Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Illustrative image
Ηγετικός ρόλος στην πράσινη μετάβαση

Ο χάρτης πορείας βάσει του οποίου η Ευρώπη θα καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο
έως το 2050
Τουλάχιστον 55 % λιγότερες
εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990
Μηδενικές καθαρές
εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου —ή κλιματικά ουδέτερες― έως το 2050

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού στον κόσμο και, χάρη στο νομοθέτημα για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπει τη φιλοδοξία της για το 2050 σε δεσμευτική ενωσιακή νομοθεσία. Με τη δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % («Fit for 55»), που παρουσίασε η Επιτροπή το καλοκαίρι του 2021, περιγράψαμε τα συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας, και με το NextGenerationEU διαθέτουμε τις επενδύσεις. Είναι πλέον καιρός να επιταχυνθεί η υλοποίηση με τα ακόλουθα μέσα:

Visual overview of green transition

Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 %, συμπεριλαμβανομένων της εμπορίας εκπομπών, των κανονισμών και των στόχων | Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα | Υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων και υποδομών στις μεταφορές | Ταξινομία της ΕΕ για τις βιώσιμες δραστηριότητες | Κύμα ανακαινίσεων | Δασική στρατηγική | Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» | Μηδενική ρύπανση | Στρατηγική για βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα | Δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία | Στρατηγική για τη βιοποικιλότητα

Βιώσιμα προϊόντα στην αγορά της ΕΕ

Το 2021
ήταν
10 % χαμηλότερη
η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για καταναλωτικά προϊόντα, όπως οικιακές συσκευές
εξοικονόμησαν 120 δισ. ευρώ
οι καταναλωτές της ΕΕ

Αποκατάσταση της φύσης

Τον Ιούνιο του 2022 η Επιτροπή παρουσίασε δύο νέες πράξεις για την επαναφορά της φύσης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η προτεινόμενη πράξη για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί βασικό βήμα για την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας, εστιάζοντας στην αποκατάσταση των υγροτόπων, των ποταμών, των δασών, των λειμώνων, των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και του αστικού περιβάλλοντος της ΕΕ, καθώς και των ειδών που φιλοξενούν.

Παράλληλα, οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες για τα χημικά φυτοφάρμακα θα μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, θα προστατεύσουν την υγεία και την ευεξία των πολιτών και των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα και θα συμβάλουν στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από την υποβάθμιση της υγείας του εδάφους και την απώλεια επικονιαστών λόγω φυτοφαρμάκων.

Έως το 2050
όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης πρέπει να έχουν στοχοθετηθεί
50 %
μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030
Τουλάχιστον 30 %
of land and sea areas respectively to be legally protected by 2030

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Η ανάγκη για συνδημιουργικές λύσεις από τη βάση προς την κορυφή για την κλιματική αλλαγή είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εγκαινίασε το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους το 2020. Πρόκειται ένα κίνημα που στόχο έχει να καταστεί η πράσινη μετάβαση μια βιώσιμη και συμπεριληπτική εμπειρία για τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία δεν περιορίζεται στην εξεύρεση εμπνευσμένων αποτελεσματικών λύσεων για την κλιματική αλλαγή· αφορά τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων ως προς τον τρόπο που σχεδιάζουμε και χτίζουμε τα σπίτια, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις μας.

Για να παράσχει δημόσιο χώρο στην αναπτυσσόμενη κοινότητα, η Επιτροπή εγκαινίασε το εργαστήριο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους την άνοιξη του 2022 και το φεστιβάλ του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους το καλοκαίρι. Το εργαστήριο στηρίζει την κοινότητα στη δοκιμή των εργαλείων, των λύσεων και των μέτρων πολιτικής που θα διευκολύνουν τον μετασχηματισμό στην πράξη.

Βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
το 2022
18
νικητές
4
διαφορετικές κατηγορίες*

*Επανασύνδεση με τη φύση | Ανάκτηση του αισθήματος του ανήκειν | Προτεραιότητα σε τόπους και ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη | Διαμόρφωση κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και ενίσχυση της συνεκτίμησης του κύκλου ζωής

Ηγετικός ρόλος στην παγκόσμια σκηνή

Κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP26) τον Νοέμβριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε πιέσεις για σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, διασφαλίζοντας ότι η παγκόσμια φιλοδοξία για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 °C παραμένει εφικτή. Ως μια ιδιαίτερα καινοτόμος και βιομηχανοποιημένη περιοχή, η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στα κλιματικά ζητήματα και εμπνέει και άλλους γύρω της να την ακολουθήσουν.

Ποσό 1 δισ. ευρώ υποσχέθηκε στην COP26

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των δασών του πλανήτη

Πάνω από 100 χώρες προσχώρησαν στην παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο

πρωτοβουλία που δρομολογήθηκε στην COP26 από την ΕΕ από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους

Επίσης, τον Ιούνιο, κατά τη 12η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ΕΕ συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας-ορόσημου για την αντιμετώπιση των επιζήμιων αλιευτικών επιδοτήσεων παγκοσμίως. Η συμφωνία θα απαγορεύσει τις επιδοτήσεις για την παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία και τα υπεραλιευόμενα αποθέματα. Για την επιβολή αυτού του στόχου, παρουσιάσαμε το νέο θεματολόγιο για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών.

Αποποίηση ευθύνης: Τα στοιχεία σ’ αυτή τη σελίδα επικαιροποιήθηκαν τελευταία στις 31 Αυγούστου 2022

Πρόοδος σε άλλους τομείς

SOTEU footer green
Επιτεύγματα

της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν