Covid-19-pandemien har vendt op og ned på millioner af menneskers liv verden over. Krisens omfang var af en sådan størrelse, at vi kun som Union kunne reagere passende for vores borgere og lede den internationale solidaritet for at bringe sikre vacciner ud til alle dele af verden.
Europa-Kommissionen har bekæmpet pandemien på tre fronter:
- Vi fokuserede på at begrænse smittespredningen og beskytte så mange mennesker som muligt med vacciner.
- Vi reagerede på det økonomiske chok med en genopretningsplan i hidtil uset skala.
- Vi fastholdt kursen med vores grønne og digitale omstilling.
Tidslinje: Godkendelse af sikre og effektive vacciner mod covid-19
- 21. december 2020BioNTech-Pfizer
- 6. januar 2021Moderna
- 29. januar 2021AstraZeneca
- 11. marts 2021Johnson & Johnson
- 20. december 2021Novavax
- 24. juni 2022Valneva
En hurtig reaktion på virusset
Tidligt under pandemien indgik Kommissionen forhåndsaftaler om indkøb med de enkelte vaccineproducenter på vegne af medlemslandene. Takket være denne fremsynethed og sikringen af vacciner har Europa nu tæmmet den værste pandemi i hundrede år.
Hvordan blev det gjort?
Kommissionen finansierede nogle af de omkostninger, som vaccineproducenterne stod over for, ved hjælp af nødhjælpsinstrumentets tildeling på 2,7 mia. EUR. Til gengæld aftog Kommissionen et aftalt antal vacciner til et bestemt tidspunkt og til en bestemt pris. Dermed bidrog Kommissionen til udviklingen af sikre og effektive vacciner på rekordtid.
I tilfælde af nye varianter vil EU, hvis en tilpasset vaccine bliver godkendt senest i efteråret 2022, have adgang til tilpassede vacciner fra BioNTech-Pfizer og Moderna.
Beskyttelse af borgernes sundhed kræver også adgang til behandling. Covid-19-patienter har brug for behandlinger for at bekæmpe sygdommen, mindske antallet af hospitalsindlæggelser og forebygge tab af menneskeliv. EU's strategi for covid-19-behandling støtter udviklingen og tilgængeligheden af lægemidler, herunder til patienter, der er ved at komme sig efter covid-19.
Kommissionen oprettede i oktober 2021 en portefølje af 10 potentielle covid-19-behandlinger. I maj 2022 var otte covid-19-behandlinger blevet godkendt. Der er også indgået flere fælles offentlige indkøbskontrakter med producenter af covid-19-lægemidler for at lette EU-landenes adgang til covid-19-behandlinger.
Globalt samarbejde og global solidaritet
Fra pandemiens start har EU været engageret i det internationale samarbejde om bekæmpelse af pandemien. Vi er verdens største leverandør af vacciner mod covid-19 og en af de førende donorer til COVAX-faciliteten for global adgang til en vaccine mod covid-19.
- På topmødet mellem EU og Den Afrikanske Union i februar 2022 gav EU tilsagn om 425 mio. EUR, der skal bruges til at øge vaccinationstempoet i Afrika.
- På det andet globale covid-19-topmøde i maj 2022 gav Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tilsagn om 450 mio. EUR til den globale fond for pandemiberedskab.
- På regionalt plan bidrager EU til etableringen af Det Afrikanske Lægemiddelagentur. På nationalt plan fokuseres der på at øge produktionskapaciteten og skabe det rette økosystem for investeringer.
EU har også stået i spidsen for den globale handelsreaktion på pandemien. På Verdenshandelsorganisationens 12. ministerkonference i juni 2022 blev medlemmerne enige om at fravige visse forpligtelser vedrørende intellektuel ejendomsret i forbindelse med vacciner mod covid-19.
Dette er den digitale tidsalders første pandemi. EU's digitale covidcertifikat er hurtigt blevet en global standard. Med det formål at lette den frie bevægelighed definerer systemet, der blev vedtaget i juni 2021, en fælles ramme for udstedelse, kontrol og accept af covid-19-vaccinations-, test- og restitutionscertifikater. Siden det trådte i kraft, er der udstedt over 2 mia. certifikater i hele EU.
EU's digitale covidcertifikat har været en central og innovativ del af Europas respons og er hurtigt blevet en global standard, der har bidraget til den sikre genoptagelse af internationale rejser. Per august 2022 kan mere end 1,6 mia. mennesker på verdensplan bruge EU's digitale covidcertifikat til deres internationale rejser.
EU har udviklet en global standard: Ud over de 27 EU-medlemslande har 48 lande og territorier på fem kontinenter tilsluttet sig systemet.
I 2020 besluttede den 6-årige Adam King fra Irland, som lider af arvelig knogleskørhed, at sende et virtuelt knus rundt i verden som et symbol på håb under covid-19-pandemien. Hans idé spredte sig og har hjulpet os med at hele i fællesskab efter pandemien.
Ved siden af EU's digitale covidcertifikat har Kommissionen lanceret Re-open EU — en web- og mobilapplikation, der på 24 sprog hjælper europæerne med at finde aktuelle oplysninger om de europæiske landes rejse- og sundhedsforanstaltninger.
For at sikre, at nationale kontaktsporingsapps kan udveksle oplysninger på tværs af grænserne, har Kommissionen oprettet en europæisk portaltjeneste for interoperabilitet. Fra efteråret 2021 kunne 19 tilsluttede EU-lande udveksle risikokontaktoplysninger via denne europæiske portal. Disse medlemslandes nationale apps er blevet downloadet mere end 70 millioner gange,
Biodiversitetstab og klimaændringer har gjort det lettere for virus at sprede sig fra dyr til mennesker. Alle EU-lande er nødt til at være lige godt forberedte og klar til at reagere på den næste pandemi. Det er grunden til, at Kommissionen har lagt fundamentet for en europæisk sundhedsunion.
Opbygning af en stærk europæisk sundhedsunion vil:
- værne om EU-borgernes sundhed
- sætte EU og medlemslandene i stand til at forebygge og håndtere fremtidige pandemier
- styrke modstandsdygtigheden i Europas sundhedssystemer.
Den nye Myndighed for Kriseberedskab og -indsats på Sundhedsområdet (HERA) bidrager til udvikling, produktion og lageropbygning af lægemidler, vacciner og andre medicinske modforanstaltninger såsom personlige værnemidler.
Siden dens start har HERA:
- Nedsat en ekspertgruppe om covid-19-varianter til at overvåge mutationer
- Indkøbt vacciner mod abekopper
- Oprettet EU FAB — et netværk af indsatsklar produktionskapacitet til fremstilling af vacciner og lægemidler
- Påbegyndt oplagring af udstyr og lægemidler mod kemiske og nukleare trusler
I Estland grundlagde Johanna-Maria Lehtme "Slava Ukraini", som har sendt mere end 60 ambulancer til Ukraine fyldt med medicinsk udstyr og anden form for hjælp til at redde liv.
Pandemien har fortsat stor indvirkning på patienter, sundhedspersonale og sundhedssystemer i EU. Derfor er EU4Health-programmet designet til at tage skridtet videre fra kriseberedskab og arbejde på sundhedssystemernes modstandsdygtighed. På grundlag af erfaringerne fra pandemien investerer EU4Health 5,3 mia. EUR i at styrke medlemslandenes sundhedssystemer.
Lægemiddelstrategien for Europa, der blev vedtaget i november 2020, omfatter konkrete initiativer, der skal garantere patienterne adgang til sikre, økonomisk overkommelige lægemidler af høj kvalitet og dække uopfyldte behandlingsbehov. Den har desuden til formål at øge forsyningssikkerheden, afhjælpe mangler og fremme EU's strategiske autonomi. I marts 2022 blev Det Europæiske Lægemiddelagenturs mandat styrket, så det bedre kan overvåge og afhjælpe mangler på kritiske lægemidler.
Med det nye fælles europæiske sundhedsdataområde tager Kommissionen et historisk skridt hen imod digital sundhedspleje i EU. Kommissionen giver dermed borgerne fuld adgang til deres sundhedsdata, som muliggør endnu bedre sundhedspleje. Dataområdet vil også være starten på et ægte europæisk indre marked for digitale sundhedstjenester og -produkter på grund af den pålidelige, sikre og effektive ramme for anvendelsen af sundhedsdata til forskning, innovation, politikudformning og regulering. Dette vil være uvurderligt for videnskabsfolk, forskere, innovatorer og politiske beslutningstagere, der arbejder på innovative livreddende behandlinger.
Takket være erfaringerne fra pandemien og de foranstaltninger, der er truffet siden da, er EU nu stærkere end nogensinde før med hensyn til at bekæmpe fremtidige sundhedskriser.