Skip to main content
Az Európai Bizottság logója
Az Unió helyzete
Európa digitális évtizedének megvalósítása

Az EU vezető szerepet tölt be a biztonságos és megbízható digitális világ kiépítése terén

Az EU úttörő globális megközelítése

250 milliárd euró
A Next Generation EU programból a digitalizáció fellendítésére fordítandó összeg
127 milliárd euró
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből a digitális szféra céljaira fordítandó összeg
Legalább 80%
Az alapvető digitális készségekkel rendelkezők aránya az EU-ban 2030-ra

A mesterséges intelligencia szabályozása és az adatok védelme

2021 őszén a Bizottság az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal együtt megállapodott az adatkormányzási rendeletről, amely növeli az adatmegosztásba vetett bizalmat. Ezt 2022 februárjában adatmegosztási rendeletre irányuló javaslat egészítette ki, amely új szabályokat határoz meg arra vonatkozóan, hogy EU-szerte, gazdasági ágazatokon átívelően ki férhet hozzá az EU-ban előállított adatokhoz, illetve ki használhatja fel azokat. A Bizottság emellett közös európai adattereket hoz létre stratégiai területeken, magán- és állami szereplők bevonásával. 

Egymilliárd euró évente

Az Európai Bizottság által a mesterséges intelligenciára fordítandó összeg

Erősebb digitális piac kiépítése

2022 áprilisában egy másik, mérföldkő fontosságú megállapodás is született, mégpedig a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról, amely világelső a digitális szabályozás területén. Ez a jogi aktus azt az elvet követi, hogy ami offline jogellenes, annak online is jogellenesnek kell lennie: a szabályok értelmében a nagyon nagy online platformoknak és keresőprogramoknak meg kell védeniük felhasználóikat a jogellenes tartalmaktól, áruktól és szolgáltatásoktól. Ezenkívül az online platformoknak és keresőprogramoknak fel kell mérniük és mérsékelniük kell azokat a károkat, amelyeket tevékenységeik és algoritmusaik okozhatnak az alapvető jogok érvényesülésében, a gyermekek jóllétében és a társadalmi közbeszédben.

Mind a digitális piacokról, mind a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály még idén hatályba lép, és 2023-ban válik alkalmazandóvá.

Vezető szerep a csipek piacán

Beruházás
az európai csipökoszisztéma létrehozásába
43 milliárd euró
közberuházások formájában
Ekkora összeget kíván biztosítani az EU a tagállamokkal együtt a csipfejlesztés és -gyártás előmozdítására
19 milliárd euró
összegű beruházás
Ennyi pénzt ruházott be a legnagyobb amerikai csipgyártó az EU-ban

A digitális átállás két új határterülete: a finanszírozás és az űrtechnika

Eközben az EU űrprogramja nagyon fontos adatokat és szolgáltatásokat biztosít a mindennapi alkalmazások széles köre számára, például a kereskedelmi szállítás, a személyi navigáció, a precíziós mezőgazdaság és az éghajlatügyi intézkedések terén. 2022 februárjában az Európai Bizottság két új kiemelt kezdeményezésre tett javaslatot – egyrészt a műhold alapú biztonságos konnektivitás, másrészt az űrforgalom-irányítás javítása érdekében.

Együttműködés harmadik országokkal a digitális technológia terén

Az Európai Unió együttműködik más, hasonló gondolkodású partnereivel is világszerte a digitális szférára vonatkozó globális szabályok kialakítása érdekében. Fejlesztjük a kulcsfontosságú partnereinkkel fenntartott digitális kapcsolatokat, hogy velük együtt meghatározzuk a digitális kereskedelem szabályait, összhangban a tervezett belső reformjainkkal. A 2022. májusi EU–Japán csúcstalálkozón digitális partnerség jött létre Japánnal, és hasonló tárgyalások folynak Szingapúrral és Dél-Koreával is.

A kutatás és az innováció élvonalában

Ez az öt program potenciálisan mintegy 45 milliárd eurót fog mozgósítani magánintézményi befektetők révén a növekvő innovatív vállalkozások támogatására. A menetrend emellett egy olyan programot is létrehoz, amely egymillió embert hivatott felvértezni a mélytechnológiákkal kapcsolatos készségekkel.

Ezen túlmenően a Bizottság az EU–Catalyst partnerség elindításával fokozottan támogatja a kulcsfontosságú éghajlat-technológiákkal (zöld hidrogén, fenntartható légijármű-üzemanyagok, a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása, hosszú távú energiatárolás) foglalkozó, nagy potenciállal rendelkező uniós projektekbe történő beruházások fellendítését. A COP26 konferencián elindított partnerség 2026-ig akár 840 millió eurót is mozgósíthat.

164 innovatív induló vállalkozás és kkv

Az Európai Innovációs Tanács által kiválasztott vállalkozások, melyek 990 millió euró finanszírozásban részesülnek áttörést jelentő innovatív megoldások kifejlesztéséhez

Felelősségkizáró nyilatkozat: Az ezen az oldalon található információkat legutóbb 2022. augusztus 31-én frissítettük.

Egyéb területeken elért eredmények

Eredmények

Az Ursula von der Leyen vezette Bizottság tevékenységének gyümölcse