalisering af hadefuld tale og hadforbrydelser
Kommissionen har taget de første skridt til at udvide listen over strafbare handlinger i EU, så den også omfatter hadefuld tale og hadforbrydelser.
- Marts og april 2022Gennemførelse af LGBTIQ+- og antiracismehandlingsplaner
Kommissionen har udstukket retningslinjer med henblik på udarbejdelse, vedtagelse og gennemførelse af nationale antiracisme- og LGBTIQ+-handlingsplaner.
Prisen som europæisk hovedstad for inklusion og mangfoldighed blev for første gang uddelt i april 2022 for at anerkende det arbejde, som byer og regioner i Europa har gjort for at fremme og skabe samfund uden forskelsbehandling og had.
Handicapplatformen udgør en anden ramme, som gør det muligt for relevante interessenter at udveksle erfaringer og god praksis, lære af hinanden og samarbejde.
Anna Ohnweiler er en af grundlæggerne af "Omas gegen Rechts" (bedstemødre mod ekstremisme), som bekæmper antisemitisme, racisme og misogyni.
Støtte til børn i hele EU
Bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn
- I maj 2022 fremsatte Kommissionen forslag til ny EU-lovgivning for at forebygge og bekæmpe seksuelt misbrug af børn online. De foreslåede EU-regler vil forpligte tjenesteudbydere til at afsløre, indberette og fjerne materiale vedrørende seksuelt misbrug af børn.
- Et nyt uafhængigt EU-center for forebyggelse og bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn vil arbejde tæt sammen med de nationale retshåndhævende myndigheder, Den Europæiske Unions Agentur for Retshåndhævelsessamarbejde og støttegrupper med henblik på at redde ofre og styrke deres stilling samt retsforfølge gerningsmændene.
Bedre internet for børn
- I 2022 vedtog Kommissionen også en ny europæisk strategi for et bedre internet for børn.
- Der er også trådt regler om fjernelse af terrorrelateret onlineindhold i kraft.
- Den europæiske børnegaranti sikrer medlemsstaterne vejledning og midler til at støtte børn, der har behov for det, ved at sikre dem adgang til uddannelse, eksterne skoleaktiviteter, sunde skolemåltider og sundhedspleje.
- I 2022 bistod Kommissionen 10 medlemsstater med at gøre deres uddannelsessystemer mere inklusive ved at støtte inklusionen af børn med handicap, med indvandrerbaggrund eller fra sårbare miljøer.
- Siden krigen i Ukraine begyndte, har mere end 2 millioner ukrainske børn søgt beskyttelse i Den Europæiske Union. Disse børn har de samme rettigheder og ret til beskyttelse som børn, der er EU-borgere. Det har været opmuntrende at se dem blive taget vel imod i skoler i medlemsstaterne.
Kiril Slavov, en ung, døvstum bulgarer, som er vokset op i Stockholm, hjælper døvstumme ukrainere med at flygte fra krigen og starte et nyt liv i Sofia. Han bistår ved at tolke til internationalt tegnsprog og hjælper dem med at finde arbejde.