Siirry pääsisältöön
Banner leading just transition
Oikeudenmukainen siirtymä

Pidetään kaikki eurooppalaiset mukana

Ihmisten saaminen
takaisin töihin
6 miljoonaa
työpaikkaa luotu EU:ssa vuonna 2021
Ennätyksellisen alhainen työttömyys
6 % kesäkuussa 2022

Pandemian jälkeinen elpyminen

92 mrd. €
rahoitustukea
19 jäsenvaltiolle suoraan tuensaajien hyväksi
Noin 31 milj. ihmistä
ja 2,5 miljoonaa yritystä
saivat EU:ssa tukea SURE-välineestä vuonna 2020
Lähes 30 %:tä
kokonaistyöllisyydestä ja neljäsosaa kaikista yrityksistä
tuettiin SURE-välineen avulla 19 edunsaajamaassa

Lisävälineet talouden osallistavaan elpymiseen

NextGenerationEU on 800 miljardin euron elpymisväline, jolla autetaan korjaamaan koronaviruspandemian aiheuttamia välittömiä taloudellisia ja sosiaalisia vahinkoja. Siitä tuetaan yrityksiä ja liiketoiminnan kehittämistä, vahvistetaan terveydenhuoltojärjestelmiä, rahoitetaan koulutusohjelmia ja työllisyysjärjestelyjä sekä tarjotaan koulutarvikkeita ja aineellista apua sitä eniten tarvitseville. Yksi uuden NextGenerationEU-välineen suurimmista ohjelmista on REACT-EU-väline, joka edistää elpymistä kaikkialla EU:ssa edistämällä kasvua vähemmän kehittyneillä alueilla.

Vahva sosiaalinen markkinatalous, jossa on etusijalla ihmisten hyvinvointi, on palautumiskykyisin malli pandemian jälkeisessä teknologiavetoisessa maailmassa. Tästä syystä maaliskuussa 2021 hyväksyttiin Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskeva toimintasuunnitelma. Siinä esitetään seuraavat kolme kunnianhimoista yleistavoitetta, jotka EU:n on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Vähintään 78 %
kaikista 20–64-vuotiaista
on työllisiä vuoteen 2030 mennessä
60 %
aikuisista
osallistuu vuosittain koulutukseen vuoteen 2030 mennessä
15 miljoonaa
ihmistä vähemmän
köyhyys- tai syrjäytymisriskissä

Edellytysten luominen lahjakkuuksien menestymiselle

Neuvosto hyväksyi kesäkuussa 2022 yksilöllisiä oppimistilejä ja pieniä osaamiskokonaisuuksia (microcredentials) koskevat suositukset. Taatakseen, että Eurooppa pysyy koulutuksessa maailman parhaimmiston joukossa, komissio on esittänyt eurooppalaisen yliopistostrategian. Sillä parannetaan merkittävästi EU:n korkea-asteen koulutusjärjestelmien kilpailukykyä laajentamalla ja syventämällä kansainvälistä yhteistyötä.

Työolojen parantaminen

Ehdotuksella pyritään varmistamaan, että digitaalisten alustojen välityksellä työskenteleville henkilöille myönnetään heidän todellisia työjärjestelyjään vastaava oikeudellinen asema ja että he voivat nauttia niistä työntekijöiden oikeuksista ja sosiaalietuuksista, joihin heillä on oikeus.

Vastuuvapauslauseke: Tämän sivun tiedot on päivitetty viimeksi 31.8.2022.

Edistysaskeleet muilla aloilla

Footer banner SOTEU 2022
Saavutukset

Von der Leyenin komissio