Ons volledige potentieel benutten
We hebben te maken met demografische uitdagingen en moeten iedereen in de verschillende gemeenschappen mondiger maken en hun potentieel gebruiken. Mensen die dezelfde ambities hebben, moeten dezelfde kansen krijgen. Dit is een van de belangrijkste prioriteiten van de Commissie-Von der Leyen. Het bouwen aan een gendergelijke wereld staat ook centraal in het externe optreden van de EU.
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een fundamentele waarde van de EU. Tien jaar nadat de Commissie voor het eerst voorstelde om het genderevenwicht in raden van bestuur te verbeteren, hebben de medewetgevers dankzij nieuwe inspanningen van de Commissie-Von der Leyen hierover overeenstemming bereikt. Daarnaast is met “Horizon Europa” het proefproject “Women TechEU” gelanceerd om vrouwen een voortrekkersrol te laten spelen op het gebied van “deep tech”.
Gelijk loon voor gelijk werk
Loondiscriminatie blijft een probleem. Daarom heeft de Commissie in maart 2021 een voorstel voor een richtlijn ingediend die de toepassing van het beginsel van gelijk loon voor gelijk werk moet verbeteren door salaristransparantie en handhavingsmechanismen.
Gendergerelateerd geweld is voor te veel vrouwen in de EU een verschrikkelijke realiteit. In maart 2022 heeft de Commissie EU-brede regels voorgesteld om een eind te maken aan gendergerelateerd geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Dit voorstel zal zowel verkrachting op grond van gebrek aan instemming als vrouwelijke genitale verminking strafbaar stellen. Ook cybergeweld op grond van geslacht en gender wordt strafbaar.
Een inclusieve samenleving
De Europese Commissie zet zich in voor een pluralistische, gendergelijke en inclusieve samenleving, waarin lhbtiq+’ers, minderheden en mensen met een handicap gelijk worden behandeld. Een speciale taskforce voor gelijkheid werkt aan de integratie van gelijkheid in alle beleidsterreinen. De Commissie werkt samen met de lidstaten aan nationale actieplannen voor de LGBTIQ+-gemeenschap en racismebestrijding. Als beschermer van de verdragen aarzelt de Commissie niet om een procedure te beginnen tegen schendingen van de grondrechten, bijvoorbeeld toen Hongarije en Polen de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap schonden.
- Oktober 2021Bestrijding van antisemitisme
De EU-strategie om antisemitisme te bestrijden en het Joodse leven te bevorderen bevat maatregelen om antisemitisme in al zijn vormen tegen te gaan. Ook worden voor het eerst het Joodse erfgoed en de Joodse cultuur bevorderd en wordt antisemitisme buiten de EU bestreden. De lidstaten werken nu aan nationale plannen, die eind 2022 klaar zullen zijn.
- December 2021Strafbaar stellen van haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven
De Commissie heeft de eerste stappen gezet om de lijst van EU-misdrijven uit te breiden tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven.
- Maart en april 2022Uitvoering van plannen tegen racisme en lhbtiq+-plannen
De Commissie heeft regels opgesteld om nationale plannen tegen racisme en lhbtiq+-plannen te ontwikkelen, aan te nemen en uit te voeren.
De prijs voor de Europese hoofdsteden voor inclusie en diversiteit werd in april 2022 voor het eerst uitgereikt als erkenning voor het werk van steden en regio’s in Europa om inclusie te bevorderen en samenlevingen te creëren die vrij zijn van discriminatie en haat.
Op het gehandicaptenplatform kunnen stakeholders ervaringen uitwisselen, van elkaar leren en samenwerken.
Anna Ohnweiler is een van de oprichters van “Omas gegen rechts” (oma’s tegen rechtsextremisme) die antisemitisme, racisme en vrouwenhaat bestrijden.
Ondersteuning van kinderen in de EU
Strijd tegen seksueel misbruik van kinderen
- In mei 2022 heeft de Commissie nieuwe EU-wetgeving voorgesteld om seksuele uitbuiting van kinderen via het internet te voorkomen en te bestrijden. De voorgestelde EU-regels verplichten serviceproviders om materiaal over seksueel misbruik van kinderen op te sporen, te melden en te verwijderen.
- Een nieuw onafhankelijk EU-centrum tegen seksueel misbruik van kinderen zal nauw samenwerken met nationale rechtshandhavers en het Agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving. Het centrum zal ook groepen ondersteunen om overlevenden te redden en mondiger te maken en om de daders voor de rechter te brengen.
Beter internet voor kinderen
- In 2022 kwam de Commissie ook met een nieuwe Europese strategie voor beter internet voor kinderen.
- Ook zijn er regels voor het verwijderen van terroristische online-inhoud gaan gelden.
- Een Europese kindergarantie voor kwetsbare kinderen biedt lidstaten begeleiding en de middelen om kinderen in nood te ondersteunen door hun toegang tot onderwijs, buitenschoolse activiteiten, gezonde schoolmaaltijden en gezondheidszorg te garanderen.
- In 2022 heeft de Commissie tien lidstaten geholpen om hun onderwijs inclusiever te maken door kinderen met een handicap of met een migratie- of kwetsbare achtergrond beter te integreren.
- Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben meer dan 2 miljoen Oekraïense kinderen onderdak gezocht in de Europese Unie. Deze kinderen hebben dezelfde rechten en bescherming als EU-kinderen. Het is hartverwarmend om te zien hoe ze op scholen in de hele EU worden verwelkomd.
Kiril Slavov, een jonge doofstomme Bulgaar die opgroeide in Stockholm, helpt doofstomme Oekraïners de oorlog te ontvluchten en in Sofia een nieuw leven te beginnen. Hij vertaalt voor hen in internationale gebarentaal en helpt hen om werk te vinden.